Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iun 2012 - Anul XVII, nr. 144 (5049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O bijuterie romană, descoperită într-un sit funerar din Japonia

 

Arheologii japonezi au anunţat, ieri, că au descoperit într-un sit funerar din apropiere de Kyoto, fosta capitală imperială niponă, o bijuterie din sticlă ce a fost confecţionată cel mai probabil de un artizan roman, informează AFP.

Artefactele au fost dezgropate din Utsukushi, un sit funerar din Nagaoka, ce datează din secolul al V-lea e.n., de oamenii de ştiinţă de la Institutul naţional al cercetărilor ştiinţifice pentru patrimoniul naţional.

Obiectele de podoabă au fost fabricate între secolul I e.n. şi IV e.n.

Este vorba de trei mărgele din sticlă de culoare galbenă, cu diametrul de cinci milimetri, pe care au fost aplicate puncte mici din aur. Cercetătorii au confirmat prezenţa natronului (carbonat hidratat de sodiu), un compus chimic natural folosit de artizanii romani în domeniul sticlăriei.

Ei au evidenţiat cu această ocazie şi o tehnică de fabricare folosită la Roma în acea epocă, numită "metoda multistrat", ce constă în suprapunerea succesivă a straturilor de sticlă, inserând uneori filigrane din aur.

"Acestea sunt obiecte din sticlă «multistrat», printre cele mai vechi descoperite vreodată în Japonia - o raritate -, ce au fost fabricate fără îndoială în Imperiul Roman, iar apoi trimise în Japonia", a declarat Tomomi Tamura, cercetător la acelaşi institut.

Imperiul roman s-a întins în jurul bazinului Mării Mediterane în perioada 27 î.e.n. - 476 e.n. Imperiul Roman de Răsărit a supravieţuit până la căderea Constantinopolului, în 1453.

Istoricii au descoperit că romanii făceau comerţ cu ţările asiatice, chiar şi cu cele din Extremul Orient, în special cu China.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O bijuterie romană, descoperită într-un sit funerar din Japonia.
 Vizualizări articol: 454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
O bijuterie romană, descoperită într-un sit funerar din Japonia3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei