Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 aug 2016 - Anul XXI, nr. 196 (6309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Europa christiana

Creştinismul reprezintă unul dintre fundamentele culturii şi civilizaţiei europene. În Europa s-a format cultura modernă. S-a vorbit şi se vorbeşte încă despre identitatea spirituală a Europei. Din evantaiul de valori ce compun Uniunea Europeană, cele economice situându-se în prim plan, nu pot lipsi valorile tradiţiei culturale şi spirituale, care sunt indispensabile.În acest sens, creştinismul este un element esenţial al identităţii europene.

Ideea de Europă Unită nu poate fi separată de sensul existenţei sale creştine, privită ca adevărată identitate, ca specific, sinteză a spiritualităţii sale milenare.

Căutarea fundamentului Europei este cale a elucidării identităţii europene. Europa reprezintă o cultură şi o civilizaţie fundamentate pe credinţa creştină.

Alexandru Paleologu afirma că „Europa este o construcţie creştină, care a început acum mai bine de un mileniu. Şi cine nu ţine cont de asta riscă să aibă (conştient sau inconştient) o poziţie antieuropeană. Pentru că a fi anticreştin este o atitudine antieuropeană”.

Nu este greu de observat că la fundamentul european se află creştinismul. Construcţia statelor, a naţiunilor şi progresul cunoaşterii sunt doar câteva dintre evidenţele acestei realităţi. De la un capăt la altul al Europei, creştinismul a fost şi este un liant, deşi se exprimă diferit ca limbă sau ca opţiune confesională. El a construit nu numai Occidentul catedralelor, ci şi spaţiul cultural românesc în care aportul oamenilor Bisericii a fost decisiv. Creştinismul a construit, după toate evidenţele, Europa şi continuă să fie liantul gândirii unei civilizaţii care în diversitate îşi regăseşte unitatea prin rădăcinile sale creştine.

Astăzi, când construcţia Europei Unite este ameninţată de diferite crize, cei care au uitat rădăcinile creştine ale Europei încearcă găsirea unei soluţii prin tot felul de construcţii şi variante efemere. Nu vor reuşi niciodată, atâta vreme cât nu revin la fundamentele creştine ale Europei care o definesc. De altfel, Europa s-a fundamentat pe cele trei mari elemente: dreptul roman, cultura greacă şi religia creştină, de aceea ea nu poate fi privată de drepturile sale fireşti. Ignorarea acestui drept care se cuvine Europei este mărturia unei amnezii impardonabile care aduce cu sine judecata posterităţii. Europa trebuie să se inspire din patrimoniul său creştin pentru a putea privi cu încredere spre viitor.

Nu ne vom regăsi identitatea şi nu ne vom reaşeza în rost decât în jurul bisericilor, prin revenirea la valorile creştine ale Europei.

Părintele Dumitru Stăniloae, referindu-se la identitatea creştină în Europa, arată: „Să nu ne pierdem identitatea noastră. Europa este o simfonie, şi nu o cântare omofonă, simfonie în care fiecare popor este chemat să-şi aducă nota personală, inconfundabilă. Pentru a-şi păstra identitatea, poporul român trebuie să fie un popor ortodox”.

În Europa zilelor noastre, dacă dorim să dăinuiască civilizaţia noastră milenară, nu pot fi ignorate aportul şi rolul decisiv pe care creştinismul le-a avut în ceea ce priveşte consolidarea identităţii europene şi a culturii sale specifice, prin faptul că a redefinit moştenirea trecutului şi a deschis calea spre crearea unui continent nou pe care îl numim astăzi: ­Europa christiana. Fără identitatea creştină, Europa, aşa cum o ştim, nu poate dăinui.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Europa christiana.
 Vizualizări articol: 988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Europa christiana5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ardei pentru umplut conservați cu aspirină Dacă suntem mari amatori de ardei umpluți și dacă nu vrem să renunțăm nici iarna la acest preprat, o alternativă la ardeii scumpi și nu prea gustoși care se găsesc iarna la supermarket este această variantă de conservare. Ardeii astfel păstrați au... Citeşte