Pentru perioada postului Crăciunului, nutriţionistul recomandă credincioşilor practicanţi să consume în primul rând cereale integrale: grâu, orez, porumb, secară, şi produse vegetale de culoare verde închis: broccoli şi spanac.
Meniul de post este bine să conţină şi: fasole, cartofi, linte, mazăre, conopidă, năut, nuci, alune, seminţe de susan, floarea-soarelui, dovleac.
Specialista mai recomandă şi consumul de produse din soia precum: pateul de soia, tofu şi laptele de soia.
Conform Lygiei Alexandrescu, cerealele sunt categoria de alimente care ar trebui să constituie baza dietei vegetariene deoarece furnizează energie şi sunt o sursă de glucide, fibre, fier şi vitamina B.
După perioada postului, nutriţionistul avertizează că trebuie ponderat consumul de alimente, precum şi felul în care sunt combinate diferite feluri de mâncare pentru a se evita disconfortul gastrointestinal.
Pentru aceasta, este bine ca mâncărurile de Crăciun să fie servite distanţat la cel puţin o oră, deoarece în acest fel stomacul are timpul necesar digestiei, înainte de a se introduce o nouă cantitate de mâncare în organism. Aceasta este principala măsură de prevenţie împotriva indigestiei, în opinia nutriţionistului. Medicul recomandă ca meniurile să fie compuse din gustări uşoare.
Este de evitat consumul în exces a băuturilor de tipul sucului de portocale sau de roşii şi a condimentelor. Toate aceste produse favorizează indigestia. Apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantităţi mici şi destul de des pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea care încetineşte metabolismul. Băuturile carbogazoase dulci trebuie consumate ponderat în timpul mesei şi chiar şi după masa pentru a se evita balonarea.
(sursa: www.ziare.com)