Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 dec 2007 - Anul XII, nr. 317 (3681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


O carte fără vârstă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt foarte decepţionaţi cititorii când află că scriitorii nu prea seamănă cu cărţile lor. De exemplu, Knut Hamsun, laureat al premiului Nobel în anul 1920, a scris „Foamea”, o carte închinată demnităţii umane, ceea ce nu l-a împiedicat să colaboreze cu naziştii; mustăciosul Gabriel Garcia Marquez bea de-o viaţă rom şi bate cuba cu mâinile pătate de sânge ale lui Fidel Castro, iar Mario Vargas Llosa e ocupat până peste cap cu strângerea de semnături, pentru ca nu cumva o barbarie precum corida să dispară de pe faţa pământului.

Spre cinstea lui, Salinger, autorul atemporalului roman „De veghe în lanul de seară”, pe care l-am recitit în aceste zile de vacanţă, nu şi-a trădat personajul. Urmând crezul eroului său principal Holden Caulfield, Salinger s-a izolat undeva, departe de lumea asta detestabilă. Ultimul său interviu e datat în 1953, dar şi atunci a fost acordat sfidător unei adolescente, pentru o revistă şcolară, nu unui jurnalist profesionist.

Toată viaţa, Salinger şi-a petrecut-o ca un sihastru, vegheat de cărţile sale. Editată şi reeditată până la exasperare, „De veghe în lanul de secară” – povestea eternului adolescent care sălăşluieşte în noi –  e o carte fără vârstă, chiar dacă autorul n-are nici umorul duios al lui Cehov, nici ghirlandele lui Twain, ca să amintim doar doi dintre autorii cu care Salinger este abuziv comparat.

De ce place cartea? Fiindcă faţă de acel adolescent care sălăşluieşte în noi avem nişte datorii morale care nu pot fi stinse cu uşurinţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O carte fără vârstă.
 Vizualizări articol: 1894 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O carte fără vârstă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Repetare erare estum (!) trimis de
( 1 ian 2008, 09:16:50
Vreau sa cred ca e greseala secretariatului de redactie si nu a autorului. Reluarea unui articol e permisa, dar nu dupa...doua-trei zile. Se cuvine o erata, explicatii sau scuze redactionale

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cotlet de miel in foitaj 12 cotlete de miel500g aluat foitaj2 kiwi100g brânză camembert50 g unt± sare, piper Curăţă cotletele de pieliţe, tendoane şi eventuale aşchii de os rămase de la tranşare, spală-le, scurgele de apă şi şterge-le cu un... Citeşte