Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iul 2011 - Anul XVI, nr. 161 (4759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinii

„Toate sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos“

Internetul este folosit în special pentru comunicarea de informaţii, dar şi pentru a socializa, inclusiv cu persoane total necunoscute. Pentru a facilita accesul la informaţii, bibliotecile şi universităţile oferă studenţilor materiale, uneori chiar şi gratuite, cu scopul de a-i atrage, de a le capta atenţia şi pentru a le oferi o "plajă" largă de opţiuni. El a devenit astfel o parte integrantă a societăţii noastre şi nu va mai dura mult până când o să devină şi o parte a vieţii cotidiene a fiecărui om în parte. Această reţea informatică între computere conectate poate prezenta atât avantaje, cât şi dezavantaje.

 

Un simplu click sau bătrâna răsfoire?

Tinerii nu mai folosesc mijloace tradiţionale de învăţare şi instruire, cărţile devenind de domeniul trecutului. Este mai simplu ca printr-un click informaţia să apară în sute de pagini în faţa micului ecran, fără a depune prea mult efort. Totul tinde spre superficialitate, făcând posibil ca scrisul de mână să dispară, asemenea cărţilor din biblioteci, ele fiind accesibile pe internet. Dacă privim din perspectiva tinerilor, internetul este micul lor prieten virtual care îi ajută la greu, dar dacă privim din perspectiva profesorilor, dar şi a scriitorilor contemporani, interesul scăzut al elevilor faţă de şcoală este cauzat de influenţa societăţii şi de mijloacele de comunicare în masă la care elevii sunt expuşi.

O altă cauză o constituie nesupravegherea copiilor şi neimplicarea familiei în educaţia acestora, urmată de structura materiei şcolare, care este mult prea stufoasă, şi de lipsa motivaţiei. Cu siguranţă, elevii de astăzi - "oamenii de mâine" - îşi vor pune adânc amprenta asupra acestei societăţi, atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic, ei constituind "nucleul" dezvoltării economice, sociale, culturale a lumii în care trăim.

Putem considera, astfel, că lumea tinerilor se bazează doar pe trăirile micului lor prieten: internetul. Un studiu recent asupra activităţilor pe internet şi a preferinţelor sale arată că persoanele cu vârste între 18 şi 32 de ani sunt cele care se supun celor mai variate activităţi pe internet - de la comunicaţii şi divertisment până la cumpărături online. În ceea ce îi priveşte pe adolescenţi, internetul este una dintre principalele surse de divertisment prin vizionarea de clipuri video, accesarea jocurilor online, descărcarea de muzică, blogurile, reţelele sociale şi comunicarea tip messenger.

Psihologii avertizează că cei mai expuşi la pericole sunt copiii care petrec mult timp în faţa calculatorului, cei care se simt singuri, cei care nu au fraţi şi surori, cei cu probleme medicale. Deseori îl consideră un adevărat prieten şi sunt mulţumiţi de faptul că aparatul comunică cu ei, dar în timp aceştia rămân profund dezamăgiţi şi doresc să se închidă în ei, să nu mai comunice cu nimeni. Aceşti copii se arată dornici să cunoască noi persoane. Prin urmare, ei trebuie îndrumaţi spre un mod "sănătos" de a-şi alege atât partenerii de discuţie, cât şi jocurile, filmele sau muzica. De asemenea, activitatea fizică nu trebuie neglijată, deoarece are o importanţă deosebită pentru un copil aflat în plină dezvoltare.

 

Ce este de făcut?

Pentru a evita ca internetul să influenţeze într-un mod negativ creşterea şi dezvoltarea copilului, trebuie să se încerce stabilirea unui echilibru între lumea reală şi cea virtuală. Prin discuţii, se pot prezenta, pe înţelesul său, avantajele, dar mai ales dezavantajele calculatorului. Un părinte trebuie să-i ofere întotdeauna copilului o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber şi alte opţiuni pe care un calculator nu le poate oferi: un meci de fotbal în aer liber cu prietenii, o carte deosebită, o plimbare prin parc.

Având acces la internet, poate interveni pericolul de a folosi absolut tot timpul stând în faţa calculatorului, smartphone-ului sau tabletelor. Dacă nu stabileşti să exploatezi internetul doar pentru activităţi precise şi utile, poţi deveni dependent de el, neglijând serviciul, şcoala sau timpul petrecut alături de familie şi prieteni. Socializarea reală aduce beneficii mai mari decât petrecerea solitară a timpului în faţa calculatorului.

 

Există însă şi avantaje

Un efect pozitiv important al internetului constă în simplificarea şi uşurarea activităţilor zilnice privind administraţia sau gestiunea. Cercetătorul, utilizatorul lucrează direct pe suportul electronic personal, transmiţând date şi texte colegilor, clienţilor sau factorilor decizionali. Documentele sunt astfel mai uşor arhivate, reutilizate în orice moment şi de către oricine. Mesageria electronică permite o comunicare şi un mod de lucru de mare eficacitate, scurtând pauzele, cauză a unor intermediari ineficienţi.

Un alt avantaj oferit de internet este reducerea costurilor, în special privind comunicarea şi cele legate de manipularea informaţiei şi a datelor. Crearea reţelelor de calculatoare şi existenţa persoanelor care să le folosească ne conduc către un fenomen nou, şi anume dezvoltarea unei noi creativităţi colective. Internetul poate fi un mijloc de educare foarte propice atunci când acesta este utilizat cu măsură, dar poate fi dăunător atunci când este utilizat în exces.

Este important să ne ghidăm viaţa după un program corect, sănătos, fără acte exagerate. Gestionând util timpul de care dispunem, ne putem bucura de fiecare moment alături de cei dragi, nu în faţa unui calculator, pentru că viaţa reală primează vieţii virtuale!

 

Să lucrăm cât ne trebuie pentru lucrul nostru

Sfântul Apostol Pavel scria corintenilor că "toate sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos", arătând că nu se va "lăsa biruit de ceva" (I Corinteni 6, 12). În alt loc, mărturisea: "Tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii" (I Corinteni 9, 22). Biserica învaţă că lucrurile au fost create pentru a sluji omului, nu pentru a-l robi. Aşadar, depinde de om în ce fel se va folosi de mijloacele cu care intră în contact.

Sfântul Vasile cel Mare învăţa, în omilia către tineri, să discernem "aşa cum fac albinele; acelea nici nu se duc fără nici o alegere la toate florile, nici nu încearcă să aducă tot ce găsesc în florile peste care se aşază, ci iau cât le trebuie pentru lucrul lor, iar restul îl lasă cu plăcere. Noi, dacă suntem înţelepţi, să luăm din cărţi cât ni se potriveşte nouă şi cât se înrudeşte cu adevărul, iar restul să-l lăsăm. Şi după cum atunci când culegem flori de trandafir dăm la o parte spinii, tot aşa şi cu nişte scrieri ca acestea; să culegem atât cât este de folos şi să ne ferim de ce este vătămător".

Biserica nu este străină de avantajele internetului şi încearcă să vină în întâmpinarea celor care preferă acest mijloc de informare. Patriarhia Română, eparhiile din diaspora, parohiile şi alte instituţii ale Bisericii îşi comunică proiectele online. De asemenea, utilizatorul poate afla în lumea virtuală un adevărat ghid de teologie, cu scrieri biblice, patristice, liturgice, istorice, filme documentare şi muzică bisericească, artă creştină, dar şi actualitate religioasă de pretutindeni.

 

(Vlad Putinică, sursa: Ziarul lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Toate sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos“.
 Vizualizări articol: 943 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
„Toate sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos“3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lasa vrajeala trimis de
(11 iul 2011, 11:18:06
Explicami intelesul celor asa zise porunci pe care le respectati voi cu sfintenielaughing..Unii au fost casanova la vremea lor ,astazi sunt sfinti ex STEFANICA deci in concluzie porunca 7 cade. Porunca nr 2 cade din start vezi ex plimbatul ciolanelor, usile de la casvana,ca sa nu zic : cum intri in orice biserica fie ortodocsa fie catolica te intampina ,, chipul cioplit ,, Hmmm porunca 1 e cea m-ai dificila, grea dilema care mama masii din cele 200 de religii o fi cea care respecta cuvantul ,,Domnului... Doamnei sa stiu si eu la care sa ma inscriu . ioi ioi ioi porunca 10..... cele 300000 de hectare de padure??????? nu sunt ale voastre ,sunt ale poporului Roman deci in concluzie : cate porunci raman in picioare? Acu sariti de un metru in sus ca sa stiu si eu ....CU CINE VOTEZ !!!=))
2.   Explica-mi* trimis de
(11 iul 2011, 11:42:03
piei satana...:))
3.   Bravo,Alex ! trimis de
(11 iul 2011, 12:10:52
A-i pus punctul pe "I" !Cam asa ar trebui sa se intrebe oricare crestin!Oricum,daca spui acest lucru' popilor(binenteles,ca nu le convin deloc astfel de intrebari!)te catalogheaza repede drept "ratacit",drept "sectant"!Adevarata religie (din cele 5000 nu de 200!) este DOAR acea lasata de Domnul Iisus ucenicilor acum 2000 de ani,acea reliogie care a avut-o si a practicat-o insusi El Insusi, si care, a lasat-o"bisericii primare"!Ca s-o descoperi,trebuie neaparat sa citesti Biblia!Asta-i tot secretul!Binenteles,ca este un cult crestin care tine cu sfintenie acesta sfanta si dreapta religie "originala"!In Bibile scrie ca "daca cineva incalca o singura porunca,le incalca pe TOATE celelalte noua!De aici ,oricare poate trage o concluzie cam cum se afla el, ca persoana, fata de ceea ce ne cere Dumnezeu...Nu-i de neglijat!
4.   Corigenti la limba romna... trimis de
(11 iul 2011, 14:01:41
Indiferent ce parere avem despre un subiect sau altul, trebuie sa utilizam corect normele limbii romane, ceea ce nu se poate spune despre cei ce au postat inaintea mea. Mai bine ar invata sa scrie corect romaneste, apoi sa-si exprime punctul de vedere. (vezi " m-ai dificila" sau a-i pus; cuvintele se scriu fara cratima).
4.1  RE: Corigenti la limba romna... trimis de
(11 iul 2011, 14:23:49
madam ... "limba romna" ? arde-te-ar focu' de corecta ce esti ... si normele le utilizam sau le respectam? ptiu ... piei satana
4.2  RE: Corigenti la limba romna... trimis de
(11 iul 2011, 14:50:07
Doare adevarul ? L
4.3  RE: Corigenti la limba romna... trimis de
(11 iul 2011, 16:14:02
Ai dreptate,Leana.Nu-i prea placut sa scrie cu greseli de ortografie...Avand in vedere,insa,ca-i plin Parlamentu' de tot felul de "putin...alfabetizati",de tot felul de agramati,hai sa nu mai fim atat de drastici cu colegii nostri de pe forum!Personal,din graba,si datorita faptului ca nu-mi prea corectez textele inainte dea a da click pe "trimite",apar inerent si acele erori gen "insusi El insusi",in cazul meu...Asta insemna oare, ca nu stiu sa scriu corect ? E bine sa fim mai retinuti in acest fel de aprecieri...Mai,draga,Nuti.
5.   O scroafa trimis de
(11 iul 2011, 14:52:15
La fiecare articol exista cate-o scroafa care are ceva cu limba romana... la mecanica te pricepi academiciano? nu cred ... deci baga-ti capul in ☭ si spune ceva folositor daca tot te-ai apucat de scris...
5.1  RE: O scroafa trimis de
(11 iul 2011, 15:50:56
"academiciano"?! laughing I-ai zis-o, ce sa mai...
6.   !!1 trimis de
(11 iul 2011, 17:15:20
Bravo handicapatilor intr-adevar voi sunteti adevaratii crestini, vad prin ce debitati ca respectati Biblia. Sictir
6.1  RE: !!1 trimis de
(11 iul 2011, 19:18:55
Mai,Trainel,iar ai un cosmar ? Iar vorbesti cu tine insuti ? Iar iti trimiti singur(sac!)texte ? Iar vorbesti prin somn si te lupti cu niste mori de vant, precum"Don Chijote de la Mancea" ? "Ueik ap,mai frend"! " Bi coz iz moning",poznasule !Chiar is tare curios,tu,prin ceea ce-ti fata mintea,respecti Biblia ? Sau poate o confunzi cu Mersul trenurilor,s-atunci,ai dreptate in ceea ce zici...Hotaraste-te o data !
6.2  RE: !!1 trimis de
(11 iul 2011, 19:20:51
Domnule Traian handicapat e fiul mamici tale cu toate ca ea saraca nu are nici o vina ca , oligofrenul de tatatu nu a folosit un prezervativ . Nu folosi cuvinte jicnitoare la adresa colegilor de pe forumhappy
6.3  RE: !!1 trimis de
(13 iul 2011, 17:37:46
Inca o data sictir nulitatilor !!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei