Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 31 (8560)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Precizări

Vasile Bănescu: „Nu există o așa-zisă <taxă> oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Contribuțiile bănești pentru slujbele de înmormântare nu sunt obligatorii, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta a precizat că nu există o așa-zisă „taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare.

Precizările purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române au venit întrucât în spațiul mediatic, spune el, circulă o pseudoștire referitoare la „preoții care cer bani la înmormântări” și al cărei conținut fals este rupt din contextul unei vechi declarații oferite pe tema „condiționării (!) slujbei înmormântării de achitarea unei sume”, și se impun câteva precizări. „Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiționare (!) a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar și unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment. Nu există o așa-zisă <taxă> oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare.Un ipotetic act de condiționare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absența achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorității bisericești de care aparține acesta”, a explicat Vasile Bănescu.

Există o Hotărâre Sinodală din 18 decembrie 2017 „pe această sensibilă temă”,  spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, o hotărâre care prevede precizări privind distincția dintre „taxe” și „contribuțiile benevole” oferite de credincioși pentru funcționarea unităților de cult: ”Taxele” stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. „Contribuțiile benevole” reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.

 

  • Interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe

 

Vasile Bănescu a mai amintit căSfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi.

„O similară hotărâre anterioară a Sfântului Sinod (2012) specifica și necesara implicare a preoților într-un context legat de incinerare:<Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare>”, a mai completat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Bănescu: „Nu există o așa-zisă oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare”.
 Vizualizări articol: 665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Vasile Bănescu: „Nu există o așa-zisă oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei