Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 31 (8560)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Amenzi și confiscări

Stocuri de masă lemnoasă uitate în pădure și alte nereguli, descoperite de Garda Forestieră Suceava în urma unor acțiuni de control

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de nereguli au fost descoperite și sancționate de inspectorii Gărzii Forestiere Suceava, în urma unei serii de activități de control menite să combată exploatările ilegale de lemn.

În perioada 26 ianuarie – 2 februarie 2024, reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava au acționat atât în păduri, cât și pe drumurile publice și la depozitele de material lemnos, fiind întocmite 7 procese-verbale de constatare a contravenției și aplicate amenzi cu o valoare totală de 36.000 lei.

De asemenea, a fost confiscat un volum de 346 mc material lemnos.

„Deși iarna 2023-2024 a fost una blândă, au fost identificate stocuri de masă lemnoasă pe care deținătorii le-au uitat în platformele primare din pădure peste termenul legal de transport. Acolo unde nu s-a putut face dovada existenței unor factori care să împiedice transportul lemnului, volumele rămase în pădure au fost confiscate și predate unităților silvice”, a precizat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

Dacă în unele cazuri contravențiile au vizat nerespectarea regulilor de exploatare a lemnului sau a termenelor de expediere a acestuia din pădure, s-au întâlnit și situații în care este vorba evident de tăierea ilegală a arborilor și punere frauduloasă în circuitul economic a lemnului rezultat.

Astfel, în data de 26 ianuarie, pe raza comunei Valea Moldovei a fost găsit un autovehicul care transporta cantitatea de 8 mc cherestea rășinoase fără a deține aviz de însoțire a materialului lemnos.

Cheresteaua în cauză a fost confiscată, iar conducătorul auto a fost sancționat cu amendă de 6.000 lei.

În zona Vadu Moldovei a fost identificat un transport de cherestea de rășinoase pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta avizul de însoțire. Cantitatea transportată fiind estimată la limita de infracțiune, aceasta a fost inventariată cu maximă atenție și a rezultat că era vorba de 9,62 mc materiale lemnoase. În mod evident proprietarul transportului a dorit să evite în acest fel măsura confiscării autovehiculului. Lemnul, cu o valoare de 8.629 lei, a fost confiscat, iar conducătorul auto a primit o amendă de 6.000 lei.

O situație mai gravă a fost identificată pe raza comunei Straja, cu ocazia verificării unui punct de debitare a materialului lemnos.

Acolo s-a constatat că în depozit se află o cantitate dublă de masă lemnoasă decât cea înscrisă în evidențe, indiciu clar că surplusul provine din tăieri ilegale de arbori. Drept urmare, a fost confiscată cantitatea de 149 mc lemn lucru rășinoase, cu o valoare de peste 38.000 lei, iar administratorul gaterului a fost sancționat cu amendă de 6.000 de lei.

„În cazurile în care s-a confiscat material lemnos care provine în mod evident din tăieri ilegale de arbori, Garda Forestieră Suceava va lua măsuri de identificare a provenienței acestuia pentru a preveni și sancționa faptele infracționale chiar la sursă”, a adăugat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stocuri de masă lemnoasă uitate în pădure și alte nereguli, descoperite de Garda Forestieră Suceava în urma unor acțiuni de control.
 Vizualizări articol: 446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stocuri de masă lemnoasă uitate în pădure și alte nereguli, descoperite de Garda Forestieră Suceava în urma unor acțiuni de control0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei