Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 dec 2007 - Anul XII, nr. 317 (3681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Avarii în serie

20.000 de suceveni au rămas fără apă caldă şi căldură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ghinion în serie. Cu puţin timp înaintea intrării în noul an, mai mult de jumătate din locuitorii celui mai mare cartier al Sucevei, Burdujeni, nu a avut parte de căldură şi apă caldă timp de aproximativ 14 ore, după ce o serie de avarii pe reţelele secundare au declanşat alte avarii, mai mari, pe reţeaua principală.

Primele probleme au apărut în cursul zilei de joi, când conductele ce asigurau furnizarea apei calde şi căldurii la câteva blocuri racordate la punctul termic Cuza Vodă 4 s-au fisurat.

La scurt timp după ce avariile au fost reparate, în cursul zilei de vineri, a apărut o avarie la conducta principală ce asigura apa caldă şi căldura la acelaşi punct termic.

“Avariile care au afectat vineri şi sâmbătă dimineaţă cartierul Burdujeni au fost provocate de o serie de alte incidente mai mici, declanşate joi pe reţelele secundare. Atunci când şi reţeaua principală de la Punctul Termic Cuza Vodă 4 a cedat, am intervenit imediat, dar nici bine nu am reuşit să izolăm conductele afectate, că alte avarii de proporţii au apărut în alte trei zone ale cartierului. A fost practic o reacţie în lanţ, care a afectat mai bine de 60% din populaţia cartierului Burdujeni”, a explicat directorul de termoficare din cadrul Termica, Neculai Frunzaru.

Intervenţii dificile

Prima dată, locuitorii din zonele afectate de avarii au resimţit lipsa apei calde, mai apoi au constatat că nici caloriferele nu mai dau pic de căldură. Dacă la început, reprezentanţii firmei de termoficare care au intervenit să repare prima avarie constatată sperau să finalizeze totul în câteva ore, toate speranţele li s-au spulberat când probleme au început să fie sesizate de la aproape toate punctele termice din cartier.

Deşi s-a intervenit cu toate forţele disponibile, lipsa unei hărţi exacte a tuturor reţelelor din municipiu, precum şi a unui sistem de identificare cu precizie a zonelor unde au apărut avariile au făcut ca la miezul nopţii echipele de intervenţie să caute încă pe dibuite zonele cu probleme.

Pe lângă faptul că nori de abur se ridicau de sub asfalt pe la toate gurile de evacuare şi pe la toate canalele din zonele afectate de avarii, îngreunând depistarea cu exactitate a locurilor unde ţevile au cedat, căutarea a fost îngreunată şi de teama de a nu lăsa cartierul în beznă sau cu legăturile de telecomunicaţie distruse.

Echipele care efectuau săpături în mai multe zone ale cartierului, precum la intersecţia străzii Tineretului cu Calea Unirii, în apropierea Şcolii Generale nr. 11, şi în imediata apropiere a PT Cuza Vodă 4 au trebuit să aştepte mai întâi sosirea reprezentanţilor E.On, care, cu ajutorul detectorului de metale, au identificat unde au cablurile electrice, pentru a nu fi secţionate cu lama excavatorului.

Îngheţaţi de frig în propriile case

În tot acest timp, în care echipele de termoficare au îndurat în stradă când frigul nopţii, când aburii fierbinţi, ce se revărsau de sub asfalt, aproximativ 20.000 de suceveni au îngheţat în casele lor.

Caloriferele au început să se încălzească în jurul orei 5 dimineaţa, dar nu peste tot odată, ci treptat, în funcţie de cum au fost finalizate lucrările în fiecare zonă afectată.

Principala cauză a evenimentelor neplăcute de vineri şi sâmbătă dimineaţă o reprezintă vechimea reţelelor de termoficare din zonă, care nu au fost înlocuite niciodată.

Dacă în restul cartierelor Sucevei anul acesta au mai fost înlocuite o parte din conductele principale, în zonele sensibile, pentru Burdujeni nu au fost încă alocate fonduri în acest scop, încât oricând, o nouă serie de avarii în lanţ ar putea apărea.

“Vom avea echipe de intervenţie pregătite chiar şi pentru noaptea de Revelion. Asta e, reţelele sunt distruse în cea mai mare parte a oraşului. Până când nu vor fi bani să le înlocuim pe toate, la orice oră ne putem trezi cu zeci şi zeci de probleme”, recunoaşte directorul de termoficare Neculai Frunzaru.

 

Blocuri inundate de tone de apă clocotită
Lipsa apei calde şi a căldurii nu au fost singurele neplăceri cu care s-au confruntat sucevenii în urma avariilor în lanţ apărute în cursul zilei de vineri. La unele blocuri, din apropierea zonelor cu avarii, subsolurile au fost inundate cu tone de apă clocotită, în această perioadă, din cauza temperaturilor exterioare foarte scăzute, pe reţelele principale apa caldă fiind furnizată la o temperatură de aproape 100 de grade Celsius.
Probleme de acest gen au apărut la blocurile 140, 175, din preajma PT Cuza Vodă 4, precum şi la blocul 29 de pe strada Amurgului, unde apa fierbinte a pătruns la subsolul blocului pe canalul vechiului sistem de alimentare cu apă şi căldură, după cum au explicat locatarii imobilului, care şi-au petrecut jumătate de noapte în stradă, fiindu-le frică să stea în locuinţele invadate de aburul gros.
„Am ieşit să scutur preşul de la uşă şi nu ştiam cum să închid mai repede uşa. Prima dată am crezut ca a luat foc, apoi mi-am dat seama că de fapt sunt aburi”, povesteşte una din locatarele blocului, care, în ciuda frigului de afară, a preferat să stea în stradă stă afară de ore bune, de frică să nu li întâmple ceva dacă stau în casă.
“De ce nu au astupat canalul vechilor conducte, să să ne fi lăsat pe noi să facem asta. Am păţit la fel în aprilie, când ne-am trezit cu apa caldă la subsol. Dacă ştiau de problemă, de ce nu au rezolvat-o?” se întrebă Vasile Irimciuc, un alt locatar al blocului.
Aburul gros care ieşea de la subsolul blocului a făcut ca tencuiala de pe pereţii holului să se prăbuşească, în vreme ce uşile de lemn ale apartamentelor s-au umflat, de nu mai putea fi deschise sau închise.
Problema locatarilor a fost rezolvată datorită intervenţiei prompte a pompierilor, care o bună parte din noapte au evacuat apa fierbinte de la subsol, cu ajutorul pompelor maşinii de intervenţie.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 20.000 de suceveni au rămas fără apă caldă şi căldură.
 Vizualizări articol: 3840 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
20.000 de suceveni au rămas fără apă caldă şi căldură3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Burdujeni POWER trimis de
(31 dec 2007, 11:31:58
LOOL Unde se putea intampla una ca asta:)) decat in BURDUJENI POWER:))
2.   Avarii... la comanda politica trimis de
(31 dec 2007, 11:36:12
Aceste avarii sunt cusute cu ata alba. Probabil ca trebuiesc justificate sapaturile (reparatiile) facute de Lungu &c.o. in municipiu. Interesant este da vazut cine este in spatele acestei afaceri (mai mult ca sigur ca cineva de la PNL). Este jostic daca s-a ajuns la asa ceva (sabotarea conductelor pentru inlocuirea lor de catre o anumita firma patronata de PNL), dar in politica... ca la razbel: victime colaterale (sa tot fie, ca edililor nu le pasa), traiasca partidul, si dupa noi... potopul.
3.   Ca la noi trimis de
(31 dec 2007, 13:34:45
Numai la noi se poate intampla asa ceva: lipsa unor planuri (harti) bine puse la punct cu retelele de termoficare, retelele electrice si cele de gaz metan. Daca se fisureaza o conducta de apa, atunci trebue chemati si ceilalti (E-On sau Gaze) pentru a nu avaria si celelalte retele de care nu stie nimeni pe unde se afla. Cu alte cuvinte, daca sapi o groapa pentru a interveni la o conducta de apa, risti sa dai peste un cablu electric sau o teava de gaz metan. Din acest motiv, inainte de a incepe lucrarea, trebuie sa-i chemi pe toti ceilalti pentru a nu face alta prostie. Daca ar fi fost planuri bine puse la punct... nu ar fi probleme de acest gen. Aceste planuri ar trebui sa se afle la primarie la serviciu de urbanism. Dar acolo bate vantul. De nu ma insel exista un viceprimar care se ocupa cu asa ceva, sau care ar trebui sa se ocupe cu asa ceva. Mai este si un primar care ar trebui sa se implice mai mult in problemele urbei noastre, dar... nu mai are rost sa comentez. Poate la anu' ...
4.   Solutie trimis de
(31 dec 2007, 14:13:55
treceti la sobe cu tizic
4.1  RE: Solutie trimis de
( 2 ian 2008, 19:29:38
BOULE ,NU TE POTI TU BALEGA ,CIT PUTEM NOI ARDE ...DAR CA SA-TI USURAM MUNCA TE ARDEM IN****SA FACI SI TU O MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII...SI ASTA REPEDE...

5.   Unii petrec trimis de
(31 dec 2007, 16:55:36
Si in tot acest timp primarul juca cu foc la gara B-jeni cu frate-su care luase banii de la Termica si avea cu ce. Mai grav e ca ne cred prosti si ne duc cu presul in continuare,votatii fratilor ca asa ne trebuie daca nu suntem in stare sa punem piciorul in prag.
6.   Ooo trimis de
(31 dec 2007, 21:45:08
nu ma intereseaza
7.   S-a inundat rezervatia!? trimis de
( 1 ian 2008, 14:05:25
Pai ce ati patit bai fratilor!? A-ti inundat rezervatia B-jeni!?laughing)
8.   S-a inundat rezervatia!? trimis de
( 1 ian 2008, 14:07:45
aveti grija bahh ca fratii Turu si Kara nu stiu sa inoate.....:))
9.   S-a inundat rezervatia!? trimis de
( 1 ian 2008, 14:10:20
aveti grija bahh ca fratii Turu si Kara nu stiu sa inoate.....:))
10.   Bine trimis de
( 2 ian 2008, 18:15:20
Lasa-i sa aiba si indienii din B-Jeni o baitza cu aburi .. ca si asa se spala o data pe an. Multumiti primariei pentru baia cu aburi.
11.   NU VREAU SA JIGNESC.... trimis de
( 2 ian 2008, 19:23:21
Voi cei care stati in alte parti ale orasului ,nu vreti sa ne faceti ceva pe furis?adica un belis?...celor din burdujeni?...Credeti ca daca stiti sa tastati citeva litere ,nu putiti?...ba da,putiti a putrezaciune si prin cablu,mergeti de va shimbati chilotiii...in ceia ce priveste pe Turu si Cara puteti sa-i pupati undeva ,ca orcum libidinosi ca voi nu puteti trece prin fata lor,caruta cu jegosi s-a rasturnat pe acolo pe unde locuiesc alde VIKINGI SI CURI,pardon culi...asa ca mult sapun pentru anul asta si la mai multi ca aveti nevoie...****-va...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cotlet de miel in foitaj 12 cotlete de miel500g aluat foitaj2 kiwi100g brânză camembert50 g unt± sare, piper Curăţă cotletele de pieliţe, tendoane şi eventuale aşchii de os rămase de la tranşare, spală-le, scurgele de apă şi şterge-le cu un... Citeşte