Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 mar 2011 - Anul XVI, nr. 61 (4659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Protest

Lacăt pe şcoli începând de mâine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Deşi mai multe şcoli din judeţul Suceava au ameninţat cu grevă de ieri, acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că nu trecuseră 48 de ore de la depunerea listelor cu semnăturile cadrelor didactice. Profesorii au aşteptat până astăzi soluţionarea problemei lor, transferul sumelor din trimestrul IV în trimestrul I, aşa cum le-a promis Sorin Popescu, prefectul Sucevei, în timpul protestului spontan al cadrelor didactice din faţa Prefecturii, de joi, 10 martie, dar nu au primit nici un răspuns.

În urma strângerii semnăturilor la nivelul Sindicatului „Spiru Haret”, 47 de instituţii de învăţământ din judeţul Suceava au anunţat că de mâine încep greva pe un termen nelimitat.

Conform sondajului efectuat de Sindicatul „Spiru Haret”, 22 de unităţi de învăţământ din municipiul Suceava, 11 unităţi din zona Gura Humorului şi alte 14 din zona Vatra Dornei nu vor mai funcţiona de mâine, însă nu sunt excluse proteste spontane şi în cursul zilei de azi. „În municipiul Suceava doar trei instituţii încă nu au zis un <Da> hotărât grevei: Grădiniţa cu Program Prelungit <Aşchiuţă>, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 7 <ABC> şi Şcoala Nr. 4, dar probabil ni se vor alătura sau vor protesta spontan”, a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean “Spiru Haret” Suceava, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

La rândul său, Alexandrina Răileanu, liderul de sindicat al Şcolii Nr. 4, ne-a comunicat că a întârziat cu strângerea semnăturilor, dar în cursul zilei de azi, cel mai probabil, se va alătura colegilor din întreg judeţul. “Nici noi n-am primit salariile, problema ne priveşte în mod direct, urmează să ne consultăm cu colegii noştri şi ne vom alătura deciziei celorlalte şcoli, adică vom intra în grevă”, a menţionat Alexandrina Răileanu.

 

11 unităţi de învăţământ din zona Humorului şi 14 din zona Dornelor vor intra în grevă

Profesorii de la 11 unităţi de învăţământ din zona Gura Humorului, şi anume Centrul Şcolar “Sfântul Andrei”, Şcoala Nr. 1, Clubul Copiilor şi Elevilor, Colegiul “Alexandru cel Bun”, Şcoala Nr. 2 “Petru Comărnescu”, Şcoala Nr. 3 “Teodor Balan”, toate din oraşul Gura Humorului, dar şi şcolile din Păltinoasa, Stulpicani, Capu Codrului, Frumosu, Mănăstirea Humorului, au decis să nu mai meargă la şcoală de mâine, cadrele de la altele nouă unităţi neîncepând deocamdată protestul.

În zona Vatra Dornei, 14 instituţii au susţinut greva, alte opt au preferat alte metode de protest. De mâine vor intra în grevă grădiniţele 1, 2, 3 şi 4, Şcoala Nr. 2, Şcoala Nr. 4, toate din municipiul Vatra Dornei, şi instituţiile de învăţământ din Ciocăneşti, Crucea, Broşteni, Cotârgaşi, Dorna Arini, Panaci şi Coşna.

 

Şcolile care au anunţat grevă de luni, au amânat-o pentru mâine

Cu toate că preşedintele Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”, Constantin Cernica, a declarat, duminică, 13 martie, faptul că mai multe şcoli din Suceava vor intra, începând de luni, în grevă generală, acest lucru nu s-a întâmplat.

Cadrele didactice din şcolile generale nr. 1, 3 şi 7 din municipiul Suceava nu îşi întrerupseseră cursurile, orarul fiind nemodificat.

Cazimir Ostrovschi, liderul de sindicat de la Şcoala Generală cu clasele I – VIII „Grigore Ghica Voievod” Suceava, a declarat ieri că nu se putea, legal, să înceapă greva generală de luni, din moment ce abia depuseseră listele cu semnăturile profesorilor din şcoală şi urmau 48 de ore de aşteptare.

„Noi suntem pregătiţi să intrăm în grevă generală de miercuri, 16 martie. Colegii au fost de acord. Din 28 de cadre didactice şi personal auxiliar, 24 au semnat în favoarea declanşării grevei generale. Elevii vor fi anunţaţi că profesorii intră în grevă. De obicei, ei nu vin la şcoală. Dacă, însă, vor fi elevi care vor veni la cursuri, nu vom face cu ei lecţii, dar îi vom supraveghea”, ne-a spus liderul de sindicat. Tot el a completat că profesorii trebuiau să-şi primească banii pe 10 martie. „Sunt bani pentru care am muncit şi trebuie să-i luăm la timp. Nu putem lucra degeaba. Unele cadre didactice au rate la bănci care trebuie plătite la timp. Se creează un precedent. Nu ştim ce se va întâmpla. Noi suntem hotărâţi să facem grevă generală pe termen nelimitat, până la rezolvarea problemelor salariale”, a mai completat Cazimir Ostrovschi. Sindicaliştii de la Şcoala Nr. 7 Suceava sunt susţinuţi în demersul lor şi de directoarea şcolii, profesoara Marlena Moscal, care ne-a spus că înţelege situaţia grea în care se află cadrele didactice, şcoala pe care o conduce făcând front comun cu celelalte şcoli din judeţ şi ţară, pentru demararea grevei generale. 

O altă şcoală, aceeaşi situaţie. La Şcoala Generală Nr. 1 Suceava am vorbit cu directoarea Tamara Brutaru, care ne-a spus că sindicaliştii de la instituţia pe care o conduce încă nu au fost informaţi cu privire la data la care se declanşează greva generală. „Eu nu pot să particip la grevă. Colegii sindicalişti aşteaptă un răspuns de la liderii sindicatelor judeţene, aşa că nu vă pot spune când vor intra în grevă, din moment ce nu se ştie. Eu nu am primit nimic oficial. S-au trimis listele cu semnăturile profesorilor care sunt de acord cu această formă de protest, doar atât. În rest, cursurile nu s-au întrerupt, deocamdată”, ne-a explicat directoarea Tamara Brutaru.

 

Profesorii din Rădăuţi, cei mai optimişti

Profesorii din Rădăuţi sunt indecişi, aceştia vor hotărî abia mâine dacă intră în grevă sau nu. „Vrem ca protestul nostru să fie unul legal, am convenit împreună cu colegii mei mâine să facem şedinţa, iar greva o vom demara după 48 de ore de la strângerea semnăturilor. Totuşi, sperăm că până miercuri vom primi banii”, ne-a spus Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului Bucovina din Rădăuţi.

Traian Pădureţ, liderul Sindicatului de Învăţământ şi Protecţia Copilului „Sfântul Andrei” Gura Humorului, ne-a anunţat că şcolile afiliate sindicatului „Pro Educaţia” intenţionează să meargă la şcoală mâine, pentru că nu au fost colectate semnăturile suficiente pentru declanşarea grevei.

„Doar în două instituţii, Şcoala Nr. 3 din Gura Humorului şi Grădiniţa cu Program Prelungit din Câmpulung, există mari probleme şi profesorii s-au pronunţat pentru declanşarea grevei. Cel mai probabil, aceste două instituţii vor susţine decizia Sindicatului <Spiru Haret> de a intra în grevă sau vor apela la alte forme de protest spontan”, a menţionat Traian Pădureţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lacăt pe şcoli începând de mâine.
 Vizualizări articol: 1244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 9 voturi
Lacăt pe şcoli începând de mâine3.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si copiii? trimis de
(15 mar 2011, 17:53:00
Din pacate, din toata aceasta actiune cei mai ''sifonati'' vor iesi copiii, care trebuie sa recupereze aceste ore. Scolile anunta recuperarile cu o zi sau doua inainte, netinand cont de nevoile copiilor si ale parintilor acestora, nepasandu-le ca poate in sambata in care ii cheama la scoala acestia au diverse activitati extrascolare sau chiar excursii cu parintii, excursii ce pot fi programate si cu luni inainte (nu toti parintii lucreaza de luni pana vineri de la 8 la 17, si mai sunt si copii care merg la diverse concursuri in alte localitati). Dar cui ii pasa de copii cand e vorba de bani?
2.   Si copii nostri? trimis de
(15 mar 2011, 20:24:36
dar la situatia in care ne aflam noi, va ganditi?nu cerem mariri ci vrem macar acei putini bani care ni se cuvin;noi nu ne-am luat salariile pentru munca depusa, copii nostri au nevoie de mancare in primul rand si evident si de altele;avem rate pe care daca nu ni le platim riscam unii dintre noi sa ne pierdem casele;ii pasa cuiva si de asta?unii colegi au nevoie de bani pentru naveta;de unde daca nu s-au primit salariile?cred ca ar trebui sa fiti mai putin egoisti in situatia asta;s-ar putea ca, in curand sa intram cu totii de NEVOIE in greva foamei pentru ca ni se vor termina si acele putine provizii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei