Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 dec 2007 - Anul XII, nr. 317 (3681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lege mult prea blândă

Infractori periculoşi, lăsaţi în libertate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorii unor tâlhării în serie, spărgători de locuinţe cu multe fapte la activ, hoţi de buzunare cu o mulţime de furturi probate, autorul unui viol şi doi şoferi care au provocat accidente mortale şi au fugit de la faţa locului, toţi au fost (unii încă mai sunt) cercetaţi în stare de libertate în urma deciziilor magistraţilor din ultimul an, provocând deznădejde şi dezamăgire în rândul victimelor şi a celor care au muncit să-i reţină să-i probeze.

Fie judecătorii au respins propunerile de arestare preventivă înaintate de procurori, pe baza probatoriului întocmit de poliţişti, fie infractorii nici măcar nu au mai ajuns în instanţă. Asta deoarece procurorii nu au mai înaintat propunere de arestare preventivă, argumentând că judecătorii nu vor elibera în mod sigur mandate de arestare.

Furturile în serie şi antecedentele penale, argumente insuficiente

Cele mai recente astfel de cazuri s-au înregistrat în raza de competenţă a Tribunalului din Vatra Dornei.

La jumătatea lunii noiembrie, Fiica Apetrii, o femeie de etnie romă de 37 de ani, a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să-i fure cerceii unei bătrâne. În urma extinderii cercetărilor, poliţişti dorneni au stabilit că Fiica Apetrii a mai comis alte două furturi, victime fiind tot două femei în vârstă.

Cum hoaţa, cunoscută drept „Laleaua Neagră”, are antecedente penale, este cercetată în alte două cauze cu acelaşi mod de operare, înregistrate la Suceava, şi este principalul suspect în alte infracţiuni asemănătoare comise pe raza judeţului Botoşani, procurorii din localitate au decis să o ducă în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă, pentru furt calificat.

Judecătorii din localitate au respins propunerea, interzicându-i doar să părăsească ţara pe perioada cercetărilor.

Lăsat liber de unii, arestat de alţii

Hotărârea judecătorilor din Vatra Dornei de a o lăsa în libertate pe „Laleaua Neagră” vine la aproximativ două luni de zile de la o altă decizie controversată a acestora. 

Ionuţ Miftode, un tânăr de 22 de ani, din municipiul Fălticeni, ataca femeile în plină stradă şi le smulgea bijuteriile de la gât. Individul, cu două astfel de fapte la Vatra Dornei şi şase la Suceava, a fost dus de procurori şi poliţişti la judecători cu propunere de arestare preventivă.

Şi în acest caz, magistraţii din Vatra Dornei nu au emis mandat de arestare.

Adus la Suceava 24 de ore mai târziu, şi prezentat cu aceeaşi propunere judecătorilor din Suceava, individul a primit şi mandatul de arestare pentru 29 de zile.

Violator lăsat în libertate  

În luna mai a acestui an, un individ care a băgat în spital o tânără de 19 ani, după ce a violat-o cu sălbăticie, a fost lăsat în libertate de procurorii din Rădăuţi.

Magistraţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au refuzat să-l ducă la instanţă pe acuzat, interzicându-i doar să părăsească localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

Violatorul, Filip Pâţu, un individ de 33 de ani, şi-a violat victima în beciul casei sale. Fata era virgină.

Liberi după ce au luat viaţa unei persoane

Un alt caz de o gravitate extremă, care i-a revoltat pe poliţiştii din Câmpulung Moldovenesc, s-a petrecut în luna iunie.

Un bărbat care şi-a accidentat mortal consăteanul, după care a gonit mai departe în încercarea de a scăpa de răspundere, prins de poliţişti după trei zile de muncă după câteva fragmente de sticlă rămase la locul accidentului, a stat doar 24 de ore în spatele gratiilor, atâta timp cât l-au putut reţine poliţiştii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au refuzat să trimită propunerea de arestare preventivă către judecători, considerând că nu sunt motive pentru ca autorul accidentului, Dumitru N., în vârstă de 34 de ani, din comuna Vama, să fie cercetat în stare de arest preventiv.

Şi la finele anului trecut, un individ beat, care a dat peste două măicuţe, omorând-o pe una dintre ele, şi băgând-o în spital pe cealaltă, a fost lăsat în libertate de judecătorii din Rădăuţi. Bărbatul, Ciprian Banilevici, de 22 de ani, din Rădăuţi, nu a primit mandat de arestare preventivă, deşi încercase să fugă de la locul accidentului.

Lăsaţi liberi de judecători, au furat şi au tâlhărit din nou

Dovada faptului că indivizii care comit repetat furturi sau tâlhării nu se cuminţesc dacă sunt „graţiaţi” de judecători o putem desprinde lesne din două cazuri petrecute în ultimul an.

Gabriel R., un tânăr de 18 ani, hoţ de telefoane mobile probat în mai multe cauze, lăsat în libertate de magistraţii Tribunalului Suceava, a comis o nouă tâlhărie la o săptămână după ce procurorii au propus arestarea lui.

Într-un alt caz, deşi ce a comis cinci furturi din locuinţe, la scurt timp după ce a fost eliberat din închisoare, Alexandru J. (18 ani), din Brodina, a fost lăsat în libertate de magistraţii Judecătoriei Rădăuţi, fiindu-i interzis doar să părăsească localitatea.

La scurt timp, tânărul nu numai că nu a respectat interdicţia judecătorilor şi a părăsit în repetate rânduri comuna Brodina, dar a şi comis un alt furt, intrând prin efracţie într-o casă din Marginea.

Alte două cazuri, când un spărgător înrăit şi doi tineri care furau bunuri din maşini au fost lăsaţi în libertate de judecători, întregesc lista cazurilor din ultimul an în care infractori periculoşi au fost lăsaţi în libertate.

Nimeni nu comentează 

Deşi sunt foarte nemulţumiţi că muncesc luni de zile pentru a-i proba şi prinde pe hoţi, iar apoi se trezesc că aceştia sunt lăsaţi în libertate, poliţiştii nu pot comenta decât neoficial deciziile magistraţilor.

La rândul lor, nici procurorii sau judecătorii nu-şi comentează deciziile. În majoritatea cazurilor însă, nu se poate vorbi de rea intenţie din partea nimănui. Atâta timp cât prevederile legale sunt permisive, magistraţii nu pot lua deciziile care ar părea mult mai drepte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Infractori periculoşi, lăsaţi în libertate.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 9 voturi
Infractori periculoşi, lăsaţi în libertate2.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Permisivitate trimis de
(31 dec 2007, 14:50:55
Care ar fi decizia unui procuror sau judecator in cazul in care ar fi victima unui jaf cu autor cunoscut sau care ar fi decizia in cazul unui violator al propriei familii , cat de permisiva ii va fi decizia ?

Sa inteleg ca la noi se fura de la .....al mai mare(...) si pana la ultimul boschetar iar magistratii incurajeaza hotia ....pt ca asa e la noi .
1.1  RE: Permisivitate trimis de
(31 dec 2007, 15:30:58
Puternicii stiu ca sunt ptr ca poporul simplu e dezinformat. TOATE VICTIMELE din articol sunt capabile sa dea STATUL ROMAN in judecata pe baza incalcarii drepturilor fundamentale ale omului in CEEA CE PRIVESTE SIGURANTA PERSOANEI. Numai ca BAIETII DESTEPTI care cunosc cum stau treburile nu se tem ... ptr ca nu exista acele institutii CERUTE DE UNI EUROPEANA 'UE' care sa se manifeste. Singura lor sansa este calea avocatilor profesionisti axati pe cazuri tipice de incalcarea drepturilor omului aduse la cunostinta Strasbourg-ului sau Hagai.

Un simplu exemplu v-ar putea fi super edificator... Cati romani stiu ca TOATE CELE 4 PUTERI DIN STATUL ROMAN AU INTRAT IN UE IN CURSUL ANULUI .... 1995?

DE CE? PTR CA ALTFEL NU SE PUTEA SA INTRAM IN PARTERENIATUL IN VEDEREA ADERARII LA UE... !!! PE CALE DE CONSECINTA ... Pina la 01 Ian 07 Romania trebuia sa fie 100% subordonata cerintelor UE. Ceea ce nu s-a putut face ... simplu ... legea UE are 100% prioritate in fata legii romane. 'Trai
2.   Halal magistrati... trimis de
(31 dec 2007, 18:29:06
SA VEDETI CUM SE APLICA LEGEA DACA VICTIME ALE UNOR ASTFEL DE INFRACTIUNI SUNT MAGISTRATI SAU MEMBRII AI FAMILIILOR ACESTORA...MI-E SILA...NU RIDIC IN SLAVI POLITIA, DAR MUNCA LOR ESTE CALCATA IN PICIOARE DE UNII (NU TOTI) MAGISTRATI INCOMPETENTI
3.   La noi trimis de
(31 dec 2007, 20:15:48
problema este ca nimeni nu se autosesizeaza in asemenea magariii ,cum sa violezi o fata si un judecator il lasa liber????? si daca era fata judecatorului????????????tot asa se intampla ,? nu cred!!! ROMANIA tara tuturor posibilitatilor!!MIE SCARBA.
3.1  RE: La noi trimis de
( 1 ian 2008, 10:02:01
Politia e slaba in cazul asta , politia este o institutie puternica care la un ordin de undeva de sus il poate aresta pe ticalosul de magistrat care aplica legea dupa cum i se scoala .

Spun asta pt ca , eu daca as reprezenta aceasta institutie , le-as pune in spate toate cheltuielile facute cu prinderea unui infractor , si asta sa-i fie retinut direct din bugetul lui si trimis magistratul la cules de stuf in delta .

Pai ce facem fratilor , construim o democratie cu bulangii ? statul cheltuieste bani pt scolarizare de bulangii , sau magistrati care sa-si respecte juramantul ?

Stimata institutie a politiei romane , faceti demersuri pt ca munca voastra sa fie respectata si nu calcata in picioare de toti bulangii de magistrati care se cred magistrati .
3.2  RE: La noi trimis de
( 1 ian 2008, 10:03:40
Politia e slaba in cazul asta , politia este o institutie puternica care la un ordin de undeva de sus il poate aresta pe ticalosul de magistrat care aplica legea dupa cum i se scoala .

Spun asta pt ca , eu daca as reprezenta aceasta institutie , le-as pune in spate toate cheltuielile facute cu prinderea unui infractor , si asta sa-i fie retinut direct din bugetul lui si trimis magistratul la cules de stuf in delta .

Pai ce facem fratilor , construim o democratie cu bulangii ? statul cheltuieste bani pt scolarizare de bulangii , sau magistrati care sa-si respecte juramantul ?

Stimata institutie a politiei romane , faceti demersuri pt ca munca voastra sa fie respectata si nu calcata in picioare de toti bulangii de magistrati care se cred magistrati .
4.   Principiul lipsei de principii trimis de
( 1 ian 2008, 09:24:33
In realitate, absurdul acesta e intalnit in toate tzarile civilizate din pricina ideii "nelezarii" unui nevinovat (citeste: hot, violator, asasin, bandit), in sensul ca primeaza principiul nevinovatiei pina la "tragerea concluziei". Si e la fel de adevarat ca munca (multa, in conditii grele si cu riscuri) a politistilor se risipeste adesea degeaba din cauza deciziei unui magistrat, nu intotdeauna corect sau prea inteligent.
5.   Colegi de breasla trimis de
( 1 ian 2008, 11:29:55
evident,sunt colegi de breasla,fiecare fura in ramura sa.

ar fi o nedreptate ca unii sa fie arestati iar ceilalti liberi !!!!!????!!!

sau nu mai au de la cine lua spagi,si i-au eliberat pe baieti pentru a-si reincarca b-

uzunarele in ajun de sarbatori.

JUSTITIA = RUSINEA ROMANIEI
6.   Re trimis de
( 1 ian 2008, 16:42:10
Ar trebui ca magistratii sa nu mai beneficieze de paza politiei si a jandarmeriei , sa fie liberi ca hotii si hotii sa-i poata viola in propriile birouri

Intr-un stat democratic , magistratilor intradevar trebuie sa li se asigure paza dar nu si magistatilor de etnie romana care murdaresc imaginea justitiei .

7.   Politia nu e buna de nimik ... trimis de
( 1 ian 2008, 20:19:22
militia romana ....nu e buna de nik ...tot ce fac ei ...la prinderea unui infractor,nu este apreciat de un procuror sau judecator....poi cum sa fie ??? cand ei fac legea dupa cum vor pola lor....poi com,cand te bate de te zapaceste de cap...te stropesc cu apa sa-ti revii ..si din nou... ..Eu sunt deacord cu ce decizii iau magistratii...militienii nu au destule probe,deoarece ei nu cerceteaza nik,cerceteaza infractorul,cu****nul sau parul ..depinde..ti se ofera sansa sa-ti alegi scula de maciugeala...concluzia mea e k magistratii isi fac datoria ..iar militienii sau politistii..freaca pola prin birouri ...asa este, va rog credeti-ma!! ..sunt in cunostinta de cauza ...nu vb aiureli!! ..NUMAI BINE !!
8.   PENTRU VIPERA trimis de
( 1 ian 2008, 20:25:51
BAAI VIPERA ai fost victima unui violator???laughing)) ai ramas cu sechele ..nu ti sa facut lumina si dreptate ....si acuma ai ocazia sa te ,,descarci '' ?? date-n mata de victima ce ejti ...ce draq stii u de hoti si de violatori? ?? ce mananci **** ??

degeaba ........prostule...stai in banca ta ...... papusel ..ai fost voalat in tubutz???laughing))) saraca de tinelaughing)
9.   PENTRU VLADY trimis de
( 1 ian 2008, 20:30:14
RUSINE mamei tale !!!!! k a dat viata unui esec k tine ...ce vb acolo wa vlady? ....mult mumu ..!!!!!
10.   Mana-n_mana trimis de
( 2 ian 2008, 13:52:22
ce sa ne mai miram de acesti procurori si judecatori ? cum credeti ca ei pot circula in masini scumpe si concedii in strainatate decit luind spaga . Politaii alta banda de hoti . Tara este in plin jaf

11.   Looool trimis de
( 2 ian 2008, 18:18:57
Laleaua Neagralaughing))))))))))))))))))))))))))) ai sa`mi bag P***a ... SOS
12.   Politia???????? trimis de
( 2 ian 2008, 18:19:05
la sfirsitul anului 2005 mi-a fost sparta casa , a venit Politia si a facut constatarile respective.La sfirsitul lunii decembrie ,fiind plecati din tara am fost anuntati de o cunostinta ca au fost prinsi hotii si ca trebuie sa mergem la politie sa ne spuna cine sunt , ne-a dat si numele politaiului cu care trebuia sa luam legatura, dar cind ne-am intors si am luat legatura cu respectivul politai ni s-a spus ca inca se cerceteaza si o sa ne anunte rezultatul,,,dar sunt deja doi ani si nu ne-a mai spus nimeni nimic,,,,deci politia stie exact cine a furat,,,dar a ramas totul sub tacere,,,de ce oare?????????????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cotlet de miel in foitaj 12 cotlete de miel500g aluat foitaj2 kiwi100g brânză camembert50 g unt± sare, piper Curăţă cotletele de pieliţe, tendoane şi eventuale aşchii de os rămase de la tranşare, spală-le, scurgele de apă şi şterge-le cu un... Citeşte