Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iun 2010 - Anul XV, nr. 128 (4419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Post de bucate, dar şi de fapte

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în care ne aflăm este unul dintre cele patru posturi de durată din timpul anului bisericesc. Potrivit Constituţiilor Apostolice, acesta a fost rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde activităţi mai importante. Mărturii despre vechimea lui găsim la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret al Cirului şi la Leon cel Mare, care numeşte această perioadă "postul de vară" sau al Cincizecimii. Postul Sânpetrului (denumirea populară) ţine din lunea de după Duminica Tuturor Sfinţilor şi până în ziua sărbătoririi Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, având o durată variabilă de la an la an, în funcţie de data schimbătoare a Sfintelor Paşti.

 

Un post mai uşor

În privinţa felului postirii, acesta este mai uşor decât cel al Păresimilor. Astfel, după Pravila cea Mare şi Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare, în zilele de luni, miercuri şi vineri se consumă legume fără untdelemn, marţi şi joi se mănâncă aceleaşi alimente, însă cu untdelemn şi puţin vin, iar sâmbăta şi duminica avem dezlegare la peşte. Dacă în zilele de luni, marţi şi joi este sărbătoarea unui sfânt cu doxologie, de asemenea se consumă şi peşte, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă doar la untdelemn şi vin. La hramuri şi la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) este dezlegare la peşte, în orice zi a săptămânii ar cădea.

Pe lângă aceste aspecte, se cuvine să facem precizarea că este important nu numai să postim, ci şi modul în care postim. Abţinerea de la bucate trebuie însoţită de o continuă străduinţă de dominare a poftelor şi a patimilor, de curăţire a gândurilor şi a simţirii, de disciplinare a vieţii sub toate aspectele ei, vremea postului fiind perioada care ne oferă cele mai potrivite condiţii, atmosfera şi mijloacele de înduhovnicire şi îmbunătăţire morală.

 

Înfrânare de la fapte nevrednice

Din paginile Sfintei Scripturi şi din scrierile Sfinţilor Părinţi, aflăm că postul nu este numai o reţinere de la consumarea unor alimente. El presupune, în primul rând, o înnoire sufletească, o înfrânare de la fapte nevrednice de numele de creştin. Porunca postului are în vedere nu numai trupul, ci mai cu seamă sufletul. Adevăratul post este acela care îmbină în mod fericit cele două aspecte ale lui: aspectul trupesc şi cel sufletesc, atunci când reţinerea de la bucate are loc împreună cu reţinerea de la păcate şi cu efortul continuu spre virtute şi urcuş duhovnicesc. Postul trebuie să fie un mijloc de fortificare a voinţei, de întărire a celor slabi în credinţă, de îndreptare a celor rătăciţi, de smerenie, de rugăciune mai stăruitoare şi, în chip deosebit, de iertare a semenilor noştri. Sfântul Ioan Gură de Aur insistă asupra acestui fapt, subliniind că postul trupesc fără cel sufletesc este lipsit de orice valoare morală: ,,Zici că posteşti? - întreabă Sfântul Părinte - Arată-mi aceasta prin fapte! Să postească şi ochiul tău, şi gura ta! Să postească toată fiinţa ta!".

Aşadar, este bine să dăm postului o valoare spiritual-morală, ca în felul acesta să fie cu adevărat un act de cinstire a lui Dumnezeu şi o jertfă a noastră pentru dobândirea vieţii veşnice.

(Pr. asist. Nicuşor BELDIMAN)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Post de bucate, dar şi de fapte.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Post de bucate, dar şi de fapte5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei