Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iun 2012 - Anul XVII, nr. 144 (5049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Doru Guşu: „Reîntâlniri cu Moş Teacă”

 

„Reîntâlniri cu Moş Teacă” (Editura Pre-Text, 2012) este o carte care vine să îmbogăţească tezaurul de umor al bucovinenilor. Tomul e structurat pe trei capitole principale; I. Reîntâlnirile propriu zise cu Moş Teacă, II. Polemici şi replici (ne)cordiale, III Cadenţe şi rime asimetrice. La sfârşit e înserat şi un „Mic dicţionar cazon de arhaisme” (din vremea când nu era bărbat cel ce nu făcea armata).

 

„Bateriile” din acest volum sunt îndreptate spre tot ce-i perimat, uzat, învechit

Încă de la primele pagini cititorul îşi dă seama că va beneficia de zâmbete complice, de un râs sănătos şi curat.

Filă după filă, cu fiecare întâmplare relatată, se conturează tot mai vizibil talentul autorului, capacitatea sa de a arunca o punte invizibilă de prietenie şi în inimile cititorilor care nu sunt militari de profesie. Aceeaşi plăcută senzaţie îl încearcă după fiecare schiţă citită. „Bateriile” din acest volum, în majoritatea lor, sunt îndreptate spre tot ce-i perimat, uzat, învechit. Adversarii pe care caută să-i izbească cel mai des râsul autorului sunt: trivialitatea, filistinismul, apucăturile urâte ale unor şefi egoişti, sfertodocţi, anchilozaţi într-o gândire rigidă şi mărginită, ale unor şefi îmbătrâniţi în rele înainte de vreme. Din  stilul lor se vede clar că autorul, colonelul în rezervă Doru Guşu, este un admirator şi un adept al lui Cehov, simţindu-se atras mai mult de umorul liric al neîntrecutului clasic rus.

 

Un spirit jovial, uneori idilic, dar destul de slobod la vorbă

Ca şi la Cehov, eroul câtorva din cele 22 de schiţe este „omul mărunt”,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      umil, temător, de un tip apropiat acelui slujbaş cehovian, care murise de inimă rea şi teamă, după ce o dată, la teatru, strănutase în ceafa şefului său.

Faţă de asemenea personaje, umorul autorului e mult mai blând, nu izbeşte, ci înţeapă delicat, uneori chiar cu duioşie. Feluritele figuri ale armatei, pe terenul căreia şi-a trăit aproape patru decenii din viaţă, s-au dovedit a fi un nesecat izvor de inspiraţie umoristică pentru autor.

D.G. este un spirit jovial, uneori idilic, dar destul de slobod la vorbă, care şi-a petrecut anii cei mai mulţi şi mai plăcuţi ai vieţii ca militar de carieră. Cazarma rămâne centrul de gravitate al preocupărilor sale umoristice.

În pictura sufletului ostăşesc, realizată prin aceste scurte naraţiuni cu structură de anecdotă, autorul însufleţeşte lumea armelor, care e privită cu simplitate şi înţelegere astfel încât, nu de puţine ori, ochiul său reuşeşte să străbată dincolo de vălul aparenţelor şi să surprindă conturul esenţelor.

 

În umorul său sănătos, simţul ascuţit al ridicolului alimentează o întreagă filozofie de viaţă!

Umorul lui G.D., chiar dacă nu are totdeauna virulenţa indignării, preferând mai mult ironia subtilă, nu e mai puţin atrăgător prin farmecul lui original şi măiestria cu care-şi atinge ţinta, chiar şi atunci când se mulţumeşte doar să o arate, fără a avea pretenţia de a o nimici dintr-o lovitură (Comenzi şi cacofonii). În umorul său sănătos, simţul ascuţit al ridicolului alimentează o întreagă filozofie de viaţă! E o latură de reţinut a talentului său seducător.Povestirile lui G. au prospeţime, deşi multe vin din surse vechi, au acurateţe şi o mare putere de convingere. Scriitorul transfigurează evenimente în care a fost mai mult sau mai puţin implicat personal. Unele sunt abordate dintr-o perspectivă mai apropiată, mai palpabilă, altele sunt proiectate pe un fundal mai vechi.Unii eroi, dintre cei cu stele multe pe epoleţi sunt vulgari, grosolani, aroganţi, lipsiţi de imaginaţie, îndepărtaşi şi indiferenţi la necazurile de toate zilele ale subalternilor.

 

Cuvântul lui Guşu intră în marş triumfal în marea garnizoană a literaturii umoristice

Mergând mai departe pe gama umorului lui Guşu, îl vom întâlni, în galeria personajelor memorabile, şi pe „generalul” câmpulungean (cu ghilimele de rigoare) Vasile Ţâmpău, acesta fiind înălţat de autor pe un piedestal simbolic.Forma în care sunt redate, uşurinţa lecturii, larga ei accesibilitate, dau cititorului clipe de destindere şi de bună dispoziţie, bucuria (sau tristeţea!) de a fi părtaş la cele petrecute. Cuvântul lui Guşu intră în marş triumfal în marea garnizoană a literaturii umoristice. Verva lui umoristică e un dar al însuşirilor cu care a fost înzestrat, iar cartea pe care a scris-o, plină de haz suculent şi de ironie fină, e ea însăşi o oglindire a lumii pe care colonelul-umorist a privit-o, a cunoscut-o îndeaproape şi a judecat-o după criteriile proprii ale bunului simţ.

Mihai BURDUJA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doru Guşu: „Reîntâlniri cu Moş Teacă”.
 Vizualizări articol: 1210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Doru Guşu: „Reîntâlniri cu Moş Teacă”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   AVERTISMENT trimis de
(24 iun 2012, 00:16:57
TOV GUSU,
CA TOV POLITRUC SECU-KGB,AI DISTRUS GENERATII INTREGI DE ELEVI,AI LIC. MILITAR CU ABERATII BOLSEVICE .
NU TI-AU FOST DE AJUNS REPLICILE DOAMNELOR,BARSAN SI CAMPAN-LA ADRESA NR 6 DIN5 FEBR-2005???:
,,,,NU AVEM PTR NOI,DAR PTR DVS?,,DVS NU CONTRIBUITI LA CASA SUCEAVA'';,,PANA ACUM ATI AVUT DESTULE AVANTAJE,ACUM RABDATI SI DVS''.
MERITA DE ADAUGAT ,,DRAGI TOVARASI CU SUFLETU'N LUPTA,OTELIT''
CEI CE AU ADUS MUNICIPIUL; C-LUNG LA STADIUL DE GUBERNA,SUNT IN MARE PARTE ,,DISCIPOLII'' VOSTRI!
TOV GUSU,STITI CA AGRICULTURA ROMANEASCA TRECE PRINTR-O MARE CRIZA????
2.   COMPLETARE trimis de
(24 iun 2012, 00:20:02
MOS TEACA O FI PACEPA,IAR REINTALNIREA AR FI BINE SA AIBA LOC ,PE CEALALTA LUME!!!
3.   Pentru cine nu știe... trimis de
(25 iun 2012, 12:50:22
Doru Gușu, a fost SECRETARUL DE PARTID la Liceul militar.Vea ăn 1989 gradul de maior și o guriță fină-fină de tot îmbălată cu învățământ politico-ideologic.
FIREȘTE că după 1989 a ajuns „rău de tot” adică a ajuns COMANDANTUL LICEULUI MILITAR.

Dă-i naibii pe tinerii morți la revoluție. Sună ca dracu amintirea lor, cum ar spune petrică roman.

Acuma dinozaurul acesta pecerist să o facă pe-a umoristul?
Chiar că e cea mai tare poantă de umor negru și sadic!
4.   Comentariu trimis de
(10 iul 2012, 11:51:13
Bai MONTA, da' rau mai esti!
Esti si tu un pui de luptator anticomunist frustrat!

Pentru celalalt frustrat> Ce treaba are secretarul de partid al L.M. cu tinerii morti la revolutie! Esti cu capu'! Sau o fi murit elevii care erau in liceul militar la vremea aceea si nu s-a aflat?

Replici in stilul prostesco-basesc: comunism, mineriade, comunism, mineriade!
DESTEPTAREA (in ambele sensuri) au trecut peste 20 de ani si noi tot infrastructura facuta de "dinozauri" o folosim!
Cand o sa va apara usoare urme de creier sa mai comentati!
"Dormiti in pace" botanistilor!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei