Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 100 (8629)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   24 imagini |   ø fişiere video

Comuniune

Procesiune de Florii, pe străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunete de toacă, din lemnul dătător de viață duhovnicească, sunete de clopote „glasul lui Dumnezeu, care cheamă oamenii de rugăciune”, cântece religioase, toate acestea au însoțit clericii și credincioșii care au participat sâmbătă după-amiază, 27 aprilie 2024, la procesiunea de Florii, pe străzile Sucevei, în amintirea Intrării Mântuitorului Hristos în Ierusalim.

A fost un moment de comuniune, de bucurie deplină, de pace și rugăciune înainte de intrarea în Săptămâna Patimilor, o călătorie spirituală la care au participat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, însoțit de preoți, diaconi, monahi, monahii, credincioși, mulți copii și tineri.

Evenimentul, organizat în ajunul praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim”,  a început la ora 15:30, la Catedrala „Nașterea Domnului” Mărășești, unde un sobor de clerici, condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, a săvârșit slujba Vecerniei Floriilor. Ierarhul a binecuvântat ramurile verzi de salcie și de finic (simboluri ale biruinței), care au fost împărțite apoi credincioșilor prezenți. Credincioșii au primit în dar, pe lângă ramurile sfințite, și iconițe cu reprezentarea praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim”.

Răspunsurile liturgice la Vecernia Floriilor au fost date de corul Seminarului Liceal Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, dirijat de arhid. prof. Paul Iușcă.

 

  • „Practica pelerinajului și a procesiunii, exprimată liturgic, a fost dintotdeauna o prezență reală în viața socială a strămoșilor noștri”

 

De la Catedrala „Nașterea Domnului” Mărășești, mulțimea de credincioși (pelerini care au purtat în mâini ramurile sfințite, tineri care au purtat în mâini icoane, prapuri, steaguri bisericești, mulți îmbrăcați în costume populare, maici de la mai multe mănăstiri care au avut în mâini cățui și marame) a plecat în procesiune către Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde a avut loc prima oprire a procesiunii. Apoi traseul a continuat pe strada Nicolae Bălcescu și bulevardul Ana Ipătescu, următoarea oprire fiind Biserica „Învierea Domnului”. Pe tot parcursul procesiunii, s-au alăturat credincioși care au dorit să fie parte din această sărbătoare a Sucevei, adunându-se, în final, câteva mii de oameni.

Procesiunea cu icoana Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, icoană împodobită cu flori naturale și purtată pe brațe de tineri îmbrăcați în costume tradiționale din Bucovina, s-a îndreptat pe strada Ion Vodă Viteazul către Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, alaiul fiind întâmpinat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, care a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor. Răspunsurile liturgice la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.  Înaltpreasfințitul Părinte Calinica explicat că „Procesiunea de Florii reiterează în actualitate momentul intrării Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim și își are originea încă din perioada secolului al IV-lea, când creștinii celebrau Floriile într-un mod cu totul special. Numele de Florii derivă din latinescul Florilia și trimite cu gândul la anotimpul primăverii, al reînvierii întregii firi; românii mai numesc această sărbătoare și Stâlpări. Practica pelerinajului și a procesiunii, exprimată liturgic, a fost dintotdeauna o prezență reală în viața socială a strămoșilor noștri; Moldova nu face excepție. Mulțimea steagurilor şi a crucilor de procesiune din muzeele țării noastre subliniază bucuria trăită în Biserică, prin aceste procesiuni, călătorii itinerante spre Împărăția cerurilor. (...) Dumnezeu să binecuvânteze urcușul nostru duhovnicesc, împreună cu Mântuitorul Hristos, spre Ierusalimul cel ceresc!”

 

  • Participanți

 

Nu au lipsit de la procesiune membri ai organizației ATOS (Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni), dar nici elevi ai centrelor catehetice Eclessia din cuprinsul eparhiei sau tineri de la ASCOR (Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români), Filiala Suceava. La manifestarea religioasă de sâmbătă au luat parte și prefectul județului Suceava,Alexandru Moldovan, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi. Acțiunea a fost organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, alături de Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și Protopopiatele Suceava I și Suceava II.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiune de Florii, pe străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Procesiune de Florii, pe străzile Sucevei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei