Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 apr 2010 - Anul XV, nr. 76 (4367)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tradiţii româneşti

Astăzi gospodinele vopsesc ouăle roşii

Ziua de joi, din Săptămâna Patimilor, este dedicată, în totalitate, finalizării curăţeniei în case şi curţi. Tot în această zi, gospodinele încep să pregătească masa de Paşte şi să vopsească ouăle. Datorită importanţei speciale pe care o are această zi, există o serie de superstiţii menite să-i păzească pe oameni de boli, de necaz sau supărare. Se spune că în această zi nu se doarme şi nu se mănâncă urzici.

 

Ouăle încondeiate astăzi apără de suferinţe şi necaz

Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, în funcţie de preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.

În Bucovina, ouăle de Paşte sunt numite cu un termen generic “merişoare” şi erau, la început, colorate numai în roşu, pentru ca mai târziu să se răspândească şi practica vopsirii în galben, în verde, în albastru şi în negru. Altădată, culorile se obţineau numai din plante ce erau puse la macerat în Duminica Floriilor.

 

Foc pentru morţi

Tot această zi este considerată şi apărătoare a morţilor, care vin în fiecare an, în Joia Mare, la vechile lor locuinţe. Bătrânii spun că spiritul morţilor stă până în sâmbăta dinainte de Rusalii. Pentru că, de obicei, în această zi e răcoare dimineaţa, în Maramureş, oamenii fac focuri în curtea casei, pentru ca morţii, veniţi în vizită, să se poată încălzi. În alte regiuni din ţară se împart la biserică colivă şi colaci, pentru pomenirea celor decedaţi.

 

La biserică se oficiază Deniile

În Joia Mare se prăznuieşte Denia celor 12 evanghelii. Aceasta este singura zi din Săptămâna Patimilor în care se oficiază Sfânta Liturghie de dimineaţă şi de aceea este foarte bine să vă împărtăşiţi după slujbă.

Denia începe după-amiază, când se merge la biserică cu flori sau cu coroane din flori. Înainte de citirea celor 12 evanghelii, se scoate crucea din altar şi se aşază în mijlocul bisericii. Puteţi aduce, pe lângă coroana de flori, şi un prosop, la fel ca la înmormântare.

 

Măritarea urzicilor

O altă tradiţie este “nunta sau măritarea urzicilor”, ceea ce înseamnă înflorirea acestora. Obiceiul marchează sfârşitul sezonului de urzici. Din Joia Mare, această plantă devine rea la gust şi nu se mai mănâncă.

 

În Joia Mare nu se doarme

Există credinţa, în special la sate, că în cursul acestei zile nu este bine să dormi. Se spune că cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg. Mai grav este dacă doarme o femeie. Aceasta va deveni “Joimariţa”, iar ca pedeapsă, nu va mai fi capabilă de lucru tot anul.

 

Superstiţii

Ouăle roşii se îngroapă la marginea moşiilor ca să nu bată piatra anul acela.

Nu se spală haine în această zi, pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană.

În amintirea morţilor, se varsă vin pe morminte şi se aprind lumânări.

Se serveşte o singură masă pe zi, cu prune şi vin.

Se spune că nu e bine să dormi în această zi pentru a nu fi leneş tot anul.

Cusutul şi torsul trebuie făcute până în Joia Mare. Femeile care vor încălca această regulă vor fi pedepsite de Joimăriţa, nume derivat din Joia Mare. Acest personaj fabulos e reprezentat în cultura populară ca o vrăjitoare ce poartă cu ea un vătrai.

(sursa: www.libertatea.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi gospodinele vopsesc ouăle roşii.
 Vizualizări articol: 687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Astăzi gospodinele vopsesc ouăle roşii1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei