Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iul 2011 - Anul XVI, nr. 161 (4759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Emanuel Diaconescu a încetat din viaţă (7.02.1944 – 8.07.2011)

A trecut în nefiinţă profesorul şi omul de cultură, academicianul Emanuel Diaconescu, figură emblematică a învăţământului superior românesc, creator de şcoală, mentor pentru generaţii de discipoli.

Născut la Buru, în judeţul Cluj, pe 7 februarie 1944, academicianul Emanuel Diaconescu a absolvit în 1966 Institutul Politehnic din Iaşi, Facultatea de Mecanică, începând la aceeaşi instituţie de învăţământ superior o carieră academică strălucită şi exemplară. A fost şef de lucrări la Institutul Politehnic din Iaşi în perioada 1972-1976, pentru ca în 1976 să sosească la Suceava. Odată cu venirea sa la Institutul Superior din Suceava, a luat fiinţă aici învăţământul tehnic din care s-au format toate facultăţile de profil de astăzi. A fost, pe rând, şef de catedră, decan pentru o lungă perioadă, din 1976 până în 1990. Din 1990, an în care se înfiinţează Universitatea „Ştefan cel Mare”, până în 2004, perioadă de mari transformări, în care au apărut noi facultăţi, a fost rectorul, iar din 2004 prorectorul universităţii sucevene.

Toate facultăţile cu profil tehnic de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava îi datorează academicianului Emanuel Diaconescu existenţa.

Prestigiul şi autoritatea de care s-a bucurat s-au transferat asupra instituţiei pe care a reprezentat-o, cu care, de altfel, s-a identificat. Devenise în 1975 Doctor în Filosofie (PhD), specialitatea Lubrificaţie, la Universitatea din Londra, titlu echivalat cu cel de Doctor Inginer în România, şi obţinuse, în acelaşi an, Diploma Colegiului Imperial Londra în Inginerie Mecanică.  La Institutul de Învăţământ Superior din Suceava devine în 1977 conferenţiar, obţinând în 1981 titlul de profesor universitar. O carieră strălucită, care avea să fie încununată în 1990, devenind Membru corespondent al Academiei Române.

Ca om, profesor şi renumit om de ştiinţă a fost apreciat, respectat şi admirat de studenţi, cadre didactice şi de întreg mediul academic românesc şi mondial, academicianului Emanuel Diaconescu i se acordă în 2004, de către Preşedenţia României, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.  De altfel, a creat şcoala suceveană de tribologie, recunoscută în plan mondial. În perioada 1989-1997 a fost membru corespondent şi, din 2004, membru plin al Consiliului Internaţional de Tribologie, membru al Comitetului Internaţional ASME de Mecanica Contactului, din 2003, membru al Comitetului Internaţional ASME de Nanotribologie şi Micro/Nano sisteme, vicepreşedinte (1987-2004) şi preşedinte al Asociaţiei Române de Tribologie, preşedinte al Comisiei de Tribologie a Academiei Române (din 1993).

Cercetările în domeniul tribologiei şi mecanicii contactului l-au făcut cunoscut în întreaga lume. Excelent vorbitor de engleză, franceză şi rusă, a fost invitat pentru a susţine conferinţe ştiinţifice la Universitatea din Cambridge, la Colegiul Imperial din Londra, Colegiul Trinity din Dublin, INSA Lyon, École Centrale Lyon, Institutul de Materiale Londra, Institutul de Macromolecule Praga, Universitatea Catolică Leuven. A reprezentat peste tot, cu onoare, învăţământul românesc, cercetarea românească şi România. A beneficiat de două burse de cercetare COST, la Colegiul Imperial din Londra şi la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Lyon, şi a fost membru în Consiliile editoriale ale revistelor Academiei Române Studii şi Cercetări de Mecanică Aplicată şi Mecanique Appliquee. A fost referent ştiinţific la Al Treilea Congres Mondial de Tribologie, SUA, 2005.

Toate acestea constituie recunoaşterea pentru o activitate de cercetare prestigioasă, concretizată în peste 55 de contracte/granturi de cercetare şi în peste 320 de lucrări ştiinţifice, dintre care peste 60 în străinătate.

Deşi preocupat în permanenţă de studiu, de cercetarea ştiinţifică proprie în domeniul Tribologiei, Mecanicii Contactului şi Nanotribologiei, a găsit întotdeauna timp pentru colegii mai tineri, îndrumându-i şi sfătuindu-i cu multă competenţă şi participând cu întregul său suflet generos la creşterea şi succesele altora.

Academicianul Emanuel Diaconescu a fost un om nobil în toate împrejurările vieţii sale, un om cu o înaltă sensibilitate la tot ce exista în jurul său şi, în mod deosebit, la problemele legate de şcoala tehnică superioară, identificându-se cu învăţământul superior sucevean, care îi datorează enorm. Tot timpul demn, a reuşit să câştige preţuirea şi respectul tuturor celor din jur, care i-au cunoscut şi perceput personalitatea proeminentă, plină de înţelepciune.

Prin stingerea sa din viaţă, comunitatea academică pierde un profesor şi un cercetător de excepţie, dar şi un om cu alese calităţi intelectuale şi morale.

 

Regrete eterne şi

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emanuel Diaconescu a încetat din viaţă (7.02.1944 – 8.07.2011).
 Vizualizări articol: 5462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.45/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 22 voturi
Emanuel Diaconescu a încetat din viaţă (7.02.1944 – 8.07.2011)4.5522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dumnezeu sa il ierte ! trimis de
(11 iul 2011, 11:07:23
Odihneasca in pace ! A fost un om bun si ramane o valoarea pentru Universitatea Suceava. Insa trupul neinsufletit sa fie "lasat" in Holul Mare din Corpus A, scuzati ca spun, dar mi se pare cea mai mare prostie de pana acum. Inteleg ca a fost un veritabil profesor, insa, cred in acelasi timp ca exista si o limita morala. Parerea mea, prea exagerata faza.
2.   O pierdere grea! trimis de
(11 iul 2011, 11:20:38
Odihneasca-se in pace...o mare pierdere ptr Usv si nu numai, am avut onoarea sa-l cunosc mi-a fost profesor pe timpul facultatii un om deosebit. Dumnezeu sa-L ierte!
3.   Poate va putea fi clonat .... trimis de
(11 iul 2011, 11:27:32
Toot respectul meu si a celor din jur, care l-au cunoscut si i-au cunoscut şi perceput personalitatea proeminentă !@
4.   Sincere condoleante! trimis de
(11 iul 2011, 12:00:26
Sincere condoleante d-nei profesoare Diaconescu! Grea pierdere ptr dumneaei, dar speram ca gandurile noastre bune sa o intareasca! Suntem alaturi de dvs, d-na profesoara!
5.   Dumnezeu sa-l ierte! trimis de
(11 iul 2011, 12:40:16
Am fost student in perioada in care distinsul domn profesor era rector; un om deosebit de corect si un excelent manager; am fost deasemenea coleg de an cu fiul domniei sale, Alex. Sincere condoleante familiei si colegilor de la Universitate...ati pierdut un coleg si un profesor extraordinar.
6.   Odihneasca-se in pace! trimis de
(11 iul 2011, 13:22:43
Am avut onoarea sa il cunosc pe domnul Diaconescu, in periaoda in care a fost rectorul USV dar si mai inainte, doamna Diaconescu mi-a fost profesoara de limba romana in liceu. Doi oameni deosebiti, cu foarte mult bun simt si foarte modesti. Sincere condoleante familiei!
7.   Odihneasca-se in pace. trimis de
(11 iul 2011, 19:24:10
Un om deosebit. A fost un profesor exigent dar corect cum putini au mai ramas.
8.   Grea pierdere trimis de
(11 iul 2011, 22:50:39
grea pierdere si pentru doamna Glovnea.condoleante doamna profesoara.
9.   Poze inmormantare trimis de
(11 iul 2011, 23:56:08
 ☭  ϑ

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei