Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 100 (8629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Vicii de procedură

Licitația pentru un centru medical, o golănie pentru niște tiriști

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mult clamatul Centru Medical Bosanci, cu care primarul în funcție, Neculai Miron, se laudă peste tot, este de fapt un paravan prin care alesul și-a răsplătit un apropiat. În acest centru, în locul medicilor a ajuns o firmă de transport, care nu trebuia acceptată la licitație. Acest aspect a fost confirmat recent de Prefectura Suceava, care a precizat că o serie de contracte privind închirierea spațiilor P03, P04 și P05 sunt ”afectate de viciile procedurii de licitație”.

În consecință, Prefectura Suceava a trimis o adresă către primarul comunei Bosanci, Neculai Miron, căruia i-au cerut să respecte legislația.

”Contractele încheiate ilegal vor fi reziliate. Se vor avea în vedere prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1992/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, autorizarea, dotarea, funcţionarea şi înregistrarea cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical.

Scoaterea la licitație va respecta ordinea de prioritate stabilită în caietul de sarcini, în acord cu studiul de fezabilitate anexă la contractul de finanțareîncheiat cuMinisterul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: cabinet stomatologic, farmacie, cabinet medicină generală, sală de recoltare”, se arată în adresa transmisă primarului Neculai Miron.

Sesizarea către Prefectura Suceava a fost înaintată de doi medici de familie din Bosanci, care până la demolarea fostului dispensar, pe locul căruia a fost ridicat actualul Centru Medical, își derulau activitatea în vechea incintă.

După licitația de acum câteva săptămâni, acești medici nu și-au mai găsit locul în noua clădire și sunt nevoiți să stea în spații închiriate la persoane private, cărora le plătesc chirii destul de mari.

 

  • Cum a ajuns o firmă de transport să liciteze pentru niște spații medicale

 

Firma care a ajuns să stea în Centrul Medical din Bosanci, în spațiile cele mai bune, este SC VWM BGD TRANS SRL, o firmă despre al cărei patron oamenii din sat spun că este foarte apropiat de primarul Neculai Miron.

Firma care are ca obiect principal de acti­vitate Transporturi rutiere de mărfuri (codul CAEN 4941) a fost înființată acum patru ani. În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 2.053.083 lei (față de 185.565 lei în 2021) și un singur angajat. Recent, firma și-a adăugat un domeniu de activitate secundar, alte activități referitoare la sănătatea umană (CAEN 8690), fără a desfășura vreun fel de acti­vitate și fără să fi avut vreun angajat de specialitate.

 

  • Experiența nefastă trăită de un medic care a participat la licitația cu cântec organizată de Primăria Bosanci

 

Gabriel Samuel Cocea, unul dintre medicii care au participat la licitația din ianuarie, spune că tot ceea ce s-a întâmplat acolo e de domeniul incredibilului și că nu credea că în acest secol se pot întâmpla astfel de situații.

Medic specialist în Radiologie și Imagistică Medicală și cu un rezidențiat și în specialitatea Sănătate Publică și Management, Gabriel Samuel Cocea a mărturisit că nimeni din cei prezenți în sală nu a înțeles cum a putut fi admisă la licitație firma care se ocupă de transport mărfuri.

”În momentul în care am mers să depun dosarul, am întrebat dacă mai este înscris cineva pentru spațiul P04. Era cu 10 minute înainte de termenul limită. Mi s-a transmis că nu mai e nimeni interesat, asta în condițiile în care la licitația anterioară, din decembrie, nu s-a prezentat nimeni. Ei bine, în ziua licitației, aveam încă doi contracandidați, printre care și acea firmă de transport mărfuri, care potrivit legislației trebuia descalificată pentru că nu îndeplinea condițiile legale. Dar nu s-a ținut cont de acest aspect, pe care l-am ridicat mai multe persoane comisiei de licitație. Așa s-a ajuns ca o firmă de transport mărfuri să primească mai multe spații în Centrul Medical Bosanci”, a arătat medicul Gabriel Samuel Cocea.

Acesta a dezvăluit și manevra prin care persoana care deținea farmacia în interiorul clădirii a pierdut un spațiu de numai câțiva metri pătrați, în defavoarea aceleiași firme, SC VWM BGD TRANS SRL.

”Pentru a funcționa legal, și mă refer aici la îndeplinirea criteriului de metri pătrați, cei de la farmacie mai aveau nevoie de acel spațiu, unul foarte mic. Firma de transport mărfuri a oferit 1.550 de lei/lună, adică exact același preț cu care au câștigat în fața mea, pentru P04, unde sunt circa 40 de mp. E clar că nu dai o asemenea sumă pentru o debara decât dacă ai un anumit interes”, a opinat medicul Gabriel Samuel Cocea.

Acesta a mai menționat că a participat și la alte licitații și a dat ca exemplu Dumbrăveniul, dar acolo totul a fost transparent și legal.

Întrebat dacă va mai participa la licitațiile pentru închirierea spațiilor din Centrul Medical Bosanci, medicul Cocea a fost extrem de tranșant: ”Cât Primăria Bosanci va fi condusă de actuala echipă, nu voi mai veni”.

 

  • Poliția s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal pentru ”abuz în serviciu”

 

Prefectura Suceava a mai transmis că în acest caz Poliția s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ”abuz în serviciu”.

De asemenea, Prefectura a mai cerut reglementarea situației spațiului cu destinația de farmacie, care nu poate fi scos la licitație cu această destinație întrucât în prezent nu are suprafața cerută de lege pentru funcționarea unei farmacii.

Practic, destinația acestui centru medical a fost schimbată peste noapte de primarul Neculai Miron și acoliții acestuia.

În contractul privind finanțarea acestui obiectiv realizat prin PNDL (Planul Național de Dezvoltare Locală), în valoare de 2,9 milioane de lei, la capitolul ”Încasări din exploatare” scrie negru pe alb următorul aspect: ”Comuna Bosanci va închiria centrul unor specialiști în domeniul stomatologiei și medicinei de familie, care vor plăti o chirie”.

Nicidecum nu putea fi închiriată unei firme care are șoferi de tir și nu medici.

Acesta a și fost motivul pentru care Prefectura Suceava și celelalte instituții ale statului întrunite pentru a analiza cazul de la Bosanci consideră că licitația a fost viciată și trebuie anulată, acest aspect revenind primarului Neculai Miron.

 

  • Calitatea lucrărilor și mobilierul din Centrul Medical Bosanci, o altă mare problemă

 

Dacă despre licitație lucrurile sunt clare și opinia generală, mai puțin a lui Neculai Miron, este că a fost vorba de o fraudă și un abuz, calitatea lucrărilor și a mobilierului adus reprezintă o altă problemă spinoasă.

            

În exterior, pavelele sunt puse de mântuială, iar în interior sunt pereți de pe care varul sare, pereții sunt coșcoviți, iar mobila în unele cazuri pare a fi second-hand. Fie a fost avariată parțial cu ocazia transportului și amplasării pe pozițiile actuale, fie a fost adusă de pe la nu știu ce firmă de apartament.

            

Cert este că acest Centru Medical, mândria primarului Neculai Miron, este departe de standardele unei construcții noi și moderne.

Poate ar fi necesar și un control despre modul cum au fost achiziționate mobilierul și aparatura, dar și legat de modul în care s-a făcut procesul verbal de predare-primire al imobilului, unul cu lacune extrem de evidente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Licitația pentru un centru medical, o golănie pentru niște tiriști.
 Vizualizări articol: 3725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.18/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 11 voturi
Licitația pentru un centru medical, o golănie pentru niște tiriști4.2511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei