Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2012 - Anul XVII, nr. 130 (5035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De ce trebuie să mergem la biserică?

Sfânta Liturghie este cea mai de seamă rânduială, cea mai importantă rugăciune din religia creştină. Nici o altă rugăciune – Acatist, Paraclis etc. – nu este atât de eficace pentru suflet. De aceea, fiecare creştin este dator să asculte Sfânta Liturghie întreagă duminica şi în celelalte sărbători, iar lipsa de la Liturghie, din vină proprie, este un păcat. Când ascultăm Sfânta Liturghie, noi dăm lui Dumnezeu o laudă şi o cinstire atât de mare încât “întrece chiar pe aceea pe care I-o dau toţi îngerii din cer…deoarece la Sfânta Liturghie Iisus Hristos se uneşte cu noi spre a cinsti pe Dumnezeu împreună cu noi şi pentru noi”, mărturisea preotul italian Alois Chiavrino.
În prima parte a Sfintei Liturghii, “Liturghia Cuvântului”, noi aflăm şi, mai ales, copiii noştri află despre faptele minunate ale Mântuitorului, despre învăţăturile Sale şi despre mântuire, precum şi despre epistolele conţinând cuvinte de învăţătură ale Sfinţilor Apostoli, despre faptele acestora. Cei obişnuiţi a asculta Sfânta Liturghie din fugă, cu credinţă lâncedă şi gândindu-se, din când în când, la problemele lor rămase nerezolvate, ori la unele avantaje materiale pe care le aşteaptă de la viaţa aceasta, nu vor putea simţi liniştea şi fericirea sufletească pe care le aduce celebrarea acestei sfinte slujbe. Pe lângă slăvirea lui Dumnezeu, ne rugăm, la Sfânta Liturghie, pentru noi şi pentru cei dragi nouă, pentru cei aflaţi în necaz, în impas, pentru sănătatea şi mântuirea noastră şi a tuturor acestora, pentru iertarea păcatelor – deoarece cine dintre noi e fără păcat? Desigur, nimeni.
Pentru a obţine iertarea păcatelor cu care l-am supărat pe Dumnezeu, nu sunt de ajuns rugăciunile, nici toate faptele noastre bune. Numai Iisus, la Sfânta Liturghie, poate face acest lucru, ne poate ierta păcatele, dându-se pe sine însuşi jertfa de ispăşire Părintelui Veşnic în Sfânta Euharistie.
A doua parte a Sfintei Liturghii este, aşadar, Liturghia Euharistică. Sfânta Euharistie (Împărtăşanie, Cuminecatura) este Taina în care, sub chipul pâinii şi al vinului, se oferă credincioşilor însuşi Trupul şi însuşi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos – “spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci”, cum se spune în rugăciunile care se rostesc înainte şi după Sfânta Împărtăşanie. Această Sfântă Taină a fost aşezată de Mântuitorul la Cina cea de Taină, atunci când Iisus a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o şi a dat-o apostolilor zicând: “Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu care pentru voi se frânge spre iertarea păcatelor”. Apoi, luând potirul cu vin şi binecuvântându-l, Iisus a spus: “Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu al Legii celei Noi care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor”. Tâlcuind această Taină, Sfântul Ioan Damaschinul precizează: Pâinea şi vinul nu sînt nicidecum închipuirea Trupului şi Sângelui lui Iisus Hristos, ferească Dumnezeu, - ci însuşi Trupul lui Iisus unit cu Dumnezeirea”.
Iisus este Dumnezeu, omniprezent în fiecare moleculă şi atom. El nu poate fi mărit sau diminuat. Deci, Corpul lui Hristos nu se diminuează la Sfânta Împărtăşanie, chiar dacă este împărţit la milioane de oameni deodată. Mântuitorul a voit să ne dovedească prezenţa Sa în Sfânta Euharistie prin multe minuni.

 

(Prof. Silvestru MORARU)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce trebuie să mergem la biserică?.
 Vizualizări articol: 1234 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
De ce trebuie să mergem la biserică?5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei