Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 dec 2007 - Anul XII, nr. 317 (3681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În prima zi din an

Slujbe speciale

Prima zi a anului se deschide cu o sărbătoare importantă pentru toţi creştinii ortodocşi. Urmând firul istoric al vieţii Mântuitorului, după Naşterea Domnului, la 1 ianuarie este rânduită serbarea Tăierii-împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos ca prunc.

Sărbătoarea nu este tot atât de veche ca cea a Naşterii. Era generalizată în secolul V (probabil după ce Crăciunul a început să fie serbat şi în Răsărit, la 25 decembrie). De atunci, se păstrează primele predici, ţinute cu acest prilej de unii dintre marii predicatori ai secolului.

În Apus, primele menţiuni despre serbarea ei sunt din Galia (sec. VI) şi apoi de la Roma (sec. IX). La început, creştinii posteau în această zi, pentru a se deosebi de păgâni, care, în aceeaşi zi, sărbătoreau pe Ianus, zeul păcii şi al războiului, şi începutul anului nou (Calendare Ianuarii, sărbătoarea Calendelor), care coincidea şi cu sfârşitul sărbătorii Saturnaliilor; iar în unele părţi se serbau şi Brumaliile, în cinstea lui Dionisios (Bachus), zeul vinului şi al beţiei, numit şi Vromius, precum şi sărbătoarea numită Vota (în cinstea zeului Pan, zeul pădurilor).

Anul Nou

Toate aceste sărbători, foarte populare la păgâni, erau împreunate cu ospeţe, petreceri zgomotoase, jocuri şi obiceiuri indecente şi imorale, împotriva cărora Sfinţii Părinţi din secolele IV-V au ţinut cuvântări fulminante. Asemenea obiceiuri păgâneşti au persistat multă vreme, chiar după biruinţa creştinismului, căci Sinodul Trulan (692) încă se vedea silit să ia măsuri împotriva lor. De altfel, unele dintre ele supravieţuiesc până astăzi (ospeţele din noaptea Anului nou sau "Revelionul" şi firitisirile de a doua zi). Odată cu dispariţia păgânismului şi cu uitarea sărbătorilor respective, creştinii au încetat postul şi au început să prăznuiască tăierea împrejur a Domnului, cu bucurie, ca şi pe celelalte praznice împărăteşti. În aceeaşi zi s-a adăugat, cu timpul, (chiar de la sfârşitul sec. IV) şi sărbătoarea Sfântului Vasile, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, a cărui liturghie se săvârşeşte în această zi. Este ziua când se oficiază şi o serie de rugăciuni speciale, moliftele Sfântului Vasile, pentru binecuvântare şi izbăvire de sub puterea diavolilor. E totodată şi începutul anului civil, pe care Biserica l-a tolerat, consfinţindu-l prin serviciul Tedeum-ului, care se săvârşeşte în biserici în această zi, după Liturghie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujbe speciale.
 Vizualizări articol: 635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Slujbe speciale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cotlet de miel in foitaj 12 cotlete de miel500g aluat foitaj2 kiwi100g brânză camembert50 g unt± sare, piper Curăţă cotletele de pieliţe, tendoane şi eventuale aşchii de os rămase de la tranşare, spală-le, scurgele de apă şi şterge-le cu un... Citeşte