Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iul 2012 - Anul XVII, nr. 158 (5063)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mănăstirea Putna

Simpozionul de istorie „Colocviile Putnei”, ediţia a XII-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 11–14 iulie, sub egida Centrului de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna, se va desfăşura, la Mănăstirea Putna, ediţia a XII-a a Simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”.

Colocviile Putnei sunt dedicate în special Sfântului Ştefan cel Mare şi istoriei Mănăstirii Putna. Simpozionul de anul acesta, după cum au informat organizatorii, „va sta sub semnul aniversării a 20 de ani de la canonizarea lui Ştefan cel Mare, prilej pentru a evoca acest eveniment istoric, precum şi personalităţile care au contribuit la cunoaşterea epocii Slăvitului Voievod sau au ţinut să fie aproape de mănăstirea sa cea dragă”.

 

Comunicări ale unor cercetători din Anglia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Moldova şi România

La acest colocviu se vor prezenta comunicări ale unor cercetători de renume din Anglia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Moldova şi România. Tematica lucrărilor ştiinţifice care vor fi prezentate acoperă o arie largă de cercetări: relaţiile lui Ştefan cel Mare cu Transilvania, cultul domnilor sfinţi în Europa Centrală şi de Sud-Est în trecut şi în epoca contemporană, Mănăstirea Putna în secolul XX, Ştefan cel Mare în cronici italiene, daniile moldoveneşti pentru Mănăstirea Hilandar, Lapidariul Mănăstirii Putna, drapelele moldoveneşti din epoca lui Ştefan cel Mare, egumenii Mănăstirii Putna.

 

ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, prezent la deschiderea simpozionului

Deschiderea simpozionului va avea loc miercuri, 11 iulie, la ora 17:00, în prezenţa ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În cadrul festivităţii de deschidere din Sala Mare a Casei Domneşti, se vor lansa ultimele două numere ale revistei Analele Putnei, precum şi volumul Mănăstirea Dobrovăţului. Monografie arheologică şi istorică, în prezenţa autoarei, Voica Maria Puşcaşu; după care Ştefan S. Gorovei, profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, îi va evoca pe profesorii Nicoară Beldiceanu, Emil Turdeanu şi Petre Ş. Năsturel ca cercetători ai istoriei lui Ştefan Voievod cel Mare şi Sfânt, evocare care va fi urmată de un parastas în memoria celor trei personalităţi. Mai multe detalii despre Colocviile Putnei XII veţi putea afla consultând pagina de internet a acestui eveniment cultural: http://www.centrulstefancelmare.ro/ro/2012/colocviile-putnei-editia-a-xii-a/

 

Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna funcţionează de şapte ani

Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înfiinţat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Înfiinţarea lui nu a fost întâmplătoare. În cursul activităţilor ştiinţifice circumscrise anului comemorativ „Ştefan cel Mare şi Sfânt” – 2004 s-a conturat nevoia existenţei, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească şi să menţină interesul pentru cunoaşterea trecutului nostru şi care să impulsioneze cercetarea lui.

Scopul Centrului este cercetarea epocii ştefaniene şi a istoriei Mănăstirii Putna. De la înfiinţare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşiunsprezece ediţii de comunicări ştiinţifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupaţie austriacă (1775-1918), începând cu ediţia a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde şi o secţiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă. Mai multe informaţii puteţi obţine accesând www.centrulstefancelmare.ro, www.analeleputnei.ro, www.stefancelmare.ro, www.putna.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simpozionul de istorie „Colocviile Putnei”, ediţia a XII-a.
 Vizualizări articol: 688 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Simpozionul de istorie „Colocviile Putnei”, ediţia a XII-a5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei