miercuri, 15 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 112 (8641)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,97 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5781 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Campionatul tinerilor silvicultori

Invitați din peste 20 de țări vor scrie „Bucovina” cu puieți de molid, la poalele Rarăului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc este pe ultima sută de metri în pregătirea Campionatului european al tinerilor silvicultori, competiție de renume adresată elevilor din liceele de profil, organizată în premieră în România.

Evenimentul se va desfășura în perioada 20-24 mai și va beneficia de prezența a peste 200 de invitați din 22 de țări (concurenți, profesori, arbitri, staff etc).

La masa competițională vor fi 22 de echipe de elevi din 18 țări.

Prof. Alina Cuciureanu, directoarea colegiului, a menționat că „este prezența cea mai mare din câte campionate s-au organizat în Europa, asta ca urmare a reușitei organizării ședinței pregătitoare de la noi, din octombrie. Ne bucură foarte mult acest fapt”.

Alina Cuciureanu a mai arătat că acest campionat debutează pe 20 mai, la Câmpulung Moldovenesc, cu un eveniment amplu - „Bucovina - raiul Europei”, care se concentrează pe regenerarea pădurilor și unde vor lua parte autorități locale și județene, reprezentanți ai Regiei Naționale a Pădurilor și alți invitați.

Echipele fiecărei țări din concurs vor planta câte cinci puieți, marcați cu steagul aferent, puieți care vor alcătui la final cuvântul „Bucovina”.

 

  • O echipă de fete, din partea colegiului câmpulungean

 

Colegiul Silvic „Bucovina” va fi reprezentat în competiție de o echipă de fete: Iulia Moisa, Ioana Scheuleac, Ana Cirstinaru, Petronela Lesenciuc și Diana Boca, din clasele a IX-a și a XI-a. Pe acestea și pe ceilalți elevi îi așteaptă peste 20 de probe (Mânuirea motoferăstrăului constând în cinci subprobe: schimbarea lanțului, tăierea de precizie a buștenilor, tăierea combinată a buștenilor, doborârea unui arbore/catarg, cepuirea bușteanului și Traseul forestier constând în 16 subprobe de perspicacitate, abilități și cunoștințe silvice: calcularea vârstei arborelui, înălțimea arborelui pe picior (m), numărul de arbori la hectar, panta terenului, diametrul, volumul mediu al unui arbore, mărimea unei suprafeţe delimitate, recunoașterea unor specii de arbori, acordarea primului ajutor etc.).

Pentru probele de mânuire a motofierăstrăului, fetele de la Silvic se pregătesc zilnic de luni până vineri, cu profesorul Cristian Barbu și ing. Claudiu Popescu, iar pentru proba de traseu forestier se pregătesc cu prof. Michaiel Piticar.
De menționat că la edițiile precedente, echipele de elevi de la Câmpulung au obținut rezultate remarcabile, situându-se pe podium de mai multe ori.

Campionatul se află la cea de-a 21-a ediție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Invitați din peste 20 de țări vor scrie „Bucovina” cu puieți de molid, la poalele Rarăului.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Invitați din peste 20 de țări vor scrie „Bucovina” cu puieți de molid, la poalele Rarăului3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei