Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 dec 2011 - Anul XVI, nr. 289 (4887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhul Daniel a inaugurat Muzeul Mitropoliei Clujului, care cuprinde peste o mie de exponate

Patriarhul Daniel a inaugurat, ieri, la Cluj-Napoca, Muzeul Mitropoliei Clujului, care se află la demisolul Catedralei Mitropolitane şi care cuprinde peste o mie de obiecte, de la icoane pe lemn evaluate la un milion de euro bucata, până la vase de cult sau manuscrise din secolul XVI.

PF Daniel a inaugurat Muzeul Mitropoliei Clujului amenajat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, pe care l-a sfinţit şi binecuvântat la finalul slujbei de Liturghie oficiate cu prilejul sărbătorii Sfântului Nicolae, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Patriarhul a spus că acest exemplu al Mitropoliei Clujului ar trebui urmat de fiecare eparhie.

Muzeul Mitropoliei Clujului cuprinde peste 1.000 de obiecte, dintre care 500 de icoane pe lemn sau sticlă, vase de cult, manuscrise şi tipărituri, iconostase, fragmente de pictură murală, dar şi obiecte care au aparţinut episcopilor şi Mitropolitului Clujului.

Directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca al Academiei Române, academicianul Marius Porumb, cel care s-a ocupat de amenajarea muzeului, a declarat că spaţiul din demisolul Catedralei Mitropolitane a început să fie pregătit ca muzeu la solicitarea fostului mitropolit al Clujului Bartolomeu Anania.

"Muzeul este unul extraordinar şi cuprinde documente de artă şi cultură veche românească. Sunt peste 1.000 de obiecte, dintre care 500 sunt icoane, pe lemn sau sticlă, vase de cult - potire, candele şi cădelniţe, folosite la sfinţirea Catedralei, manuscrise din secolul al XVI-lea, printre care «Cazania lui Varlaam», tipărită în 1643, la Iaşi. S-au adunat icoane din anul 1938, iar în anii 1970-1980 s-au strâns altele, multe fiind restaurate. În colecţie există o icoană «soră» cu cea Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Nicula, pictată de Luca din Iclod. Este o icoană de început de secol XVIII, care a lăcrimat în 1760", a spus Porumb.

Potrivit acestuia, unele icoane pe lemn sunt estimate la un milion de euro bucata.

"Avem icoane pe lemn din 1539 din Moldova sau din secolul al XVII-lea, 1640, din Maramureş. O asemenea icoană costă cel puţin un milion de euro. Avem, de asemenea, o colecţie de peste 20 de icoane pe sticlă, din secolul al XVIII-lea", a precizat academicianul Marius Porumb.

În spaţiul muzeului vor putea avea loc lansări de carte sau concerte de muzică sacră.

Academicianul Marius Porumb şi preotul Vasile Nemeş, directorul muzeului, au primit din partea Patriarhiei Românie diploma de onoare "Sfântul Andrei, ocrotitorul Românei".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhul Daniel a inaugurat Muzeul Mitropoliei Clujului, care cuprinde peste o mie de exponate.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhul Daniel a inaugurat Muzeul Mitropoliei Clujului, care cuprinde peste o mie de exponate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei