Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 nov 2008 - Anul XIII, nr. 266 (3947)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Protest

Biserică închisă cu lacătul de enoriaşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sătenii din Tişăuţi au închis biserica cu lacătul, în semn de protest faţă de comportamentul preotului Mircea Bejenariu, şi ameninţă că nu o vor redeschide până când nu le va fi adus un alt preot. Oamenii îl acuză pe preot că se comportă necuviincios şi că a transformat biserica într-o adevărată maşină de făcut bani pentru propriile interese. Preotul Bejenariu a refuzat să comenteze acuzaţiile, iar conducerea Protopopiatului Suceava a precizat că se va deplasa la faţa locului pentru a cerceta totul şi pentru a debloca situaţia.

 

Situaţie tensionată la Tişăuţi, acolo unde biserica satului a fost ferecată cu un lanţ greu şi două lacăte, iar sătenii ameninţă că nu o vor redeschide până când conducerea Protopopiatului Suceava nu va aduce un alt preot.

Conflictul dintre preotul Mircea Bejenariu şi o parte a enoriaşilor a început de mai multă vreme, dar săptămâna trecută s-a amplificat, ajungând la apogeu duminică dimineaţă.

Înainte de slujba de duminică, enoriaşii nemulţumiţi de comportamentul preotului au decis să îi interzică accesul în biserică. Cel mai simplu mod de a-l opri pe preot să slujească a fost acela de a încuia uşa de la intrarea în biserică.

Chiar dacă oamenii din Tişăuţi îl acuză de lucruri extrem de grave, preotul paroh crede că situaţia va reveni la normal în cel mai scurt timp. De altfel, aceasta a fost singura reacţie pe care am obţinut-o din partea lui Mircea Bejenariu prin uşa întredeschisă a casei parohiale. „Nu vreau să comentez altceva nimic”, ne-a aruncat preotul, iar apoi a intrat în casă.

 

Preotului Bejenariu „îi fuge mintea la alte şiretlicuri”

Una din principalele acuzaţii care îl vizează pe preotul Mircea Bejenariu este aceea că foloseşte în scop personal banii enoriaşilor. Potrivit reclamaţiei care a fost depusă şi la Protopopiatul Suceava încă din luna iulie a acestui an, preotului „îi fuge mintea la alte şiretlicuri”. Astfel, preotul refuză să le dea chitanţe oamenilor care contribuie cu bani la ridicarea noii biserici din sat, iar casierul nu ar avea nici măcar un registru de casă în care să evidenţieze intrările şi ieşirile de bani. „La începutul construcţiei bisericii a fost o discuţie aprinsă între preot, casier şi constructori pentru lipsa sumei de 30 de milioane de lei vechi. Când au dispărut acei bani, preotul şi-a cumpărat prima maşină. Recent, un alt cetăţean a dat 22 de milioane de lei vechi şi altul a dat aur şi nimic nu a mai ajuns la casier. Mulţi oameni refuză să dea bani, neavând încredere că vor fi folosiţi unde trebuie”, se arată în plângerea depusă de enoriaşii din Tişăuţi la sediul Protopopiatului Suceava.

 

Concesionarea sesiei bisericii, un alt motiv de gâlceavă

Cele aproximativ 4 hectare care constituie sesia bisericii Tişăuţi au devenit un alt subiect de controversă între preot şi cei care îl contestă. Oamenii spun că preotul a ignorat dorinţa lor şi a concesionat sesia bisericii cu de la sine putere unui cetăţean care urmează să înfiinţeze pe acel teren o pepinieră silvică.

„A concesionat sesia cu 10 milioane de lei vechi pe un an întreg. Cine îi dă lui şi celor câţiva acoliţi acest drept? A adus preotul vreo palmă de pământ, încât acum îl înstrăinează?”, s-au întrebat oamenii din Tişăuţi.

Concesionarii sesiei bisericii spun însă că, prin contractul încheiat, parohia din Tişăuţi are mult mai multe drepturi.

„În afara celor 10,5 milioane de lei vechi cât plătim anual, ne-am obligat să virăm în conturile bisericii 10% din profitul anual. De asemenea, avem un proiect prin care ne vom asocia cu biserica în proporţii egale pentru o exploatare piscicolă. În plus, biserica are dreptul de a modifica oricând suma pe care o plătim pentru concesionarea terenului”, au precizat noii administratori ai sesiei bisericeşti.

 

Acuzat de dispariţia a două policandre

Lista acuzaţiilor este însă mult mai lungă. „Au dispărut din biserică două policandre, iar el spune că nici nu au fost acolo. Atunci ce rol au avut acele lanţuri acolo?”, s-au întrebat sătenii.

Nici limbajul folosit de preotul Mircea Bejenariu nu pare a fi tocmai cel mai ortodox.

„Odată i-a spus lumea în biserică , iar el, în loc să răspundă ca un preot creştin , a spus că cine ştie dacă a înviat, cine a văzut asta? Acesta este un răspuns dat de un preot creştin?”, se arată în plângerea trimisă Protopopiatului Suceava.

 

Conflictul de la Tişăuţi, în atenţia Poliţiei Ipoteşti

Evenimentele de duminică dimineaţă din curtea bisericii din Tişăuţi au intrat şi în atenţia Poliţiei Ipoteşti.

„Ne-am deplasat la faţa locului pentru a preîntâmpina apariţia unor violenţe. Nu a fost cazul de aşa ceva, iar grupul de nemulţumiţi, format din aproximativ 20 de persoane, a încuiat uşa şi nu a permis desfăşurarea slujbei”, a explicat agentul şef Radu Cornia, şeful postului de poliţie Ipoteşti.

Acesta a confirmat că împotriva preotului Mircea Bejenariu există şi o plângere penală pentru că ar fi tăiat câţiva nuci din curtea casei parohiale, fără să fi avut acceptul Consiliului Eparhial.

„Noi vom face cercetări şi vom da o soluţie. Cât priveşte închiderea bisericii, aşteptăm să vedem şi poziţia oficială a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor”, a adăugat agentul şef Radu Cornia.

 

Protopopul de Suceava: „Vom cerceta totul”

Protopopul de Suceava, Vasile Irimia, a declarat că nu a reuşit să ajungă la Tişăuţi pentru a cerceta acest caz delicat.

„Din câte ştiu eu, este un grup de creştini care nu se înţeleg cu preotul. Cert este că preotul trebuie lăsat să-şi facă meseria. Mă voi deplasa la faţa locului şi voi cerceta ce anume se petrece acolo”, a precizat protopopul Vasile Irimia.

Acesta a mai menţionat că va încerca să-i convingă pe sătenii nemulţumiţi să redeschidă biserica şi să permită reluarea slujbelor religioase, şi asta în cel mai scurt timp.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserică închisă cu lacătul de enoriaşi.
 Vizualizări articol: 1326 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 16 voturi
Biserică închisă cu lacătul de enoriaşi3.6516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei