Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
luni, 12 mai 2025 - Anul XXX, nr. 109 (8944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,1165 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,549 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Cultură

Marian Munteanu și-a lansat, la Suceava, cartea „Noi înșine”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marian Munteanu, cunoscut de majoritatea românilor drept liderul protestelor desfășurate în 1990 în Piața Universității, a fost prezent vineri la Suceava, pentru a-și lansa cartea „Noi înșine”. Evenimentul a avut loc la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), în Auditorium „Joseph Schmidt”, în prezența a peste 100 de persoane.

 

  • „Lucrurile pe care le găsim în această carte ne redeschid apetitul pentru zona rurală”

 

Cartea „Noi înșine” care, așa cum precizează autorul, este „un pelerinaj antropologic în lumea noastră de altădată”, a fost scrisă în urma unor îndelungate cercetări efectuate pe teren, în județe din toate provinciile istorice al României. Marian Munteanu este doctor în filologie al Universității București, a predat cursuri de etnologie la Facultatea de Litere a aceleiași universități, ca profesor asociat (între 1999 - 2010), iar din 2010 este cercetător asociat la Institutul de Sociologie al Academiei Române (Laboratorul „Teorie socială”) și coordonator al Institutului pentru Memorie și Identitate „Vechea Europă”.

Manifestarea prilejuită de lansarea cărții „Noi înșine” a fost deschisă de rectorul USV, Mihai Dimian, care a precizat că „Marian Munteanu a fost un exemplu pentru mine, în anii 90, dar, din păcate, nu a fost lăsat să se dezvolte așa cum ar fi trebuit”. Referindu-se strict la volum, Mihai Dimian a spus că „lucrurile pe care le găsim în această carte ne redeschid apetitul pentru zona rurală” și a mulțumit autorului pentru carte și pentru întâlnirea pe care au avut-o.

Deputatul Florin Pușcașu, fondatorul Editurii 1Print, a ținut să precizeze că este onorat să fie editorul acestei cărți: „Sunt extrem de onorat să fiu în această calitate în fața dvs. Despre domnul Munteanu nu pot să vorbesc decât la superlativ și vreau să-i mulțumesc că mi-a dat ocazia să-i fiu editor la această lucrare”.

  • „O carte a limpezirii, care ne invită în zona de arhaitate a istoriei noastre”

 

Prezentarea cărții a fost făcută de către prof. univ. dr. Claudia Costin, directorul Departamentului de Limba și Literatura Română și Științele Comunicării din cadrul USV, specialistă și în etnologie, folclor, mitologie românească și antropologie culturală. 

„Fără nici o exagerare, este o lucrare fundamentală pentru înțelegerea identității culturale românești, din perspectivă antropologică. Prin combinația de analiză teoretică și expresie poetică, această carte, <Noi înșine>, reușește să reconstituie o lume coerentă, vie și plină de sens, oferind o alternativă la dezagregarea simbolică a modernității”, a spus Claudia Costin, care a precizat că „mai mult decât o simplă cercetare, această carte este o invitație la redescoperirea unor rădăcini vii, la regăsirea unui rost, într-o lume a fragmentării”.

După o amplă și amănunțită prezentare a cărții, Claudia Costin a conchis: „Eu personal nu pot decât să vă invit, cu toată căldura, să citiți careta lui Marian Munteanu, <Noi înșine>. Toți avem pretenția că suntem specialiști în folclor, dar nu este chiar așa. Folclorul nu este la îndemâna oricui. Trebuie să avem grijă ce citim, din ce ne informăm, ca să aflăm ceea ce este esențial despre ființa spirituală a neamului nostru. Cunoscând ceea ce au fost și ceea ce au făcut cei care au fost înaintea noastră, nu facem altceva decât să ne cunoaștem pe noi înșine, să cunoaștem acel act atât de important al ființării și al devenirii. Al devenirii individuale și, totodată, al devenirii întregului neam românesc”.

Preotul, poetul, omul de cultură Constantin Hrehor a vorbit, la rândul lui, în termeni extrem de laudativi despre Marian Munteanu și despre cartea sa.  În opinia lui Constantin Hrehor, Marian Munteanu este „un cercetător foarte serios”, iar lucrarea sa este „o carte a limpezirii, care ne invită în zona de arhaitate a istoriei noastre, acolo unde s-au clădit proverbele, cimiliturile, baladele, doinele (...) Unde trebuie să ne ducem noi, de unde trebuie să începem reparația acestei lumi șubrede? Din noi înșine. Tezaurul nostru este în noi înșine”.

După discursul lui Constantin Hrehor, preotul Ciprian Blaga, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a trasnmis cuvântul de felicitare al Arhiepiscopului ÎPS Calinic.

În încheiere, Marian Munteanu a explicat că atunci când te „copleșește bogăția, diversitatea, complexitatea” descoperirilor pe care le faci în vatra românească, „simți că ai  datoria să povestești și altora ce ai văzut acolo”.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marian Munteanu și-a lansat, la Suceava, cartea „Noi înșine”.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marian Munteanu și-a lansat, la Suceava, cartea „Noi înșine”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei