Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 dec 2007 - Anul XII, nr. 317 (3681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Caritate

Sfântul Vasile, ocrotitorul săracilor

Calendarele ortodoxe şi greco-catolice îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare în ziua de 1 ianuarie, iar cel romano-catolic în 2 ianuarie, la începutul fiecărui an. Numele Sf. Vasile derivă din adjectivul grecesc "basileios", care înseamnă "regesc", şi provine din "basileus" (rege). Familia în care s-a născut a dat istoriei Bisericii primare un mănunchi impresionant de sfinţi: mama Emilia, sora Macrina, bunica Mariana, fraţii Petru (episcop de Sabaste) şi Grigore (episcop de Nissa) sunt cu toţii sfinţi.

Pe lângă aceasta, a fost prieten apropiat cu Sfântul Grigore, episcop de Nazians, împreună cu care a împărtăşit aceleaşi aspiraţii pentru sfinţenia vieţii de mănăstire. În părţile răsăritene ale Bisericii, Sfântul Vasile este considerat pionierul vieţii mănăstireşti. Astfel, în anul 358, a redactat împreună cu prietenul său, într-o chilie solitară din apropierea localităţii Neocesareea din Pont, două importante regulamente de viaţă călugărească, după care s-a orientat viaţa monahilor numiţi "bazilitani".

Moliftele Sfântului Vasile

Fiind sfinţit preot şi chemat să conducă Episcopia de Cesareea Capadociei, şi-a consacrat energia apărării învăţăturilor creştine împotriva arianismului, curent susţinut de împăratul Valente. Atributul "cel Mare" i-a fost adus de activitatea sa practică, predicile sale răsunătoare, cărţile străbătute de un entuziasm plin de har şi vasta sa corespondenţă, în care punea un deosebit accent pe forţa creştină a carităţii şi ajutorarea celor nevoiaşi. La marginea oraşului Cesareea a luat fiinţă, prin osteneala sa, o adevărată cetate a carităţii, cu sanatorii, azile, spitale, laboratoare şi şcoli de meserii pentru cei săraci. Pornind de la exemplul său strălucit, numeroase fundaţii de caritate poartă numele "Vasiliada". Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă doar de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în joia şi sâmbăta din Săptămâna Patimilor, în ajunul Crăciunului şi Bobotezei şi, desigur, în sărbătoarea care îi este dedicată în ziua de 1 ianuarie de la începutul fiecărui an.

Rugăciunile numite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare au o deosebită putere pentru cei bolnavi şi sunt rânduite de către preoţi în situaţii-limită pentru viaţa celor suferinzi.

Tuturor celor care poarta numele Sfântului Vasile le dorim - în prima zi a Anului Nou - un sărbătoresc "La mulţi ani"!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Vasile, ocrotitorul săracilor.
 Vizualizări articol: 967 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfântul Vasile, ocrotitorul săracilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Merci trimis de
( 1 ian 2008, 21:57:00
Multumesc pentru acest articol, vasile de la Margine

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cotlet de miel in foitaj 12 cotlete de miel500g aluat foitaj2 kiwi100g brânză camembert50 g unt± sare, piper Curăţă cotletele de pieliţe, tendoane şi eventuale aşchii de os rămase de la tranşare, spală-le, scurgele de apă şi şterge-le cu un... Citeşte