Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 apr 2008 - Anul XIII, nr. 83 (3764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prier - Tradiţii populare

În tradiţia populară, luna aprilie mai poartă numele de Prier, Florariu sau… „Traistă-n Băţ”. Acesta din urmă, deşi este un pic mai neobişnuit, caracterizează cel mai bine „toanele” vremii din această lună. Se spune că în aprilie timpul este înşelător, alternând zilele calde şi frumoase cu cele reci şi secetoase. De multe ori se întâmpla ca vremea să strice cu totul socotelile gospodarilor, provocând în acelaşi timp multe pagube. Cu toate acestea, se pare că, înainte tare, luna aprilie era deosebit de friguroasă şi neprielnică agriculturii. „Preminte Solomon a făcut ca în luna lui april să fie jumătate cald şi numai jumătate frig, ca să poată oamenii sămăna pământul, să se facă degrabă, căci înainte era toată luna friguroasă.” (Elena Niculiţă – Voronca – „Datinele şi credinţele poporului român”)

 

În livadă…

În aprilie se îngrijesc mai cu seamă copacii, verificându-i dacă au furnici. Pentru a-i proteja este bine să se înfăşoare tulpina cu o blană de oaie, iar în locurile unde au fost altoiţi să se acopere cu puţin lut. În nopţile foarte friguroase se aprind în livadă focuri mocnite (cu mult fum) pentru ca florile pomilor fructiferi să nu aibă de suferit. Se strâng urzici şi iarbă verde amestecate cu paie şi se dau de mâncare vacilor. De abia după Sfântul Gheorghe (23 aprilie) pot fi scoase vitele pe câmp. Recolta păstrată de cu toamna se primeneşte astfel: „Întoarce grânele şi, ca să le mântui de gărgăriţe, pune lână nespălată în apropierea coşurilor cu grâu. Grâul încins amestecă-l cu pulbere de cărbuni şi după paisprezece zile cerne-l, că-şi pierde mirosul”. („Calendarul săteanului pe anul comun 1918, Sibiu”)

 

Capriciile vremii

Vremea din luna aprilie se află în corespondenţă cu cea din luna mai. Aşa se face că, dacă în aprilie este cald şi frumos, în mai vin frigul şi chiar îngheţul. Dacă, dimpotrivă, este mult prea frig şi morocănos, în mai soarele va străluci şi vremea va fi plăcută inimii românului. Vântul, care adie acum încetişor, este deosebit de prielnic. „E vânt tânăr, e vânt de mugur. El este ca să împăneze codrul, pometul. El curăţă totul. În aprilie te simţi aşa de uşor şi de sănătos, parcă ai zbura!” (Elena Niculiţă – Voronca – “Datinele şi credinţele poporului român”)

(Simona Chiriac – Jurnalul National)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prier - Tradiţii populare.
 Vizualizări articol: 1014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prier - Tradiţii populare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei