Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 280 (8504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză de medici

Cârlibaba, Crucea, Coşna și Suceviţa nu au cabinet de medicină de familie, iar alte nouă localități din județ au doar puncte de lucru ale altor cabinete

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru localităţi din județul Suceava, Cârlibaba, Crucea, Coşna și Suceviţa, nu au nici un cabinet de medicină de familie, iar alte nouă localităţi au doar punct de lucru al unui alt cabinet medical, respectiv Bălăceana, Arbore, Brodina, Sadova, Satu Mare, Poieni Solca, Mănăstirea Humorului, Pârteștii de Jos și Păltinoasa.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a declarat că persoanele asigurate medical din aceste localităţi s-au orientat către medicii de familie din zonele învecinate. „La nivelul unităților administrativ-teritoriale cu un număr mic de locuitori, medicii întâmpina dificultăţi în alcătuirea unei liste minime de pacienţi. În comisiile paritare, organizate la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, la care participă și reprezentanți ai DSP Suceava, s-a aprobat scăderea numărului minim de asiguraţi pentru medicii care doresc să deschidă cabinete în zonele deficitare”, a afirmat șefa DSP.

În ceea ce privește numărul pacienților înscriși pe listele medicilor de familie din județul Suceava, media este de 2.300 persoane/medic.

Potrivit Danielei Odeh, în prezent în judeţul Suceava activează 247 de medici de familie, din care 127 în mediul rural şi 120 în urban. O parte dintre ei deţin puncte de lucru şi în alte localităţi.

Șefa DSP a precizat că medicii se pot pensiona, la cerere, la vârsta de 67 de ani, dar îşi pot continua activitatea și după împlinirea acestei vârste, cu avizul anual al DSP și al Colegiului Medicilor, pe baza certificatului de sănătate. Având în vedere că foarte mulți dintre medicii de familie au depășit vârsta de pensionare, DSP se implică în atragerea tinerilor specialiști prin publicarea pe portalul instituției a solicitărilor oficiale venite în acest sens din partea primarilor.  

„Sprijinim medicii de familie nou sosiţi în judeţ prin eliberarea actelor necesare în regim de urgenţă. Le aducem la cunoştinţă zonele deficitare şi lista cabinetelor disponibile pentru a le prezenta şi altor colegi doritori, care finalizează ciclul de pregătire în centrele universitare”, a afirmat Daniela Odeh.

Ea a arătat că medicii în specialitatea medicină de familie pot opta şi pentru posturi din reţeaua de medicină şcolară, din structurile de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească, din unităţi medico-sociale şi centrele de permanenţă. În județ funcționează patru centre de permanență, la Cajvana, Fântâna Mare, Ipotești și Straja, cu program de luni până vineri, între orele 15.00 și 08.00, iar în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbătorile legale funcționează 24 de ore din 24. În aceste centre consultațiile sunt gratuite, atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate. În ceea ce privește cabinetele școlare, acestea sunt în număr de 97, dintre care 27 de cabinete medicale în grădinițe și 67 de cabinete medicale în școli, precum și un cabinet medical în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Asistența medicală școlară în cabinetele medicale este asigurată de către 20 de medici medicină generală, 15 medici stomatologi și 85 de asistenți medicali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cârlibaba, Crucea, Coşna și Suceviţa nu au cabinet de medicină de familie, iar alte nouă localități din județ au doar puncte de lucru ale altor cabinete.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cârlibaba, Crucea, Coşna și Suceviţa nu au cabinet de medicină de familie, iar alte nouă localități din județ au doar puncte de lucru ale altor cabinete0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei