Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 nov 2012 - Anul XVII, nr. 274 (5179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Senat

Marius Vatavu vrea ca locuitorii Colegiului nr. 4 de Senat să-şi recapete încrederea în instituţiile statului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Candidatul Alianţei România Dreaptă pentru funcţia de senator în Colegiul nr. 4 Vicov – Rădăuţi - Siret, Marius Vatavu, a anunţat că în calitate de viitor parlamentar îşi propune să facă tot ce îi va sta în putinţă pentru ca locuitorii colegiului în care candidează să-şi recapete încrederea în instituţiile statului. Marius Vatavu a declarat că îşi doreşte ca începând cu data de 9 decembrie 2012 să poată prelua în Parlamentul României misiunea „Siguranţa zilei de mâine pentru tine”, având în vedere în special locuitorii din colegiul în care candidează.

„Primul pilon, din cele cinci pe care le am în îndeplinirea acestei misiuni, este creşterea nivelului de încredere în instituţiile statului şi în rolul lor în societate. Nu poţi vorbi despre o siguranţă a zilei de mâine în condiţiile în care ai o încredere scăzută în instituţiile statului.  Ca cetăţean trebuie să te simţi protejat de aceste instituţii. Şi o să-l numesc pilonul încrederii în instituţiile statului”, a precizat candidatul ARD pentru funcţia de senator în Colegiul nr. 4.

Marius Vatavu spune că principalele instituţii pe care le-a avut în vedere sunt Biserica, cele din sistemul de învăţământ şi din sistemul medical.

„În ultimii 23 de ani, odată cu schimbarea valorilor referenţiale ale vieţii de zi cu zi  datorate în mare măsură tipului de capitalism de tranziţie, încrederea în Biserică  a slăbit. Biserica trebuie să-şi recapete rolul fundamental în viaţa individului, rol pe care l-a avut de-a lungul istoriei, dar şi în momentele de limită în viaţa individului. În acest sens, Statul, prin reprezentanţii săi, trebuie să ocrotească şi să promoveze Biserica, iar genul de taxe speciale pe venituri nu cred că-şi au rostul în asemenea strategie. Trebuie creat un cadru propice pentru ca Biserica să poate fi alături de oameni când aceştia au nevoie”, a declarat Marius Vatavu.

În acelaşi timp, el a arătat că în ultima perioadă profesorii sunt criticaţi şi li se cere perfomanţă, însă de cele mai multe ori se uită faptul că elevii români fac întotdeauna o figură frumoasă la olimpiade, că nu este pusă la dispoziţie logistica necesară performanţei şi nu există un sistem de protecţie al imaginii profesorului, „actorul principal în sistemul de învăţământ”.

„Spun principal, deoarece în acest moment actul educaţional este centrat pe elev. În opinia mea, ar trebui reprioritizat rolul profesorului, pentru a fi un rol la fel de important ca şi al elevului, deoarece fără profesori nu mai avem elevi. O primă măsură aici ar fi protejarea imaginii personale. Nu cred că ar trebui permise filmările şi postările cu înregistrări de la orele de curs, ba mai mult ar trebui sancţionate pe măsură. Măcar atât dacă la nivelul salarizării economia nu permite salturi spectaculoase. Măcar putem încerca să redăm demnitatea acestei meserii”, a mai explicat Vatavu.

 

Vatavu: Criticile făcute la adresa instituţiilor statului ar trebui să fie mai puţine

De asemenea, candidatul ARD în Colegiul nr. 4 pentru Senat a ţinut să precizeze că sistemul de sănătate a fost permanent supus criticilor, de cele mai multe ori  fiind „atinşi” şi specialiştii din cadrul sistemului, medicii şi nu numai. Marius Vatavu a arătat că unul dintre atributele folosite era „cel de sistem de corupţie generalizată,  jignind oamenii din interior”. Marius Vatavu a subliniat că majoritatea covârşitoare a criticilor sunt nefundamentate, „în primul rând pentru că nu a existat niciodată o analiză comparativă cu alte sisteme de sănătate din străinătate în ceea ce priveşte calitatea actului medical. Asta în condiţiile în care foarte mulţi absolvenţi, dar şi personal angajat în spitale iau drumul străinătăţii pe salarii foarte bune, creând o problemă demografică majoră pe termen lung pe acest segment”. Vatavu a mai declarat că dreptul la securitate la locul de muncă, procedurile interne complete care să asigure calitatea actului medical şi respectul pacienţilor pot fi un început de reparaţie morală pe care societatea le-o datorează medicilor.

Marius Vatavu a spus că primele trei măsuri care ar putea să rezolve aceste probleme ar fi elaborarea de proiecte legislative menite să protejeze specialiştii din aceste instituţii, criticile făcute acestor instituţii să fie mai puţine şi mai în cunoştinţă de cauză. „Aici, noi, politicienii, trebuie să dăm primul exemplu. A treia măsură ar fi ca doar primul nivel al managementului instituţiilor să fie politic, iar mai jos în ierarhie instituţiile să fie ferite de implicarea politicului. Sunt convins că aceste lucruri nu vor putea fi posibile în termen foarte scurt, şi poate fi considerat doar un început, dar un început bun. Adevărata soluţie poate că este o reformă morală profundă la nivelul societăţii”, a încheiat Marius Vatavu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marius Vatavu vrea ca locuitorii Colegiului nr. 4 de Senat să-şi recapete încrederea în instituţiile statului.
 Vizualizări articol: 748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Marius Vatavu vrea ca locuitorii Colegiului nr. 4 de Senat să-şi recapete încrederea în instituţiile statului1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei