Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 aug 2011 - Anul XVI, nr. 189 (4787)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD solicită Guvernului retragerea HG privind clasificarea universităţilor

Vicepreşedintele Departamentului de Educaţie al PSD, Gabriel Ispas, a solicitat, ieri, Guvernului retragerea HG 789/2011 privind metodologia evaluării şi clasificării universităţilor, afirmând că actul normativ este arbitrar şi abuziv.

Ispas a susţinut, într-o conferinţă de presă, că HG 789/2011, prin stabilirea a cinci indicatori pentru clasificarea universităţilor, încalcă Legea de funcţionare a ARACIS şi conferă şi Ministerului Educaţiei dreptul de a face clasificări, însă în funcţie de parametri care nu au fost definiţi prin lege.

Social-democratul a apreciat că, în condiţiile în care evaluarea şi clasificarea universităţilor nu va fi atributul exclusiv al ARACIS, instituţiile de învăţământ superior vor fi clasificate "din condei, în biroul ministrului".

Ispas a susţinut că actul normativ respectiv este abuziv şi are în spate interese politice, legate de viitoarele alegeri, de anul viitor, pentru senatele universităţilor.

El a solicitat Guvernului retragerea HG, până la momentul în care Consiliul Rectorilor, reprezentanţii Ministerului şi ARACIS vor ajunge la un consens cu privire la criteriile şi metodologia de clasificare.

Ispas a mai declarat că Guvernul a emis un alt act normativ care încalcă Legea Educaţiei, HG nr.681/2011, care birocratizează programele de doctorat, stabilind că un conducător de doctorat nu poate avea mai mult de 8 doctoranzi.

El a apreciat că, în condiţiile în care până acum conducătorii de doctorat puteau avea 15 doctoranzi, iar posturile de conducător de doctorat au fost blocate şi concursurile de promovare în aceste posturi au fost amânate, generaţia actuală de masteranzi va beneficia de doar jumătate din locurile de doctorat anunţate de MEC.

Universităţile vor fi clasificate în funcţie de nivelul studiilor pe care le organizează - licenţă, masterat sau doctorat -, programele de învăţământ ale acestora vor fi de asemenea ierarhizate în funcţie de performanţă, iar alocaţiile bugetare vor fi prioritizate pe baza acestor ierarhii.

Noul sistem va fi aplicat în baza unei metodologii aprobate, miercuri, de Guvern, a anunţat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Acesta a susţinut că, până în prezent, locurile la licenţă, masterat sau doctorat erau alocate după "bunul plac al ministrului", dar că, potrivit noii metodologii, universităţile vor fi sprijinite financiar pe baza unor criterii de perfomanţă clar definite.

"Statul va aloca resurse acolo unde există resurse de a se face performanţă", a spus ministrul Funeriu.

Acesta a afirmat că universităţile au raportat deja o parte dintre indicatorii ceruţi pentru clasificare şi a precizat totodată că Ministerul Educaţiei are dreptul de a sancţiona universităţile care raportează date false.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD solicită Guvernului retragerea HG privind clasificarea universităţilor.
 Vizualizări articol: 361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD solicită Guvernului retragerea HG privind clasificarea universităţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei