Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 oct 2016 - Anul XXI, nr. 240 (6353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce alegem?

Societatea românească a începutului de mileniu trei intră pe zi ce trece sub influența puternică a hedonismului şi narcisismului neoliberal. Întâlnim tot mai mult persoane autosuficiente care se consideră măsura tuturor lucrurilor. Au o viziune autonomă asupra lumii şi trăiesc în minciuna că totul se rezumă la a-ţi fi bine aici şi acum. Pentru ei sursa de informare şi formare nu mai este cartea, ci reţelele de socializare şi aşa-zisa cultură media. Aceasta stimulând în mod excesiv consumismul, egoismul, superficialitatea, depravarea, senzația și emoția, în dauna gândirii și a reflecției. E o metodă prin care omul se desfiinţează ca persoană şi devine un obiect al societăţii consumiste, subjugată de sigura ei `valoare”, capitalul. De aici vine şi blazarea omului autonom care nu-și mai pune întrebări cu privire la scopurile mai înalte ale existenței, nu mai este interesat de cunoaștere, devine impasibil, insensibil la suferința aproapelui, lipsit de simțul identității, scopul existenţei sale reducându-se la trăirea în prezent și satisfacerea propriilor nevoi. Acest proces îi face pe oamenii care trăiesc în capcana hedonismului să fie izolați unii de ceilalți. Familiile pe care le întemeiază se destramă foarte uşor. Nu manifestă nici un interes să nască și să crească copii, pe care îi consideră o piedică în calea fericirii lor efemere. Devin împătimiți ai consumului şi dependenți de oferta corporatistă în care sunt prinși ca într-o închisoare de lux, în care supravieţuiesc ca sclavi al propriilor nevoi, fără de care nu-şi văd sensul existenţei. Astăzi, totul este imagine, peste tot societatea narcisistă ne învaţă că dacă nu ne cunoaște nimeni, dacă nu am devenit cineva aici, pe pământ, ne-am ratat existenţa. De fapt, totul este o iluzie care din nefericire virusează pe tot mai mulţi tineri care eşuează, fiindcă în ei nu au fost sădite adevăratele valori ale credinţei şi culturii. Dimpotrivă, tânărului de azi mass-media tabloidă îi propune indolenţa, prostia, nesimţirea, tupeul, şmecheria, furtul şi ticăloşia, care nu fac altceva decât să schilodească mental o întreagă generaţie. Aceasta deoarece se cultivă dezinteresul față de tradiţia creștină și cultura universală. În loc să-i înveţe valorile perene, societatea contemporană îi educă în spirit hedonist şi narcisist. Așa se face că substituirea adevăratelor valori cu pseudocultura de factură nihilistă are drept rezultat cultivarea excesivă a imaginii în locul cuvântului și al cunoașterii temeinice, triumful unei lumi a patimilor în dauna unei culturi a virtuții.
Adevăratele valori sunt cele ale credinţei şi, dacă vrem cu adevărat să fim cineva, să nu căutăm aici şi acum, ci în vieţile sfinţilor din Împărăția lui Dumnezeu la care suntem chemaţi cu toţii prin Botez. Un astfel de exemplu pentru cei de astăzi este o tânără care a trăit acum o mie de ani, Sfânta Cuvioasă Parascheva, care a dorit să ajungă la sfinţenie şi prin viaţa ei curată a dobândit-o. Provenind dintr-o familie înstărită, ar fi putut face carieră la Curtea imperială din Constantinopol, un loc exclusivist pentru lumea acelor timpuri, însă ea a ales Împărăţia lui Dumnezeu. Este paradoxal pentru noi care trăim într-o societate focusată asupra imaginii ca cineva să facă o astfel de alegere, fără a înţelege că toţi suntem chemaţi de Domnul nostru Iisus Hristos să optăm pentru Împărăţia lui Dumnezeu. Deși în epoca sa Sfinta Parascheva a trecut ca o necunoscută, prin voia lui Dumnezeu, astăzi, după o mie de ani, o ştie toată suflarea ortodoxă, și nu numai. În secolul în care a trăit Cuvioasa a existat şi o personalitate de tipul celor mondene de astăzi, şi anume, împărăteasa Bizanţului, Zoe Porfirogeneta. Această împărăteasă era cunoscută pentru viaţa ei tumultuoasă între cei de atunci, dar astăzi despre ea mai ştiu doar istoricii sau cei care au studiat istoria Bizanţului. Cred că tânărul zilelor de acum trebuie să urmeze modelul de trăire al Cuvioasei Parascheva, dacă vrea cu adevărat să fie cineva. Mai ales în Împărăţia veşnică a lui Dumnezeu Care este minunat întru sfinţii Săi.

(Pr. Ciprian Apetrei)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce alegem?.
 Vizualizări articol: 1089 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ce alegem?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Verze roz Dacă ne plac murăturile nu doar gustoase, ci mai ales aspectuoase, această conservă de varză pentru iarnă va fi o bucurie şi la preparare, pentru că se face rapid, şi la servire, pentru că stârneşte zâmbete de admirație şi mormăieli... Citeşte