miercuri, 15 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 112 (8641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,97 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5781 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Încă un pas spre o legislație mai aspră

Șoferii băuți sau drogați condamnați vor avea și interdicția de a conduce până la 10 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un proiect de lege adoptat în unanimitate vine să aducă un nou pas important în înăsprirea măsurilor față de șoferii pericol public. Șoferii prinși la volan băuți sau drogați și care ajung să fie trimiși în judecată vor primi, alături de pedeapsă (de regulă pentru cei aflați la prima infracțiune de acest gen se aplică închisoare cu suspendare) și o interdicție de a conduce autovehicule de până la 10 ani.

De subliniat acest „până la”, fără a se preciza o limită de jos. Totuși, important este că judecătorii care condamnă un șofer băut cu alcoolemie care se încadrează la infracțiune, sau conducători auto sub influența unei substanțe interzise, ar urma să aplice și această măsură complementară de interdicție de a conduce până la 10 ani.

Legea va merge la promulgare înainte de a putea fi pusă în practică.

Și pe actuala legislație, un șofer băut condamnat cu suspendare are permisul de conducere anulat, însă ulterior poate da examen pentru redobândire. Dacă va exista o interdicție judecătorească în sentință lucrurile nu vor mai fi la fel de simple pentru inculpați.  

„10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”.  Mulţumesc preşedintelui Camerei  şi colegilor deputaţi pentru dezbaterile consistente şi votul de astăzi. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive va primi, pe lângă condamnare, şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a precizat senatorul Robert Cazanciuc, cel care a fost și inițiatorul legii ”Anastasia”.

 

  • Arest preventiv și pedepse cu executare pentru șoferii băuți care provoacă accidente mortale

 

Este vorba de legea prin care șoferii băuți, drogați sau fără permis de conducere care provoacă un accident mortal pot fi condamnați doar la pedepse cu executare.

Această lege nouă își arată deja efectele și în Suceava.

Sunt mai mulți șoferi care după ce au provocat accidente mortale cu circumstanțe agravante au rămas după gratii, arestați preventiv și apoi condamnați.  

Dăm doar exemplul unui bărbat din Dornișoara-Poiana Stampei, care a provocat un accident mortal pe fondul consumului de alcool, la câteva zile după schimbarea legislației privind autorii de ucideri din culpă cu circumstanțe agravante, și care a fost condamnat definitiv de magistrații de la Curtea de Apel Suceava la pedeapsa rezultantă de 3 ani și 2 luni de închisoare, în regim de detenție.

Șoferul avea o alcoolemie în jurul valorii de 2,5 la mie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șoferii băuți sau drogați condamnați vor avea și interdicția de a conduce până la 10 ani.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șoferii băuți sau drogați condamnați vor avea și interdicția de a conduce până la 10 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei