Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 12 (8541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Amintiri literare

”Poeții pe care i-am cunoscut”, prezentați de poetul dramaturg Matei Vișniec, inclusiv prin lecturi ale actorilor TMMVS

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un demers cultural de împrospătare a memoriei, dar și de descoperire a unor valori prea puțin evidențiate – astfel poate fi considerată conferința susținută marți, 16 ianuarie, de poetul dramaturg Matei Vișniec, în cadrul proiectului „Spectacolul Cuvintelor - Îmbrățișarea Poeziei cu Teatrul”, finanțat de Ministerul Culturii.

Intitulată ”Amintiri literare. Poeții pe care i-am cunoscut”, conferința susținută cu sala plină, la Teatrul ”Matei Vișniec” Suceava, a adus în atenția publicului, majoritar tânăr, personalități sucevene și nu numai din lumea culturală a ultimei jumătăți de secol.

”Pregătindu-mă pentru acest eveniment, am vrut să sistematizez ceea ce știu despre Matei Vișniec și am scris vreo 11 pagini. Mi-am dat seama atunci că aș vorbi numai eu o bună perioadă de timp, în loc să aveți bucuria de a-l asculta pe el. Am renunțat să prezint și o serie de statistici referitoare la activitatea sa. Dar nu de tot... Pentru că peste doi ani teatrul nostru va împlini zece ani și tot atunci Matei Vișniec va împlini și o frumoasă vârstă, vă fac o promisiune – vom scrie o carte. O carte despre zece ani de existență a teatrului și despre cel al cărui nume îl purtăm – este un mod de a ne exprima admirația și recunoștința față de cel care ne este mentor și susținător”, a spus managerul teatrului sucevean, Angela Zarojanu, care a ținut să le mulțumească celor care au dat curs invitației de a fi prezenți la evenimentul cultural.

”Ce rol are poezia în viața noastră când sunt atâtea griji în sufletul fiecăruia? E ceva fabulos că ați venit să discutăm despre poezie. Cum devine un om poet? Ce se întâmplă cu un tânăr sau un adult, că la un moment dat se întâlnește cu poezia și devine poet? E un mare mister... I s-a întâmplat cuiva să dea cu capul de poezie? Eu așa am pățit...”, a spus Matei Vișniec, stârnind amuzamentul și curiozitatea spectatorilor.

Cunoscutul om de cultură, originar din Rădăuți, al cărui nume e cunoscut în toată lumea, a subliniat importanța culturii, precizând că deși poeții și poezia nu pot opri de unii singuri războaiele, prin culturalizare crește gradul de civilizație și astfel se reduce și posibilitatea apariției de conflicte de acest gen.

”Dacă planeta ar fi civilizată, nu ne-a mai lupta unii cu alții. Am găsi soluții pentru a evita vărsarea de sânge, morții, măcelurile, risipirea mijloacelor economice și umane pentru înarmare... Primul semn de civilizație va fi dispariția violenței”, a concluzionat Matei Vișniec.

Printre poeții evocați în cadrul ”amintirilor literare” din spațiul TMMVS se numără suceveni precum regretatul Roman Istrati, diplomata și publicista Elena Ștefoi, născută la Boroaia, dar și personaje de nivel național, precum Mircea Dinescu, Emil Brumaru sau Nichita Stănescu, frânturi din operele lor fiind făcute cunoscute publicului prin poezii lecturate cu talent de actorii TMMVS.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Poeții pe care i-am cunoscut”, prezentați de poetul dramaturg Matei Vișniec, inclusiv prin lecturi ale actorilor TMMVS.
 Vizualizări articol: 755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
”Poeții pe care i-am cunoscut”, prezentați de poetul dramaturg Matei Vișniec, inclusiv prin lecturi ale actorilor TMMVS3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei