Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 apr 2016 - Anul XXI, nr. 89 (6202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

Candidatul ALDE la Primăria Rădăuţi, Constantin Boliacu, propune un program etapizat de refacere a infrastructurii oraşului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Candidatul ALDE la Primăria Rădăuţi, Constantin Boliacu, a anunţat că unul dintre proiectele prioritare pe care le are în vedere pentru Rădăuţi, în eventualitatea în care va fi ales primar, prevede refacerea şi modernizarea infrastructurii oraşului. Constantin Boliacu a arătat că în calitate de primar îşi propune ca acest lucru să se întâmple într-un singur mandat. Dintre lucrările de infrastructură, Constantin Boliacu le-a enumerat pe cele de importanţă vitală pentru rădăuţeni, respectiv refacerea covorului asfaltic pe o suprafaţă de 42 de kilometri, modernizarea a 25 de kilometri de străzi de pământ şi montarea a 35.000 de metri pătraţi de pavaj pe aleile pietonale.

„Trebuie să menţionez că suprafaţa nemodernizată a străzilor este mult mai mare, însă pentru moment am luat în calcul doar străzile racordate la sistemul de apă şi canalizare, urmând ca celelalte străzi, care nu au aceste utilităţi, să intre în a doua etapă a proiectului <Dezvoltarea Infrastructurii de apă şi apă uzata din judeţul Suceava>, care se află în faza studiului de fezabilitate. După derularea acestui proiect vor fi modernizate şi aceste străzi, pe care se vor executa lucrări de extindere a reţelei de apă pe 19.192 metri şi lucrări de reabilitare a reţelei de apă pe 10.935 de metri, precum şi de extindere a reţelei de canalizare pe 26.748 metri, dar şi de reabilitare a sistemului de canalizare deja existent pe o lungime de 5.317 metri. De asemenea, vor fi montate 20 de staţii de pompare a apelor uzate”, a spus Constantin Boliacu.

Candidatul ALDE pentru Primăria Rădăuţi a precizat că pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a străzilor propuse pentru mandatul 2016-2020 este necesar un buget de 61,05 milioane de lei, adică 13,5 milioane de euro.

Constantin Boliacu a explicat că fondurile vor fi asigurate din mai multe surse, respectiv din veniturile proprii ale primăriei, reprezentând impozite şi taxe în sumă de 6 milioane euro, luând în calcul şi veniturile proprii şi cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venit, şi un milion de euro din sponsorizări, despre acestea spunând că au fost încasate în ultimii trei ani, însă nu se ştie cum au fost cheltuiţi banii. Boliacu a arătat că veniturile proprii au însumat în total 23 de milioane de euro în ultimii patru ani, la care s-au mai adăugat şi 1,7 milioane de euro, suma primită pentru plata arieratelor, situaţie în care totalul veniturilor la primărie au fost de aproape 25 milioane de euro.

 

Boliacu: Programul meu de reabilitare a străzilor este foarte ambiţios în ceea ce priveşte termenele

În acelaşi timp, Constantin Boliacu a spus că pentru aceste lucrări se vor folosi şi 3,5 milioane de euro din redevenţa care trebuie încasată de la SC Servicii Comunale SA, redevenţă stabilită de auditorii Curţii de Conturi în raportul pe anul 2014 şi facturată de Primăria Rădăuţi în decembrie 2015. „De menţionat că această redevenţă va fi încasată şi pentru perioada 2015-2020, aşa că managementul SC Servicii Comunale SA să nu îşi închipuie că va transporta agent termic pe gratis prin conductele plătite de populaţie. Din impozitele şi taxele rădăuţenilor se plătesc creditul şi dobânda pentru proiectul <Utilităţi şi mediu la standarde europene>, de 14,376 milioane de euro. Astfel, începând din 2010, anual din bugetul local se achită suma de 556.076 euro, reprezentând rata şi dobânda la acest credit”, a mai precizat Constantin Boliacu.

El a subliniat că programul de reabilitare a străzilor pentru mandatul său de primar de patru ani este foarte ambiţios în ceea ce priveşte termenele, dar este realizabil. Boliacu a arătat că având în vedere că pentru anul 2016 bugetul primăriei este deja configurat, a luat în calcul doar modernizarea a 7 kilometri de străzi, dar şi pavarea a 11.000 de metri pătraţi de trotuar. „Am constatat cu mirare că suprafaţa pe care se pot face lucrări în acest an este atât de mică, în condiţiile în care din excedentul bugetar la 31 decembrie 2015, de nouă milioane de lei, pentru asfaltarea şi modernizarea străzilor s-au repartizat doar 5,7 milioane de lei, conform programului de reabilitare a străzilor aprobat de Consiliul Local”, a declarat candidatul ALDE pentru Primăria Rădăuţi.

El a mai spus că o altă sursă de finanţare a acestor lucrări va fi asigurată din economiile făcute la anumite categorii de cheltuieli, precum plăţile efectuate de primărie pentru serviciile prestate de SC Servicii Comunale SA.

„Vorbim despre iluminat public, având în vedere că societatea produce energie electrică în sistem de cogenerare, o vinde şi încasează sume considerabile, dar şi bonusuri. Iau în calcul schimbarea operatorului de furnizare a energiei electrice pe modelul aplicat de Primăria Gura Humorului. De asemenea, se vor reduce şi cheltuielile la salubrizare, în sensul că nu se vor mai achita lucrări neefectuate sau lucrări de spălare a gropilor din şosele pe timp de iarnă sau după ploaie”, a precizat Constantin Boliacu. El a mai arătat că economii se vor realiza şi din organizarea transparentă a licitaţiilor, prin participarea a cât mai multor operatori, care să asigure o concurenţă reală, preţuri pe măsură, dar şi calitate.

Nu în ultimul rând, el a afirmat că o altă sursă de finanţare pe care o ia în calcul  este atragerea de fonduri europene prin programele care se vor derula în perioada 2016-2020. Boliacu a spus că atragerea acestor sume va duce la extinderea suprafeţelor de străzi care vor fi reabilitate şi modernizate, dar şi la alte investiţii noi.

„Lucrărilepropuse pentru reabilitarea străzilor, etapizarea acestora precum şi sursele de finanţare le veţi găsi prezentate detaliat pe pagina mea de Facebook. Toate aceste investiţii pot fi posibile cu ajutorul dumneavoastră, al rădăuţenilor”, a încheiat Constantin Boliacu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Candidatul ALDE la Primăria Rădăuţi, Constantin Boliacu, propune un program etapizat de refacere a infrastructurii oraşului.
 Vizualizări articol: 2023 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Candidatul ALDE la Primăria Rădăuţi, Constantin Boliacu, propune un program etapizat de refacere a infrastructurii oraşului3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei