La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava, Sala de Artă „Elena Greculesi”, va avea loc luni, 12 mai 2025, de la ora 11:00, lansarea volumului „Când tata avea tată” (Editura Septentrion, Rădăuţi), semnat de scriitoarea și publicista Mălina Anițoaei. Prezintă: scriitoarea Doina Cernica și prof. Maria Calancea. Moderator: prof. dr. Alis Niculică.
Scriitorul, traducătorul și publicistul Radu Părpăuță spunea la un moment dat că proza Mălinei Anițoaei este o proză care transmite emoție, „o jerbă de sentimente. Desigur, toți avem emoții la purtător, unii poate mai adânci ca ale scriitorului, doar că Mălina știe să le transmită. (...) Mălina Anițoaei alege din copilărie un fapt mărunt, uneori aproape o lacună de amintire, pe care îl înfășoară într-un halo diafan, într-un exces al sensibilității. Trebuie să fie fascinantă apariția în minte a unei astfel de amintiri răzlețe, trezirea în subconștient a senzației care începe să "ciocăne" în memorie lucruri rămase până atunci inerte! Și, cum spuneam, asta face autoarea noastră: atinge un punct ca pe o rană și vibrează, vibrează dureros, prelung, într-o întreagă rețea de senzații devastatoare”.
Mălina Anițoaei a mai publicat de-a lungul timpului volumele: „Șerpii surâd și mușcă”, Rădăuți, Editura RO Basarabia Bucovina Press, 1996, „Bijuteriile mele din ceară”, Botoșani, Editura Geea, 2002, „Inocența în stare de sclavie”, Horodnic, Editura Ion Prelipcean, 2015, „Rădăuți – centrul lumii”, Horodnic, Editura Ion Prelipcean, 2016).
Prof. Mihaela Grădinariu, poet, eseist, cronicar și critic literar, spune despre volumul „Când tata avea tată” că este „o carte zidită prin și întru iubire, în toate nuanțele ei surprinzătoare, săpând în pânza freatică a ființei, în căutarea sacralității și a continuității, într-un ritual inaccesibil profanilor (<Iubirea mută este cea mai pustiitoare iubire>), cu roluri distribuite parcă aleatoriu (<În tinerețe, bunicii mei s-au urât de moarte> este incipitul primului text). Da, <cărțile sunt o durere frumoasă>, iar Mălina Anițoaei își mântuiește întreaga lume prin acest volum expresiv, într-o apocatastază a dureroasei memorii confesive, nesfiindu-se să afișeze un tip de sensibilitate sub care mocnesc forțe ascunse de ochii celor care nu știu (nu pot, nu vor) să vadă”.
Evenimentul de luni, 12 mai 2025, este organizat de Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”.