Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 sep 2009 - Anul XIV, nr. 225 (4211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Sfinţirea Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”

Avem bucuria de a vă anunţa că, pe data de 27 septembrie 2009, va avea loc Slujba de Sfinţire a Bisericii noastre, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, situată în cartierul Cuza Vodă I, Burdujeni, pe strada Mircea Damaschin, Nr. 2 A.
Slujba va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.
Slujba de Priveghere va avea loc sâmbătă, 26 septembrie 2009, ora 17:00.

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” Burdujeni – Suceava

Parohia – înfiinţare

Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” Burdujeni – Suceava a luat fiinţă în anul 2000, prin rearondarea Parohiei Sfântul Andrei ce cuprindea Cartierul Burdujeni, aceasta împărţindu-se în cinci parohii.
Cartierul Burdujeni este situat în partea de NE a Municipiului Suceava, fiind construit după 1974, prin demolarea unei părţi a vechiului târg al Burdujenilor, pentru muncitorii ce lucrau în zona industrială, din lunca Sucevei.
Parohia are sub jurisdicţie Cartierul Cuza Voda I – partea cea mai veche a Cartierului Burdujeni – situat în partea stângă a străzii Calea Unirii.

Biserica “Acoperământul Maicii Domnului”

Problema construirii unei noi biserici s-a pus odată cu înfiinţarea parohiei, ca o nevoie stringentă, în condiţiile în care tot cartierul Burdujeni era deservit, la acel moment, doar de doua biserici: Mănăstirea Teodoreni (care mult timp a funcţionat ca biserică parohială, din lipsa alteia) şi Biserica Sfântul Andrei (construită după 1990).
În întâmpinarea acestei nevoi a venit domnul Petre Călian, donând cei 8 ari, pe care a reuşit să-i recupereze din pământurile casei părinteşti. Împlinea astfel, postum, şi o dorinţă a mamei sale, de a avea o biserică pe ogorul ei.
Pe acest loc, amplasat la intrarea dinspre Suceava a Cartierului Burdujeni, pe Strada Mircea Damaschin, Nr. 2 A, s-a început, în mai 2001, construirea Bisericii cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului”.
Până la începutul anului 2002 s-a realizat subsolul bisericii, fiind amenajat ca paraclis. El a fost sfinţit de P.S. Gherasim Putneanul în data de 21 aprilie 2002. Aici s-au săvârşit Sfintele Slujbe până în prezent.
Lucrările au continuat cu zidirea bisericii (2003-2004), pictarea ei (2006-2009), construirea prăznicarului, a anexelor, împrejmuirea şi amenajarea curţii.

Arhitectura şi pictura bisericii

Proiectul de arhitectură a fost realizat de arhitectul sucevean Gheorghe Bratiloveanu, iar cel de rezistenţă de Dr. Ing. Gemeniuc Gheorghe.
Biserica prezintă elementele specifice stilului moldovenesc, având forma de cruce, cu trei abside semicirculare. Altarul este extins la N şi S cu două spatii anexe: proscomidiarul şi diaconiconul.
Pe naos se ridică turla centrală, îngustată prin trei inele suprapuse şi o bază în formă de clopot. Pridvorul alungit este acoperit de o boltă semicilindrică. În partea din spate, un frumos cafas, cu balustrada din zidărie perforată, arcuită în afară, îmbogăţeşte spaţiul. Accesul în pronaos se face printr-un pridvor lateral sudic, peste care se ridică turnul clopotniţă.
Biserica este luminată difuz prin ferestre înguste şi înalte, terminate în arc rotund.
Biserica a fost pictată interior şi exterior de fraţii preoţi Mihoc, în tehnica fresco, într-o compoziţie şi o cromatică echilibrată. Ca element de noutate, icoana «Acoperământului Maicii Domnului » a fost pictată pe bolta pronaosului.
La exterior, biserica se caracterizează printr-un echilibru al proporţiilor. Eleganţa ei este dată de turla octogonală, cu bază stelată, aşezată peste o bază pătrată, toate ornamentate cu ocniţe şi arcaturi pictate. Streaşina largă şi brâul răsucit de pe cornişă încununează faţadele. Sub cornişă, un brâu de ocniţe pictate încinge biserica. Sub ele, un şir de arcaturi, înguste şi înalte, ornamentează pereţii; unele bordurează ferestrele, altele cuprind pictură murală. Patru icoane în mozaic împodobesc faţada intrării.
Biserica a fost construită prin osteneala credincioşilor parohiei noastre şi ai altor parohii, ca un dar de mulţumire oferit Maicii Domnului.
Dumnezeu să răsplătească jertfa robilor Săi!

(Pr. Paroh Ilie Husarciuc, Pr. Gheorghe Husarciuc)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfinţirea Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”.
 Vizualizări articol: 847 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sfinţirea Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei