Variantă de meniu
Se prepară 100 de grame de paste integrale la care se adaugă sos din ulei de măsline, ceapă, morcov, roşii, ardei, ciuperci şi pătrunjel.
Supa de legume nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. Pentru prepararea supei, avem nevoie de: ceapă, morcov, ardei, bucheţele mici de broccoli, pătrunjel şi crutoane din pâine integrală.
La serviciu, vă propunem o salată de crudităţi pregătită dintr-un măr, doi morcovi, o ţelină, zeama de lămâie, două linguriţe de nuci măcinate şi pătrunjel tocat.
Ca desert, ce poate fi mai răcoritor ca o salată de fructe: un măr, un sfert de banană, o portocală, un kiwi, câteva boabe de strugure, scorţişoară, două linguriţe de nuci măcinate şi esenţă de vanilie.
Salată de sfeclă roşie cu ceapă
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 500 g sfeclă roşie fiartă, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură oţet alb, 1/4 linguriţă muştar iute, 2-3 picături de tabasco (sau alt sos iute), sare, piper negru măcinat, 3 cepe mici tăiate rondele subţiri, 1 căpăţână mare de salată verde, 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt.
Mod de preparare:
Se curăţă sfecla de coajă şi se taie felii subţiri. Pentru sos, se amestecă uleiul, oţetul, muştarul şi sosul iute (Tabasco) şi se gustă de sare şi piper. Se pune sfecla într-un castron nu prea adânc, se toarnă sosul peste ea şi se lasă două ore să se pătrundă.
Se ţin rondelele de ceapă circa un minut în apă clocotită, se scurg, se lasă să se răcească şi se răsfiră peste sfeclă.
Se "tapetează" un platou cu frunze de salată, spălate şi zvântate, se pun deasupra sfecla şi rondelele de ceapă, se presară cu pătrunjel şi se serveşte salata cu sosul separat.
Orez cu stafide şi ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g stafide, 100 g margarină, 1 lingură ulei de măsline, 1/2 ceapă verde tocată, 250 g orez cu bobul lung, 1 cub Vegeta, sare, piper negru, 100 g ciuperci proaspete curăţate şi tăiate felii, 1 lingură seminţe de pin.
Mod de preparare:
Se înmoaie stafidele în apa clocotită şi se încinge cuptorul la 160 grade. Se încinge uleiul într-o cratiţă şi se căleşte ceapa circa 10 minute până ce începe să se rumenească.
Se adaugă orezul şi se căleşte 2-3 minute la foc potrivit, amestecând întruna.
Se dizolvă cubul de Vegeta în 1/2 l apă clocotită şi când începe să fiarbă zeama, se toarnă peste orez. Se sărează, se piperează şi se dă 15-20 de minute la cuptor (cu capac), până ce absoarbe tot lichidul.
Între timp, se călesc ciupercile 5 minute într-o lingură cu margarină şi în altă tigaie se rumenesc - tot în puţin ulei sau margarină - seminţele de pin.
Se amesteca uşor orezul, ciupercile, stafidele scurse, seminţele de pin şi o lingură de margarină, se gustă de sare şi piper şi se servesc imediat.