Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 12 (8541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

De ce descurajăm educația?

”România educată”, cel mai stupid și sinistru proiect național prin prisma rezultatelor, poate fi considerat simbolul educației în țara noastră. Desfășurat sub ”înaltul patronaj al președintelui”, proiectul a avut o existență de aproape 10 ani, cât cele două mandate ale lui Her Klauss. Rezultatele în cifre statistice arată că din cei peste 15 ani, aproape jumătate sunt analfabeți total sau funcțional. La grupa de vârstă 6-14 ani, care s-a ”educat” în timpul mandatelor lui Klaus și al echipelor sale (guvernele sale mai exact), doar 11% pot citi și înțelege un text sau stăpânesc calculele matematice. Pornind de la această ”minunată realizare”, să vedem cine sunt vinovații.

Familia care acționează în ”spiritul vremii” și consideră că pilele, cunoștințele și relațiile (PCR atunci și acum) sunt garanțiile succesului în viață și în carieră. Trebuie adăugați și banii pe post de lubrefianți ai PCR-ului pentru ca succesul să fie asigurat! Putem să acuzăm doar cetățenii de această atitudine care va transforma (deja a făcut-o) națiunea într-o populație de slugi? Nu și trebuie să indicăm și alți factori care favorizează imbecilizarea națională.

Școala a devenit o ”bășcălie”, cum se exprima un cadru didactic respectabil, care permite (deci favorizează!) absolvirea anilor de învățământ în stilul ”trecerii gâștei prin apă”. Avem un procent de absolvenți de ciclu școlar obligatoriu de 10 clase care este superior majorității țărilor africane. Dar mult mai puțin decât țările cu care vrem să ne comparăm. Ce a generat această cădere abruptă a calității învățământului? Dezinteres, lene, legislație proastă, dar și calitatea umană a profesorilor care nu mai sunt, ca altădată, cei mai buni absolvenți ai universităților. Cum se obțin diplomele universitare este o altă discuție. Un profesor de vârsta mea îmi spunea că m-aș îngrozi dacă aș asista la discuțiile din ”cancelarie” și aș afla preferințele, ideile și nivelul de cunoștințe ale dascălilor tineri. Cred că exagera! Dar nu total!!

Mirajul vestului a făcut ca tinerii școlari să nu dorească decât împlinirea vârstei de 18 ani și să plece la ”lucru afară”. Să îngrijească bătrâni, să culeagă sparanghel (cum i-a favorizat Her Klaus în perioada de interdicție) și să se întoarcă cu o mașină SH cu care să impresioneze satul. Și să moară dușmanii de ciudă! Dacă se întorc de acolo cu o calificare, ceva bani și o altă atitudine față de muncă nu este deloc rău. Ba din contră! Să se aplice și la noi respectul față de client, să fie punctuali și să îndeplinească cerințele contractului scris sau verbal.

Un alt fapt care îndepărtează educația de locul care i se cuvine este scăderea catastrofală a prestigiului în societate al intelectualilor veritabili. Profesioniști în fața cărora își scoteau toți pălăria, la propriu sau la figurat trec neobservați pe stradă. Vedete invidiate sunt cei care au bani (indiferent de proveniență), mașini scumpe și lanțuri de aur la gât. Și din păcate în România actuală nu trebuie să posezi nimic de la gât în sus! Capul este pentru bucle și gel!

Consecința acestor stări de fapt este clară: lumea a treia pentru că a patra nu există. Putem evita această degradare? Nu cu acești politicieni needucați sau cu lideri de galerii de fotbal. Și avem resurse umane de calitate. De ce marginalizăm elitele? De frică?

D.S.

PS: Personal! Seara închei lupta cea mică cu dușmanul. Noaptea încep lupta cea mare cu mine! Adaptare!!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce descurajăm educația?.
 Vizualizări articol: 566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De ce descurajăm educația?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei