Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 mar 2011 - Anul XVI, nr. 61 (4659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Atmosfera şi starea sufletească în Postul Mare

Biserica Ortodoxă propune credincioşilor ei să întâmpine Paştile – sărbătoare a sărbătorilor şi moment de maximă bucurie – printr-o destul de lungă perioadă de reculegere şi post.

Se întâmplă multe lucruri foarte specifice, unice şi minunate, în aceste câteva săptămâni ale Postului Mare:

- muzica din biserică se cântă pe tonuri mai triste şi mai tânguitoare

cântările şi imnele amintesc cu deosebire căderea noastră (dar şi putinţa de a ne ridica, cu ajutorul lui Dumnezeu) şi slăbiciunea firii noastre (dar, iarăşi, şi putinţa de a depăşi acestea cu harul lui Dumnezeu);  

- slujbele sunt mai lungi şi mai dese şi cuprind rugăciuni şi ritualuri unice, cum ar fi rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul sau Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite;  

- veşmintele preoţilor şi odoarele în care este înveşmântată biserica sunt de culoare închisă (neagră sau violet/purpuriu închis, de obicei);  

- postul de bucate şi abstinenţă în viaţa sexuală, precum şi reducerea privitului la televizor (de exemplu), sunt o invitaţie de a investi, mai mult decât de obicei, energia noastră fizică în cele spirituale, prin transformarea şi transfigurarea ei (din dragostea fizică faţă de partener în dragostea spirituală către tot aproapele), prin milostenie (din banii ce ar trebui să ne rămână în plus de pe urma postului), prin lecturi din Biblie şi alte cărţi duhovniceşti (din timpul rămas prin faptul că ne uităm mai puţin le televizor, bunăoară) etc.

 

Tristeţe luminoasă

Toate acestea creează deci o întreagă atmosferă în viaţa noastră – tot aşa după cum dacă avem invitaţi acasă creăm atmosfera dorită punând o anumită muzică, aprinzând lumânări etc. –, atmosferă care să ne conducă la o stare sufletească pe care Biserica o consideră de mare folos: tristeţea luminoasă.

Sintagma aceasta – tristeţe luminoasă – simplă şi frumoasă şi profundă în acelaşi timp: ea spune că, pe de o parte, suntem trişti, pentru că vedem toată slăbiciunea noastră, deasa noastră aplecare către rău, păcătoşenia noastră; pe de altă parte, însă, ştim că Dumnezeul nostru este Iubire şi că este un Dumnezeu înţelegător, milostiv şi iubitor de oameni, care vrea mântuirea, iar nu pierzarea noastră, şi care pentru asta S-a făcut om şi a pătimit pentru noi, şi încă pătimeşte, pentru fiecare dintre noi, până la sfârşitul timpurilor. Şi asta ne dă nădejde, asta transfigurează tristeţea noastră, o penetrează de lumina Domnului, cu Care împreună-călătorim pe calea spre înviere.

 

(Text adaptat după Wikipedia)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atmosfera şi starea sufletească în Postul Mare.
 Vizualizări articol: 948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Atmosfera şi starea sufletească în Postul Mare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Domnul Iisus,singurul exemplu de urmat! trimis de
(15 mar 2011, 12:07:59
Asa dupa cum Sfanta Scriptura,chiar prin felul de postire al Domnului Iisus ne relateaza si ne invata ca, adevaratul post este acela negru:"...N-a mancat NIMIC in zilele acelea(40 de zile si 40 de nopti!)si,dupa ce au trecut zilele acelea a inflamanzit"...(Luca4,cu2)Oric om cu bun simt si cu mintea intreaga ii da crezare Domnului si nu unor calcatori de Lege,care au distorsionat adevaratul post biblic in fel si chip,cu tot felul de dezlegari inventate de ei!Este exemplul cel mai clar ca atunci cand postim trebuie sa postim cum a postit El!La fel au postit si Ioan si Ilie si toti adevaratii oameni ai lui Dumnezeu!Ce se intampla acum cu aceste posturi inventate de catre oameni ,dupa chipul si asemanarea lor pacatoasa,n-are nimic de a face cu invatatura Bibliei,deci,a Mantuitorului ,indiferent daca ne place sau nu!Iar adevaratul post spiritual,"cel care-Mi place Mie"-ziceDomnul!-este cel relatat in Isaia,c.58!Restul sunt doar inventii popesti,fara nici o baza Biblica !
2.   Inca o mare minciuna! trimis de
(15 mar 2011, 12:31:05
Cineva tot "caraie"pe acest forum ca,vezi Doamne,cat de "vechi"crestin este el,de vreo 2000 de ani,ca biserica ortodoxa este biserica apostolica,ca Sf. Andrei ne-a crestinat tot de pe atunci, iar ca toate celelalte culte crestine sunt ..."sectante",si tot face spume la gura jignindu-i in fel si chip!Bai,frate,citeste bine ce-ti scriu!Biserica Apostolica infiintata de Domnul Iisus si lasata mostenire crestinilor din toate timpurile este BISERICA PRIMARA,fara icoane,fara moaste,fara statui si tot felul de sarbatori inventate, cum sunt cele bisericile istorice,de azi,biserici idolatre,pline de tot felul de paganisme introduse-n crestinismul primelor secole!Cu doctrina aceastei BISERICi PRIMARE ne-a crestinat Sf. Andrei,nu cu o dogma a ortodoxiel care nici nu exista pe atunci, si care a aparut cu vreo 400 de ani dupa !!! Sa-ti iasa din cap, si nici prin gand sa nu-ti treaca faptul ca sfintii apostoli,Sf. Andrei,erau cumva "ortodocsi"cum sunt majoritatea romanilor!Exclus asa ceva!
3.   Asa e... trimis de
(15 mar 2011, 12:58:21
In sfarsit ai spus si tu un lucru adevarat. Intradevar pana in anul 1054, Biserica a fost Una, Soborniceasca si Apostoleasca, pastrand Adevarul nealterat si sfintele Taine inca din vremea Apostolilor. Dupa acest an, o parte a acestei biserici s-a rupt de BISERICA PRIMARA, adaugand, eliminind sau modificand, dupa a sa voie, unele din Sfintele Taine, pastrate,repet, pana in 1054. Aceasta parte o reprezinta catolicii de astazi; urmand ca, mai departe, din catolici sa se desparta alte parti, cu alte pareri s. a.m.d, pana in zilele noastre. Aceste parti rupte de la Biserica Primara,noi le numim, pe buna dreptate secte, sau rataciti de la adevarata credinta!!! Cealalta parte a bisericii Primare a ramas nealterata in adevarata credinta, de unde si numele de ortodoxie( credinta cea adevarata).
Imi pare bine ca tu insuti ai recunoscut ca secta voastra neoprotestanta( paruta in urma cu vreo 200 de ani) nu are nimic in comun cu Biserica Primara, deci implicit cu Ortodoxia.
Doamne ajuta sa va treziti si sa ajunge ti si voi la credinta cea adevarata.
3.1  RE: Asa e... trimis de
(15 mar 2011, 13:11:08
Bai,copile,trezeste-te fiindca esti manga!Baga-ti capul intr-un butoi cu muraturi!Chiar nu mai stii sa citesti in romaneste?Ce are ortodoxia cu BISERICA PRIMARA ?Du-te la popa sa-ti citeasca sau la baba sa-ti stinga carbuni!Chiar nu mai gandesti ce scrii?Daca pana la 1050 biserica a fost una,adica,apostoleasca,inseamn ca Domnul Iisus a fost inchinator la icoane,Sf.Petru impreuna cu ucenicii se rugau la moaste,iar Maica Domnului facea plecaciuni in fata "prea fericitului" de atunci!Pleaca mai repede si-ti continua somnul...Noapte buna!
4.   In concluzie... trimis de
(15 mar 2011, 13:00:20
daca sfintii apostoli.Maica Domnului,sfintii parinti ai crestinismului nu au fost ortodocsi, fiindca n-aveau cum sa fie asa ceva,nici din punct de vedere doctrinar si nici ca timp,ducandu-si viata in pocainta si smerenie,asa cum ii invatase insusi Mantuitorul,in post,rugaciuni si facand doar fapte vrednice de numele lui Iisus,rezulta ca ei ...sunt primii "sectanti"ai crestinismului!Pai,se inchinau ei la icoane facatoare de minuni(care nici nu existau!),se inchinau ei la moaste,erau ei betivi,hoti,curvari,talhari,criminali,asa cam cum gasim la tot pasul in ziua de azi ,"buni"crestini printe noi? De aia zic,inaite de a te repezi sa arunci cu bolovani asupra unuia sau a altuia,pune mana si studiaza si te convinge ca ceea ce stii tu are vreo baza Biblica,istorica,etcCerceteaza ca sa vezi daca-i asa ceea ce afirmi,pentru ca ,in final,tot tu risti sa te faci de ras,adica,mai pe romaneste,de fraier...Unde mai pui faptul ca-L faci mincinos pe Dumnezeu,si asa ceva este demential,sa stii!
5.   ??/ trimis de
(15 mar 2011, 14:10:24
Care parte din ce am scris mai sus nu ai inteles??
Icoanele au aparut inca din primul secol dupa Hristos, si inchinarea la ele a fost "legalizata" inca din timpul imparatului Constantin cel Mare din sec 3, 4. Asta nu inseamna ca acei crestini de atunci nu se inchinau la ele pana atunci. Aceasta "legalizare" fiind istituita tot datorita sectelor din acea vreme.Cat despre Sfinte Moaste, ele nu existau deoarece, crestinii s-au jertfit pentru Hristos dupa venirea Mintuitorului, si nu inainte ca nu aveau pentru cine, primul martir pentru Hristos fiind Sf Stefan.
Dar de.., in Sf Scriptura nu scrie acest lucru, si ca atare nu aveti de unde sa stiti!!
6.   ?????!!!!! trimis de
(15 mar 2011, 15:08:24
Am inteles tot,adica ca nu stii nimic, decat niste traditii si date care n-au nimic cu crestinismul!Cand iti poti permite sa spui ca icoana a intrat in biserica in primul secol al crestinismului,inseamna ca nu le ai aproape deloc cu astea!Primele picturi au intrat pe la sfarsitul secolului al doilea d.H,datorita faptului ca marea majoritate a crestinilor erau analfabeti,nu stiau carte,si s-a facut un compromis facandu-li-se
asfel de scene biblice ca ei sa inteleaga despre ce este vorba...abia prin 688 d.H.ele au fost "legalizate",devenind idoli la care se inchinau si se inchina si astazi multi,fara sa-si dea seama ca incalca in modul cel mai ticalos porunca a doua a Decalogului care ne atentioneaza ferm, prin doua negatii: " SA NU-TI FACI CHIP CIOPLIT NICI VREO ALTA INFATISARE...SI SA NU TE ROGI INAINTEA LOR"...Despre Constantin cel Mare,istoria ne relateaza ca imreuna cu mama sa Elena si-a ucis propria sotie,pe Fausta si pe fiul sau Crispus,devenind imediat..."sfintii imparati"(criminali in serie!) la care se inchina de atatea sute de ani toti oamenii nestiutori,sarmanii de ei!Astea nu vi le-a predat pe la seminar sau nu prea au voie,ca da prost la ...dogmatica ortodoxiei ?
7.   Comentariu trimis de
(15 mar 2011, 18:56:17
imi imaginez prima zi de pasti cum, dupa momentul de reculegere si post, toti credinciosii se indoapa cu mancare si cu rachiulaughing...
8.   Iuda din America trimis de
(15 mar 2011, 19:16:33
Ai postit vreodata?Te-ai rugat vreodata?Nu faci altceva decat sa însiri cuvinte izvorate dintr-o inima plina de ura si dispret fata de semeni.Ce-ți mai place sa te bagi in seama!Cine te-a investit judecator?Îți spun ceva aceste cuvinte?:,,Îți multumesc Doamne ca nu sunt ca ceilalți oameni....,,
9.   YAMAL trimis de
(15 mar 2011, 19:25:29
Altă iudă

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei