Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 260 (8484)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Sfințire

Începând de luni se deschide Creșa „Sfânta Ana” din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noua creșă „Sfânta Ana” din Fălticeni își va începe activitatea luni, 6 noiembrie, la 10 luni după finalizarea lucrărilor de construcție. Prima creșă din România construită cu fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), creșa „verde” din municipiul Fălticeni, a fost inaugurată pe 20 decembrie 2022, în prezența fostului ministru al Dezvoltării, Cseke Attila. Creșa a fost realizată în timp record – trei luni și trei săptămâni, în condițiile în care, conform contractului, lucrarea trebuia să fie realizată într-un an de zile, adică până spre finele lunii august 2023.

Lipsa unei legislații clare și procedurile birocratice au împiedicat deschiderea creșei din Fălticeni la începutul anului școlar. După recepția finală, unitatea a obținut toate avizele de funcționare, a avut loc evaluarea realizată de ARACIP, primind calificativul „Foarte bine”. Tot în această perioadă, cu fonduri de la bugetul local, au fost extinse dotările creșei pentru a-i putea găzdui pe cei 125 de micuți, capacitatea inițială fiind de 70 de copii. În luna octombrie au avut loc concursurile pentru angajarea cadrelor didactice și cele pentru personalul auxiliar, în această săptămână de vacanță fiind făcute ultimele pregătiri pentru deschidere, ședința cu părinții și personalul didactic, au fost stabilite meniurile pentru copii și au fost constituite Comitetele de părinți și s-a întrunit Consiliul Consultativ al Părinților.

 

Slujbă de sfințire a Creșei „Sfânta Ana”

 

Vineri, 3 noiembrie, preoți din Protopopiatul Fălticeni au sfințit noua instituție educațională din urbea de pe Șomuz. În cuvântul de învăţătură rostit după oficierea sfinţirii, preotul Teodor Brădățanu a ţinut să amintească rolul definitor şi important pe care îl are astăzi cadrul didactic asupra procesului educaţional şi de formare a copilului ca viitor om al societăţii, dar şi importanţa de a oferi copiilor dragoste părintească și cea creștină. Preotul Brădățanu a felicitat întregul corp didactic al grădiniţei, dorindu-le multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu în munca educaţională, putere de muncă spre folosul educaţiei copiilor ce sunt educaţi şi vor mai fi educaţi în cadrul noii instituţii de învățământ fălticenean.

„Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit să fim părtași la această slujbă de binecuvântare. Vă dorim multă, multă răbdare, sănătate dumneavoastră și copiilor și să nu uităm de cei trei importanți factori: ereditatea, mediul și educația. Pentru o perioadă, mediul și educația aici se vor confunda. Aveți grijă cum îi porniți pentru că vom încerca, împreună cu dumneavoastră, ca primii șapte ani din viața copiilor noștri să conteze”, a spus preotul Teodor Brădățanu.

După slujba sfeştaniei, care a inclus sfinţirea apei, stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor încăperilor, precum şi ungerea cu mir și rugăciuni pentru ocrotirea şi binele noii creșe şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care vor lucra aici și pentru copiii care vor beneficia de educația și grija cadrelor didactice, preoții au așezat în fiecare sală câte o icoană.

 

125 de copii vor beneficia de serviciile creșei

 

La rândul său, directoarea creșei, profesoara Mariana Amarie, a adus sincere mulţumiri celor trei preoți pentru bunăvoinţa de oficia sfinţirea şi pentru cuvintele de felicitare, de apreciere, de încurajare şi de îndemn creştinesc și autorităților locale, primarului Cătălin Coman și administratorului public Alexandru Rădulescu pentru sprijinul acordat și condițiile excelente oferite.

„De serviciile creșei vor benefica 125 de copii în 7 grupe, o grupă mică, 3 grupe mijlocii, cu copii cu vârste între 1 și 2 ani, și trei grupe mari, cu copii de 2-3 ani. Părinții sunt foarte încântați de condițiile oferite de creșă. Părinții care au copii cu vârsta de maximum 3 ani trebuie să știe că noi existăm și oferim servicii educaționale de înaltă calitate, trebuie să știe că anul viitor, când se vor face din nou înscrieri, va exista un calendar la fel ca la învățământul preșcolar, pentru că noi lucrăm pe același curriculum și să vină cu încredere către noi.

S-au făcut ședințe cu părinții atât la nivelul general, pe creșă, și la nivel de grupe, s-a ales Consiliul consultativ al părinților, deci toți părinții au fost informați, știu ce au de făcut și îi așteptăm cu drag, luni, pe 6 noiembrie, cu copiii la creșă, pentru că și noi, și părinții am așteptat acest moment, al începerii activității”, ne-a precizat profesoara Mariana Amarie, directoarea unității. 

Unitatea va funcționa cu 42 de angajați, din care 14 sunt cadre didactice, un director și personal auxiliar format din 27 de angajați. Programul creșei este de la ora 6,30 la 20,00, programul copiilor, ca activități, educație, este de la 7,30 la 17,30, zilnic, de luni până vineri. Copiii vor mânca la creșă micul dejun și prânzul, vor avea program de somn la miezul zilei în cele șapte camere de dormit, activități recreative și de joc în cele patru săli de joacă. Camerele beneficiază de spații vitrate mari, sunt vopsite în culori mai intense sau pastelate. Creșa are grupuri sanitare pentru băieți și fete pentru fiecare grupă, bucătărie și spălătorie proprie, sală de activități, cabinet medical, biberonerie, vestiare și grupuri sanitare pentru personal, spații special amenajate pentru servit masa și spații administrative.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Începând de luni se deschide Creșa „Sfânta Ana” din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1008 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Începând de luni se deschide Creșa „Sfânta Ana” din Fălticeni3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei