Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 feb 2010 - Anul XV, nr. 29 (4320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prinţul Charles al Marii Britanii a declarat "război" Iluminismului

Prinţul Charles al Marii Britanii, care nu duce lipsă de opozanţi, aflându-se în conflict deschis cu reprezentanţii arhitecturii moderne şi cu cei ai agriculturii intensive, a declarat "război", miercuri, unui nou adversar, care este în mod paradoxal foarte vechi: Iluminismul.
Potrivit timesonline.co.uk, această declaraţie a fost făcută miercuri, cu ocazia discursului ţinut de prinţul Charles la conferinţa anuală organizată la Londra de Foundation for the Built Environment.
Chiar şi după standardele prinţului britanic, declaraţia acestuia, prin care se opune acelui sistem de valori şi credinţe care a dominat lumea în secolul al XVIII-lea şi care s-a menţinut la putere mulţi ani de atunci, este una poate puţin prea ambiţioasă, fiind făcută, probabil, puţin prea târziu.
Iluminismul a fost mult timp considerat drept fundamentul culturii politice şi intelectuale contemporane şi a influenţat o serie de evenimente vitale, precum Declaraţia de Independenţă din SUA sau progresul ştiinţific înregistrat după descoperirile lui Isaac Newton. Adepţii Iluminismului considerau că toate problemele cu care se confruntă societatea umană pot fi eliminate prin raţiune.
Printre personalităţile de marcă ale acestui curent se numără René Descartes, Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz, John Locke, François-Marie Arouet (Voltaire), Jean Jacques Rousseau. Însă pentru prinţul Charles, toate aceste idei nu reprezintă nimic altceva decât "o pălărie veche".
"Am fost acuzat în trecut că sunt inamicul Iluminismului. Am fost mândru de acest lucru", a declarat prinţul Charles cu ocazia unei conferinţe organizate la Palatul St James din Londra.
"Iluminismul a apărut în urmă cu peste 200 de ani. Poate că a sosit vremea să îl reanalizăm şi să ne întrebăm dacă el mai este eficient în condiţiile actuale, într-o perioadă în care omenirea se confruntă cu provocări majore. Nu putem continua să ne mai imaginăm că principiile Iluminismului se mai aplică în prezent. Eu nu cred că ele se mai aplică. Însă dacă spui acest lucru unor persoane care consideră că principiile Iluminismului reprezintă soluţia universală pentru toate relele din lume, atunci rişti să le superi foarte tare pe acele persoane", a declarat prinţul Charles.
În schimb, el a propus o abordare holistică pentru problemele actuale cu care se confruntă omenirea - inclusiv în domeniul locuinţelor, îngrijirii sănătăţii şi agriculturii -, care impune iniţiative locale şi nu globale, funcţionând în armonie cu natura şi nu împotriva acesteia.
Prinţul Charles s-a implicat în ultimii ani în programul de reabilitare a mai multor sate săseşti din România, moştenitorul tronului britanic vizitând, de asemenea, mănăstirile din nordul Moldovei şi mănăstirea Horezu, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prinţul Charles al Marii Britanii a declarat "război" Iluminismului.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prinţul Charles al Marii Britanii a declarat "război" Iluminismului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei