Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 sep 2010 - Anul XV, nr. 221 (4512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhul Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea

Patriarhul Daniel a primit, sâmbătă, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, iar în semn de mulţumire acesta a făcut cadou instituţiei de învăţământ o Biblie şi câteva cărţi cu teme teologice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Patriarhului Daniel a avut loc, sâmbătă, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, eveniment la care au participat oficialităţi locale, preoţi, profesori şi studenţi.

Printre invitaţi s-au numărat şi secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Adrian Lemeni, dar şi episcopul romano-catolic al Oradiei, Bocskei Laszlo, şi cel greco-catolic, Virgil Bercea.

"Am fost deosebit de onoraţi de solicitarea Facultăţii de Teologie de a decerna acest titlu Preafericirii Sale", a declarat rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, la începutul festivităţii.

De asemenea, Cornel Antal a spus că "prezenţa Patriarhului Daniel înconjurat de mai mulţi membri ai Sfântului Sinod constuie un mare prilej de bucurie şi o binecuvântare pentru începutul anului universitar care se apropie".

Ulterior, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, Nicu Dumitraşcu, a prezentat biografia Patriarhului.

După citirea de către rector a declaraţiei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Patriarhul Daniel a ţinut cuvântul de răspuns intitulat "Liturghie euharistică şi filantropie socială".

Patriarhul Daniel a oferit Universităţii din Oradea, în semn de mulţumire, un volum al Sfintei Scripturi şi alte cărţi teologice, iar rectorul, în numele instituţiei pe care o conduce, i-a dăruit o carte şi un DVD de prezentare a instituţiei de învăţământ.

Ultimul care a luat cuvântul a fost Preasfinţitul Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, care a prezentat prilejul cu care Patriarhul Daniel se află în municipiu, respectiv împlinirea a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe din Oradea.

De asemenea, episcopul a prezentat o scurtă istorie a acestei episcopii.

La final, Patriarhul Daniel s-a fotografiat cu cei prezenţi în curtea Universităţii, după care a mers, împreună cu rectorul, într-un tur al instituţiei.

La eveniment au fost prezenţi ierarhi din toată ţara, precum mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Calinic, arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, arhiepiscopul Aradului, IPS Timotei, episcopul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, PS Siluan, episcopul Zalăului, Silvaniei şi Sălajului, PS Petroniu, şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoara, PS Paisie Lugojanul.

Printre oficialităţile locale s-au numărat prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan şi senatori şi deputaţi de Bihor.

Înainte de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, Patriarhul a oficiat o slujbă de Te Deum la Biserica cu Lună din Oradea, eveniment la care au participat peste 400 de credincioşi.

La finalul slujbei, Patriarhul Daniel a dăruit preotului paroh Teodor Cristea o cruce, Biblia, volumul "Dionisie Exiguul - Părintele Erei Creştine" şi o carte cu explicarea crezului, iar credincioşilor iconiţe cu Sfânta Treime cu ştampila Preafericitului Părinte.

După terminarea slujbei religioase, credincioşii au aşteptat în faţa bisericii pentru a fi binecuvântaţi de Patriarh, însă acesta a ieşit pe uşa din spatele lăcaşului de cult.

La plecarea alaiului patriarhal, circulaţia rutieră a fost oprită, întrucât limuzinele bisericeşti, inclusiv cea în care se afla Preafericitul Daniel, au mers pe sens interzis pe o stradă cu sens unic.

Patriarhul Daniel vizitează pentru prima oară Oradea, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei în 1920, fiind însoţit de ierarhi ai Sfântului Sinod.

Patriarhul a fost aşteptat, vineri seară, pe Aeroportul din Oradea, de aproximativ o sută de preoţi şi de credincioşi din Oradea şi din judeţul Bihor.

Duminică, de la ora 9.00, Patriarhul Daniel va fi primit la Mănăstirea "Sfânta Cruce".

După liturghie, Patriarhul va participa la vernisajul expoziţiei foto-documentare "Episcopia Oradiei - 90 de ani de la reînfiinţare", care va avea loc de la ora 13.00, tot la Mănăstirea "Sfânta Cruce".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhul Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhul Daniel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei