Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 100 (8629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Sarea: eternul medicament

Sarea este o substanță esențială pentru supraviețuirea tuturor ființelor vii, în special a oamenilor, și în mod particular pentru persoanele care suferă de astm bronșic, alergii sau boli autoimune. Sarea este un „medicament” care a fost continuu folosit pentru vindecare de-a lungul secolelor. În anumite culturi sarea valorează cât greutatea ei în aur și este în realitate dată la schimb pentru aur. În țările din deșert oamenii știu că sarea este asigurarea lor pentru supraviețuire. Pentru acești oameni, minele de sare sunt la fel de prețioase ca minele de aur.

Apa, sarea și potasiul reglează împreună conținutul de apă din organism. Apa reglează conținutul de fluid intracelular croindu-și drumul în toate celulele la care ajunge. Trebuie să ajungă acolo, în interiorul celulelor, pentru a face curățenie și a elimina reziduurile toxice produse prin metabolismul celular. Odată ce apa ajunge în celule, potasiul o reține acolo. Chiar și în regnul vegetal, potasiul din fructe le dă fermitate prin reținerea apei în interiorul fructului. Hrana noastră de zi cu zi conține potasiu din belșug din fructele și legumele pe care le mâncăm, însă nu conține sare din surse naturale. De aceea trebuie să adăugăm sare la mâncare.

Sarea forțează o parte din apă să rămână alături de ea în afara celulelor, ținând în echilibru volumul de apă din spațiul extracelular.

În esență, există două „oceane” de apă în corpul nostru: unul este în interiorul celulelor, iar celălalt în afara celulelor. O stare bună de sănătate este dependentă de un echilibru delicat între volumul extra- și cel intracelular. Acest echilibru se realizează printr-un aport regulat de apă, printr-un consum de fructe și legume care sunt bogate în potasiu și care conțin și vitaminele de care corpul nostru are nevoie, și de sare. Sarea de mare, nerafinată, care conține și alte minerale de care organismul nostru are nevoie, este de preferat.

Când apa nu este disponibilă pentru a pătrunde liber în celule, aceasta este filtrată din „oceanul” sărat extracelular și este introdusă în interiorul celulelor care au fost suprasolicitate chiar dacă au dus lipsă de apă. Acest mijloc secundar, de urgență, de aprovizionare a celulelor importante cu „apă injectată” este motivul pentru care, în deshidratare severă, facem edeme și reținem apă. Corpul nostru este astfel alcătuit încât volumul „oceanului” de apă extracelular să fie disponibil pentru filtrare și injectare în regim de urgență în celulele vitale. Creierul ordonă creșterea cantității de sare și apă reținute în organism de către rinichi. Această comandă a creierului este motivul pentru care facem edeme atunci când nu bem suficientă apă.

Când deficiența de apă din organism atinge un nivel critic și livrarea de apă prin acest mijloc de injectare a acesteia în celule devine calea de aprovizionare principală pentru tot mai multe celule, devine necesară o creșterea asociată a „presiunii de injectare”. Creșterea semnificativă a presiunii necesare pentru a injecta apă în celule se poate măsura și aceasta a fost denumită „hipertensiune”.

Inițial, procesul de filtrare a apei și livrarea acesteia către celule este mai eficient în timpul nopții, când corpul stă în poziție orizontală. Apa colectată, care stă mai mult în picioare pe parcursul zilei, nu trebuie să mai lupte cu forța gravitațională pentru a ajunge în circulația sanguină atunci când corpul se află în poziție orizontală. Dacă acest proces de hidratare în regim de urgență durează mai mult timp, plămânii se încarcă în exces, iar respirația devine dificilă. De aceea, bolnavul are nevoie de mai multe perne în timpul nopții pentru a putea dormi. Această afecțiune este denumită „astm cardiac” și este o consecință a deshidratării. Totuși, în această stare nu trebuie să încărcați organismul bând prea multă apă la început. Mărirea cantității de apă băute trebuie să se facă încet și treptat, până când producția de urină începe să se mărească în ritm cu cantitatea de apă băută.

Sarea are mai multe funcții în organism pe lângă cea de reglare a conținutului de apă. Iată în continuare câteva dintre acestea: este un puternic antihistaminic natural; este un puternic element „anti-stres” pentru organism; este esențială pentru extragerea excesului de aciditate din interiorul celulelor, în special din celulele creierului; este vitală pentru rinichi, eliminând excesul de aciditate prin urină; este esențială în tratamentul tulburărilor emoționale și afective; este esențială pentru conservarea nivelului de serotonină și melatonină în creier; este vitală pentru menținerea tonusului și a forței musculare. Consumul de sare zilnic trebuie adaptat în funcție de specificul afecțiunilor de care suferă fiecare persoană și la recomandarea unui specialist.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sarea: eternul medicament.
 Vizualizări articol: 3615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 21 voturi
Sarea: eternul medicament5.0521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei