Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mai 2015 - Anul XX, nr. 106 (5918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Care sunt primele cunoştinţe religioase pe care trebuie să le predea părinţii copiilor mici?

Îndată ce pruncii încep să vorbească şi să înţeleagă, adică de la vârsta fragedă de 2-3 ani, părinţii, mai ales mama şi bunica, trebuie să deprindă pe copii a face semnul Sfintei Cruci. De la Sfânta Cruce să se înceapă educarea şi catehizarea copiilor. Căci cu Crucea ne începem şi ne săvârşim viaţa toţi creştinii, fiind fii ai Crucii şi ai Învierii. Copilul, ca şi orice creştin, trebuie să se însemneze cu Sfânta Cruce şi când se scoală, şi când se aşază la masă, şi când se culcă, şi când merge cu mama la biserică. Că de va iubi copilul Crucea, va iubi în viaţă şi Biserica, va iubi şi dreapta credinţă şi va fi în toate ascultător. Apoi, mama să-i înveţe pe copii prima rugăciune: „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin“. Să-i deprindă apoi, de mici, să facă câteva metanii seara şi dimineaţa şi să sărute sfintele icoane. Iar, de la vârsta de 3-4 ani, copiii trebuie să înveţe de la părinţi rugăciunea Tatăl nostru, pe care se cuvine să o rostească de mai multe ori pe zi, mai ales dimineaţa, la masă şi seara, la culcare. Este foarte bine ca mama să rostească în genunchi, împreună cu copiii, rugăciunile începătoare, Tatăl nostru, Crezul, şi să facă cu ei câteva închinăciuni şi metanii. Rugăciunea părinţilor făcută odată cu copiii este cea mai puternică lecţie de religie din viaţa lor. De la vârsta de 3-4 ani, copiii trebuie să memoreze şi alte rugăciuni, cum sunt: Înger, îngeraşul meu..., Doamne-Doamne ceresc Tată... şi chiar Crezul. Sunt copii care ştiu Crezul de la 4-5 ani, iar unii îl rostesc şi în biserică.

De câte ori pe an trebuie să se împărtăşească copiii mici?

După tradiţia Bisericii, pruncii se împărtăşesc cel mai rar la 40 de zile. Mai des se împărtăşesc la 20-30 de zile, pentru că ei sunt fără păcate. Preotul trebuie să împărtăşească pruncii de curând botezaţi şi copiii până la 7 ani de câte ori cer părinţii acestora, măcar de 12 ori pe an. Dacă sunt bolnavi, copiii să fie împărtăşiţi mai des, după caz. De dorit ar fi ca preotul să organizeze zile speciale pentru împărtăşirea copiilor mici din parohia sa. Învăţarea şi rostirea zilnică de rugăciuni scurte, spovedania, Sf. Împărtăşanie şi ducerea cât mai regulată a pruncilor la slujbele Bisericii formează prima carte nescrisă de religie a copiilor. (arhim. Ioanichie BĂLAN, Călăuză ortodoxă în familie şi societate, II)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Care sunt primele cunoştinţe religioase pe care trebuie să le predea părinţii copiilor mici?.
 Vizualizări articol: 1040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Care sunt primele cunoştinţe religioase pe care trebuie să le predea părinţii copiilor mici?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei