Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iun 2008 - Anul XIII, nr. 147 (3828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vaticanul vrea mai multe reprezentări ale Fecioarei Maria seminud alăptându-şi pruncul

Vaticanul a indicat că vrea mai multe reprezentări ale Fecioarei Maria ca o femeie plinuţă, pe jumătate dezbrăcată, alăptându-l pe Iisus, imagini care au fost respinse de Biserică în ultimii 400 de ani, informează thisislondon.co.uk.

Cotidianul oficial The Holy See indică faptul că este timpul să se renunţe la imaginile Fecioarei Maria din ultimii 400 de ani şi ca aceasta să fie reprezentată ca o femeie plinuţă, cu un sân la vedere din care se hrăneşte Iisus.

Ultima ediţie a L'Osservatore Romano publică două articole realizate de critici de artă respectabili, care spun că aproape 1.500 de ani Fecioara Maria a fost portretizată pe jumătate dezbrăcată şi alăptându-şi fără ruşine copilul.

Unul dintre cei doi critici dă vina pe puritanii protestanţi pentru schimbarea tendinţelor în arta religioasă, Fecioara Maria fiind ulterior acoperită cu haine din cap până în picioare. Criticii s-au întrebat chiar dacă bebeluşul Iisus nu a fost hrănit la biberon.

Astfel de curente au fost atât de puternice încât până şi nudurile pictate de Michelangelo în Capela Sixtină au fost acoperite, de teama de a nu ofensa, iar, în prezent, cele mai bune locuri de a o vedea pe Fecioara Maria alăptându-şi copilul nu sunt bisericile, ci galeriile cu artă renascentistă.

Influentul cotidian - care este recunoscut a avea sprijinul papei - cere "reabilitatea spirituală şi artistică" a imaginilor cu Fecioara Maria "iubitoare şi tandră" care îşi alăptează copilul.

Intervenţia criticilor de artă ar putea antrena o reînviere a artei sacre, care ar pune capăt celor 400 de ani de reprezentări "respectabile" ale Fecioarei Maria.

Într-unul dintre articole, scris de istoricul italian Lucetta Scaraffia, aceasta spune că o mare parte din iconografia artei tradiţionale creştine a "fost cenzurată de epoca modernă" pentru că vechile imagini cu Fecioara Maria erau "indecente". Scaraffia mai spune că descrierile ulterioare au diminuat şi latura umană a Madonnei.

Scaraffia spune că reprezentările primilor artişti creştini aveau ca scop demonstrarea realităţii încarnării lui Dumnezeu.

Al doilea articol, scris de preotul Enrico dal Covolo, profesor de literatură creştină şi clasică la Roma, spune că reprezentarea Fecioarei Maria în timp ce-l alăptează pe bebeluşul Iisus este "cel mai elocvent semn că vorba lui Dumnezeu a devenit realitate".

Imaginile cu Fecioara Maria seminud, alăptându-şi pruncul, au dispărut în secolele al 16-lea - al 17-lea, odată cu apariţia calvinismului şi a altor credinţe protestante care indicau faptul că sexualitatea este un păcat.

Astfel de idei au fost acceptate mai ales de catolicii din Franţa, Irlanda şi nordul Europei.

Din acest motiv, foarte puţine biserici sau publicaţii catolice îndrăznesc, chiar şi în prezent, să arate astfel de imagini.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vaticanul vrea mai multe reprezentări ale Fecioarei Maria seminud alăptându-şi pruncul.
 Vizualizări articol: 1039 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vaticanul vrea mai multe reprezentări ale Fecioarei Maria seminud alăptându-şi pruncul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vai voua! trimis de
(26 iun 2008, 02:14:27
Vai voua, asa-zisi preoti! Maine, poimaine veti vrea sa vedeti si alte inchipuiri omenesti ale felului cum arata Sfanta Maria in diferitele ipostaze normale ale vietii. Mai bine v-ati ruga lui Dumnezeu sa va ierte pacatele si apostazia in care, lingusindu-va unul pe altul, va complaceti. Mai bine ati dori sa aplicati in mod real adevarurile Sfintei Biblii decat sa va cautati cine stie ce pofta erotica in niste icoane care nu ajuta la nimic. Pai ce, nuditate nu-i destula astazi?! Vai voua!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei