Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 ian 2010 - Anul XV, nr. 2 (4293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Întrebări şi răspunsuri

Despre agheasmă

Ce înseamnă cuvântul "Agheasmă"?
Cuvântul este grecesc (aghios) şi înseamnă Sfinţire. La noi, prin agheasmă se înţelege atât apă sfinţită, cât şi slujba pentru Sfinţirea ei.

De câte feluri e Agheasma în înţelesul ei de slujbă?
De doua feluri: mare şi mică. Cea mica se mai numeşte în popor şi sfeştanie, care înseamnă luminare, sau slujba luminilor, pentru ca la început se înţelegea prin ea Agheasma cea mare, care se săvârşeşte la Bobotează, sărbătoare numita şi ziua luminilor sau a luminării, deoarece atunci se botezau catehumenii.

Când se săvârşeşte Sfinţirea cea mică a apei?
În biserică, de regulă la fiecare zi întâi a lunii, iar în case, oricând cer credincioşii, mai ales în zilele de miercuri şi vineri dimineaţa. Când preoţii, potrivit hotărârilor Sf. Sinod merg să boteze casele credincioşilor, aceştia sunt datori să-i primească pe preoţi cu bucurie şi cu dragoste, deoarece preoţii aduc binecuvântarea şi ajutorul lui Dumnezeu asupra casei şi a familiei lor, prin apă sfinţită cu care-i stropesc.

Dar Sfinţirea cea mare a apei când se face?
La Bobotează, atât în ajun, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele creştinilor, cântând troparul Botezului: "În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne...", cât şi în însăşi ziua Bobotezei, după Sfânta Liturghie, când se sfinţeşte apa pe care o iau creştinii pe la casele lor pentru tot anul.

De ce se spune "Sfinţirea cea mare a apei"?
Pentru că apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind Sfinţită printr-o îndoită chemare a Sf. Duh în cursul rugăciunii de sfinţire, iar Sfinţirea are loc în însăşi ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan. De aceea, şi slujba Agheasmei mari este mai lungă şi mai sărbătorească decât a Agheasmei mici, iar cântările şi rugăciunile ei pomenesc şi preaslăvesc îndeosebi Botezul Domnului în Iordan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre agheasmă.
 Vizualizări articol: 1106 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Despre agheasmă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Obiceiuri facute de om si doar atat... trimis de
( 5 ian 2010, 12:13:39
Niciodata aghiazma nu va putea sfinti pe nimeni! Sfintirea omului se face,dupa cuvantul Bibliei. lent,facand ceea ce este placut lui Dumnezeu,traind dupa Legea sa si invataturile Lui,..." din slava-n slava"...Am baut si m-am spalat si eu si noi toti cu aghiazma de zeci si sute de ori! Asta se poate chema ca "m-am sfintit" Si daca noi toti romanii suntem un popor "de sfinti", de ce nu traim sa sfintii,de ce puscariile sunt suprasaturate de acesti "sfinti", care , cu siguranta au folosit si ei macar o data-n viata,aghiazma?!Daca tot suntem un popor de drept credinciosi de ce ti-i frica sa mai deschizi un canal tv. de stiri(cel de la ora 5, de ex.) fara a te mai intreba :"ce orori o sa mai vedem si azi"? Sfintirea,dragii mei,INSEAMNA TRAIREA TRAIREA PERONALA CU SI SUB PRECEPTELE SFINTENIEI LUI DUMNEZEU !Sa ne ajute Dumnezeu la o astfel de traire ! ! !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei