Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 dec 2007 - Anul XII, nr. 317 (3681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Revendicări

Revoluţionarii aflaţi în greva foamei, vizitaţi de preşedintele Traian Băsescu

Revoluţionarii aflaţi în greva foamei au fost vizitaţi, în urmă cu două zile, de preşedintele Traian Băsescu, care a discutat cu aceştia revendicările lor şi i-a asigurat că va încerca să găsească soluţii, a declarat liderul Blocului Naţional al Revoluţionarilor George Costin.

„Preşedintele Traian Băsescu a fost, joi seară, la greviştii foamei, a vorbit cu ei, constatând că probleme acestora sunt reale şi a spus că vor exista discuţii pentru a rezolva această situaţie”, a declarat, sâmbătă, George Costin, preşedintele executiv al Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR).

Acesta a precizat că protestul revoluţionarilor din Bucureşti va continua, iar de la anul, revoluţionari din restul ţării se vor alătura acestora.

Protest pentru „aflarea adevărului”

Revoluţionarii care au recurs la această formă extremă de protest, dorind "aflarea adevărului despre masacrul din decembrie 1989 şi fratricidul din iunie 1990", au fost vizitaţi, vineri, şi de secretarul de stat pentru probleme revoluţionarilor, Nicolae Puiu Fesan, care le-a promis implicarea în soluţionarea revendicărilor, se arată într-un comunicat al BNR.

Liderul BNR a precizat că secretarul de stat pentru probleme revoluţionarilor nu a fost bine primit de protestatari.

"Revoluţionarii au refuzat să vorbească cu el. Fesan a spus că vine în calitate de revoluţionar, apoi a precizat că îi vizitează în calitate de secretar de stat, dar revoluţionarii nu îl mai recunosc în această calitate", a adăugat Costin.

Potrivit liderului revoluţionarilor, greviştii foamei aşteaptă să fie vizitaţi sau să vină la negocieri şi alţi reprezentanţii ai Camerei Deputaţilor, Senatului, Parchetului General, dar şi preşedintele Partidului Social Democrat, pentru că "există unele probleme în Comisia parlamentară pentru problemele revoluţionarilor, prezidată de deputatul PSD Emilian Cutean".

De asemenea, greviştii foamei îi cer procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, publicarea calendarului viitoarelor etape ale cercetării penale în toate dosarele istorice, stabilirea termenelor maxime pentru fiecare etapă şi precizarea sintagmei "maxima celeritate".

138 de revoluţionari, în a douăsprezecea zi de grevă a foamei

"Conform articolului 21 din Constituţie, victimele celor peste 1100 de crime din decembrie 1989 şi iunie 1990, miile de răniţi şi urmaşii eroilor revoluţiei au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil, însă 18 ani nu este un termen rezonabil, ci o batjocură faţă de eroii noştri şi faţă de noi înşine", se mai arată în comunicatul BNR.

Cei 138 de revoluţionari au intrat, sâmbătă, în a douăsprezecea zi de grevă a foamei. Membrii BNR din Bucureşti sunt în greva foamei din 18 decembrie, în faţa Palatului Copiilor.

Revoluţionarii sunt nemulţumiţi de modul extrem de lent în care se fac verificarea şi preschimbarea certificatelor de revoluţionar, fără de care nu pot beneficia de privilegiile ce le revin din acest statut.

Totodată, revoluţionarii mai cer să se aplice Legea 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei române din decembrie 1989. Legea recunoştinţei acordă unele drepturi eroilor din 1989 şi urmaşilor acestora.

Unul dintre membrii asociaţiei aflat în greva foamei a fost transportat, în noaptea de Crăciun, cu salvarea la Spitalul "Sfântul Ioan" din Capitală, unde a fost operat de urgenţă. Totodată, mai mulţi revoluţionari "s-au aflat în situaţii limită, respectiv fibrilaţii, pierdere a cunoştinţei, halucinaţii sau alte tulburări ale stării lor de sănătate", arată Blocul Naţional al Revoluţionarilor într-un comunicat.

Mai multe acţiuni de protest

Anterior, membrii BNR au recurs la mai multe acţiuni de protest pentru a-şi exprima nemulţumirea în privinţa preschimbării certificatelor de revoluţionar.

În 28 noiembrie, câteva zeci dintre ei au pichetat sediul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Atunci, protestatarii au explicat că nemulţumirea lor rezultă din faptul că, printr-o lege din 2004, toţi revoluţionarii au fost obligaţi să-şi aducă actele la "preschimbat". Preschimbarea este, în fapt, o reverificare a datelor şi documentelor în baza cărora oamenilor li s-au acordat titlurile de revoluţionar cu merite deosebite, din care, pe lângă avantajele morale, decurg şi o serie de beneficii materiale consistente.

Manifestanţii au criticat, pe lângă comportamentul funcţionarilor, şi legea care reglementează întreg procedeul de preschimbare.

În 3 decembrie, reprezentanţi ai revoluţionarilor au protestat în faţa sediului central al PNL, cerând demisia secretarului de stat pentru problemele revoluţionarilor Puiu Fesan, pe motiv că perpetuează modul de lucru defectuos care permite tergiversarea finalizării dosarelor revoluţiei. Ei au mai solicitat, totodată, emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevăd prorogarea termenului de preschimbare a certificatelor de revoluţionar până la data de 31 decembrie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revoluţionarii aflaţi în greva foamei, vizitaţi de preşedintele Traian Băsescu.
 Vizualizări articol: 1389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Revoluţionarii aflaţi în greva foamei, vizitaţi de preşedintele Traian Băsescu3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PROTESTUL REVOLUTIONARILOR trimis de
( 2 ian 2008, 23:41:25
Va multumim,domnilor de la Monitorul de Suceava; si un calduros La multi ani!
2.   PROTESTUL REVOLUTIONARILOR trimis de
( 2 ian 2008, 23:48:06
Camarazi revolutionari din Suceava:sunteti multumiti de modul de lucru al secretarului de stat Puiu Fesan? Problemele dumneavoastra,ale revolutionarilor suceveni,legate de legea 341 au fost rezolvate? sau doi trei din conducere au primit deja certificatele si nu mai au treaba cu voi,ceilalti? Exista o solutie daca esti nemultumit de modul de lucru al SS si de presedintele asociatiei pe care ai mandatat-o: Actiunea de protest de la Palatul Copiilor din Bucuresti: ESTI ASTEPTAT ALATURI DE CEI CARE SE SACRIFICA SI PENTRU OAMENI CA TINE....VIN-O IN BUCURESTI,cit timpul inca este de partea ta! dupa 31 martie 2oo8 va fi prea tirziu. NERETINUTU CU CERTIFICAT DE RETINUT,azi SS isi bate joc de buna ta credinta.Esti invitat la actiune daca in Decembrie 1989 ai luptat impotriva tiraniei comuniste.La multi ani!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cotlet de miel in foitaj 12 cotlete de miel500g aluat foitaj2 kiwi100g brânză camembert50 g unt± sare, piper Curăţă cotletele de pieliţe, tendoane şi eventuale aşchii de os rămase de la tranşare, spală-le, scurgele de apă şi şterge-le cu un... Citeşte