Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 mar 2008 - Anul XIII, nr. 52 (3733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Despre Înfricoşata judecată

Ziua judecăţii: o zi straşnică şi înspăimântătoare. Nu mai avem de-a face cu Mielul Acela blând, Care a venit pentru iertare şi răscumpărare, ci cu un plin de mărire Judecător, înconjurat de îngeri. Care va da sentinţa cea grozavă: "Duceţi-vă de la Mine!"

O, dar pentru ce îi goneşti Mântuitorule, Tu Care eşti lumina şi acoperământul oamenilor? Şi unde îi trimiţi, Tu, Care ai venit să îi chemi la Tine pe toţi?

"Duceţi-vă, blestemaţilor, în focul cel de veci, care este gătit diavolului şi îngerilor lui."

A trecut vremea milei şi a îndurării. Acum nu mai au trecere nici lacrimile, acum este judecata nepăsătorilor la pocăinţă. Despărţire de dumnezeiasca slavă, foc veşnic.

Nici cu mintea nu mai înţeleg, nici cuvinte pe limba pământească nu pot descrie sau înfăţişa deznădejdea celor ce merg acolo. O, Dumnezeule, Dumnezeule, de atâtea ori am auzit de munci, de viermele neadormit şi gheena, de foc neadormit, şi numai una din ele înspăimântă şi pe cel mai nesimţitor şi de rea credinţă. Dar cât de înfricoşate vor fi toate la un loc şi vor fi veşnice, veşnice! Foc care nu luminează. Căinţa, că ce uşor puteai să fii în rai.

Lumina în rai, va fi, nu soarele acesta material ci, lumina Sfintei Treimi, şi cei care vor fi despărţiţi de Dumnezeu, vor fi în adânc de întuneric.

 

Ferice!

Amarul ce îl vei avea fiind depărtat de cei mântuiţi, această mare căinţă, este viermele neadormit. Dorinţa arzătoare de a scăpa este setea.

Se produce un amar şi o furie pe ei înşişi, şi aceasta va fi scrâşnirea dinţilor.

Ferice, de mii de ori ferice, de cei care, prin o mică venire în fire, se pregătesc, după cum spune Biserica, prin Evanghelii, pentru mântuirea lor.

Ferice deci de cel care cunoaşte lucrul şi-şi mântuieşte sufletul, căci atunci amar mare va fi. Fiul lui Dumnezeu, rupt de păcatele oamenilor, plin de sânge, răstignit, alungat, scuipat, insultat, lovit cu bice cu plumb, bătut în cuie pe cruce între tâlhari, împuns în coastă. Cine le-a făcut altcineva decât păcatele tale?

Ce va zice Dumnezeu Tatăl, păcătosule, care nu ai făcut o cât de mică căinţă la o spovedanie fermă şi curată şi plină de bunăvoinţa din partea unui duhovnic care te-ar fi înţeles?

Va zice Tatăl: "Nemulţumiţilor, viaţa Fiului Meu este mai de preţ decât toate vieţile întregii omeniri şi a îngerilor, şi Eu am jertfit-o. Sângele Fiului Meu era cel mai scump mărgăritar al raiului, şi l-am vărsat tot pe pământ. Tu M-ai silit să-ţi şterg păcatele şi tu nu ai vrut să înţelegi câtă ură am faţă de păcat.

Sunt Judecător, sunt Tată. Ca Judecător, te judec după dreptatea Mea, şi ca Tată te judec pentru moartea Fiului Meu."

 

Mila.

Dacă nu ai vrut cu nici un chip să-ţi rânduieşti viaţa după învăţătura sigură a Bisericii, mai poţi nădăjdui atunci mila de la un Judecător şi Tata ca Acesta?

Fără hotar este dragostea pentru Fiul Lui, dar tot fără hotar este ura pentru păcatul de care omul nu s-a pocăit.

Ni se cutremură sufletele, ne stă vorbirea pe loc. O, suflete păcătoase! O, judecată viitoare! Greşelile pentru care vom fi judecaţi, se împart în patru feluri:

Răutăţile pe care le facem noi;

Răutăţile pe care le fac alţii din cauza noastră;

Bunătăţile pe care nu le-am făcut;

Bunătăţile pe care nu le-au făcut alţii, împiedicaţi de noi.

Toate, toate cu tot amănuntul vor fi cercetate.

Sfântul Grigorie de Nissa spune: "toate câte am gândit cu gândul, fie mici, şi cu vorba." Sfântul Grigorie de Nazianz spune: "De orice cuvânt în plus vom da răspuns, cu atât mat mult de orice cuvânt ruşinos, şi cu atât mai grozav, de orice cuvânt care a rănit pe cineva, chiar dacă acela este păcătos, ca şi pentru el s-a răstignit Domnul Hristos".

Acolo, atunci nu se va putea ascunde nimic, aşa cum se păcăleşte aici lumea cu fel şi fel de fete, adică de înfăţişări. Sfântul Vasile cel mare spune: "Le vom vedea toate deodată, aşa cum s-au făcut".

 

Apă şi foc.

A vorbit cineva împotriva cuiva? Cine ? Nu ştim. Acolo, atunci se ştiu toate, toate se ştiu, că este Dumnezeu Care cunoaşte ascunsurile inimii fiecăruia.

O, înfricoşată judecată a lui Dumnezeu!

O, şi mai înfricoşată hotărâre: "Mergi în focul cel de veci. Du-te de la Mine, blestematule! Ce nu am făcut să te scap de această osândă şi cât de vinovat eşti, de chiar pe Mine Mă pui în situaţia să te blestem şi să te lipsesc de faţa Mea?"

Acum ascultaţi: pentru toate păcatele omului, Dumnezeu a rânduit două judecăţi. Ori aici, cu lacrimi, la duhovnic, care te înţelege, şi păcatele de care te pocăieşti nu se mai au în vedere la judecată, ca mila Domnului te iartă; ori rămâi la judecată cea mare unde nu te va mai judeca mila Lui ci dreptatea Lui.

Deci vă pun înainte apă şi foc; alegeţi pe care voiţi! Amin.

(Arh. Arsenie Papacioc)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre Înfricoşata judecată.
 Vizualizări articol: 1090 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Despre Înfricoşata judecată5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Greu... trimis de
( 3 mar 2008, 11:30:15
este foarte greu sa gasesti un adevarat duhovnic, caruia sa ii poti spune. Eu nu ii pot spune nimic preotului la care ma spovedesc.Nu exista nici un fel de comunicare. Doar un sir de intrebari puse in soapta, care ating, dar nu lovesc in plin tinta...
2.   NEA PAPACIOC ! trimis de
( 3 mar 2008, 14:43:27


VIATA TREBUIE RANDUITA DUPA INVATATURILE BIBLIEI,DUPA INVATATURILE DOMNULUI IISUS HRISTOS,NU DUPA "RANDUIALA SIGURA A BISERICII"...ACEASTA RANDUIALA ESTE FACUTA DE OAMENI(DUPA RITUALURI SI DATINI!) SI NU PREA ARE TANGENTA CU SFINTELE SCRIPTURI ! ! !MAI PUNE MANA SI MATALE PE BIBLIE SI NU PE HARTOGARAILE BISERICESTI PLINE DE TOT FELUL DE TAMPENII !
3.   Pareri personale trimis de
( 3 mar 2008, 15:06:21
Am tot respectul pentru calugari (sfinti as indrazni eu a spune) precum Cleopa, Iustin, Arsenie, Ioanichie, Teofil etc. !

In general am respect pentru toti slujitorii de prin manastiri care postesc si se roaga atat pentru ei cat si pentru noi ceilalti.

Dar in acelasi timp am mari retineri cu privire la preotii de mir si bisericile de mir. Nu cred ca se afla in Duhul Sfant si nici nu cred ca ei sunt cei care ne pot netezi calea. Discutand cu unii dintre calugari cand vine vorba de conducerea BOR si de conducerea Bisericii in general se intrsiteaza si ofteaza.

Cred ca functiile astea de sfintiti, preasfintiti, inaltpreasfintiti, fericiti si preaferciti nu sunt altceva decat copii fidele ale zeitatilor venerate in antichitate. Probabil ca acesti oameni simt nevoia de a fi venerati!

Stau si ma intreb daca nu cumva adevaratul mesaj al Mantuitorului Iisus Hristos nu a fost pervertit si folosit de unii pentru a se preamari pe ei insisi si a subjuga pe ceilalti.
4.   Exista trimis de
( 3 mar 2008, 15:19:00
Inca exista adevarati duhovnici,nu trebuie decit sa-i cauti.Daca asta vrei cu adevarat,si nu ai postat si tu aici doar pt. a face misto de Biserica asa cum face aceasta javra care a postat anterior si isi zice Daniel.Parintele Arsenie Papacioc este unul dintre simbolurile ortodoxe actuale ,iar pt.un duhovnic bun eu te sfatuiesc sa incerci la marile manastiri ale Sucevei
4.1  RE: Exista trimis de
( 3 mar 2008, 17:10:55
Nu am intentionat sa fac misto de Biserica. Nu sunt genul care daca nu intelege ceva, automat face misto sau respinge.

Tot ce vroiam sa zic este ca de preotii de la bisericile si bisericutele din orasul Suceava, nu ma pot lipi. Iar la biserica cand merg, aprind 5 lumanari pentru familie, prieteni si toti ceilalti si plec. Daca stau, fac mai multe pacate...

Dar ai si tu dreptate, la manastirile Sucevei nu am incercat, desi sunt locurile unde merg cu mare placere, de cand eram mic, si aici ii duc si pe cei care vin in Suceava pt prima data. Si am si eu pt calugari si maicutele de la schituri tot respectul. Sunt harnici si ce lucreaza, se vede.
4.2  RE: Exista trimis de
( 3 mar 2008, 17:40:01
Da,aveti dreptate...manastirile sunt pline de "evlaviosi"harnici , homosexuali si lezbiene de mai mare ...smerenia.Mi-i greata,mare greata...
5.   DUHOVNICII IADULUI ! trimis de
( 3 mar 2008, 17:45:52
Majoritatea dintre acesti mari duhovnici ai ortodoxiei romane de fapt au fost niste unelte ale diavolului,turnatori ordinari,lupi in haine de oaie.Mai terminati cu aceste jigodii ordinare ca mi se face rau ! ! !
6.   PATUL LUI PROCUST trimis de
( 3 mar 2008, 22:16:58
De ce oare se procedeaza la fel ca si talharul vestit Procust care isi taia victimele dupa tiparele sadice ale unui pat-tortura? Dupa cate vad nu mai avem ochi duhovnicesti ca sa percepem frumusetea credintei.Nu ca nu ar exista duhovnici buni..., dar un credincios transforma orice nimic in ceva nobil si inaltator. Daca sticla de la paharele sufletelor noastre e pervertita si murdara, pe buna dreptate ca si tot ceea ce se toarna in pahar oricat de sfant si curat ar fi, din exterior pare a fi mizer. De ce ne poticnim la ceea ce este josnic, incurcandu-ne de uscaciunile din paduri, cand ne-am putea umple sufletele de lumina si bucurie de verdele pur ? NU FRUMUSETEA NU EXISTA CI OCHII NOSTRI NU STIU SA O VADA!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Berbecuţ cu spanac şi caju 200 g pulpa de berbecuţ100 g  spanac50 g caju50 ml ulei de măsline1 lingură smântână1 căţel de usturoi± sare, piper Caju-ul se prăjeşte în ulei de măsline. Berbecuţul se prăjeşte, separat, în ulei de măsline,... Citeşte