Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 209 (8433)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Caz delicat și extrem de complicat

Cum s-a ajuns la verdictul ”Nevinovat” în cazul educatoarei acuzate și arestate pentru abuzarea sexuală a trei fetițe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decizia șoc a magistraților de la Judecătoria Suceava în unul dintre cele mai delicate cazuri trimise în instanță de procurori, cel care o privește pe Maria Podolak, educatoarea de la Grădinița cu Program Normal din Bosanci acuzată că ar fi abuzat sexual trei fetițe cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, și care a fost declarată nevinovată pentru toate capetele de acuzare, are la bază în principal o expertiză realizată la aproximativ 3 ani de la presupusele fapte. Acest raport de expertiză realizat de un specialist psiholog de la Iași, care a analizat îndelung comportamentul celor trei fetițe și răspunsurile acestora la întrebări esențiale, a întors complet evaluarea psihologică realizată la Suceava imediat după ce procurorii și polițiștii au intrat pe fir în acest caz.

Vom încerca să explicăm în acest material cum s-a ajuns ca inculpata să fie declarată nevinovată într-un caz care se dovedește a fi de mare interes pentru opinia publică. În esență, pe parcursul procesului au apărut dubii cu privire la vinovăția acesteia, mai ales după analiza expertului de la Iași.

 

Ancheta a început de la incendierea mașinii educatoarei

Fetița de numai 3 ani a unei familii din Bosanci a început să aibă coșmaruri. Părinții s-au alertat și au dorit să afle de la ce vin aceste spaime ale micuței.

Conform acuzării, micuța ar fi arătat că i s-ar fi băgat degetul în vagin, fapte care s-ar fi repetat de mai multe ori în baia de la grădiniță. Ulterior, și sora mai mare a fetiței, care urma cursurile aceleiași grădinițe, le-ar fi spus părinților că ar fi avut parte de tratamente similare.

De precizat totuși că părinții celor două surori nu au depus plângere la poliție pentru agresiune sexuală. Tatăl fetițelor a decis să se răzbune singur și a dat foc mașinii educatoarei. După această incendiere intenționată, autorul, identificat, tatăl fetițelor, le-a relatat polițiștilor mobilul faptei sale.

 

Pot minți nu una, nu două, ci trei fetițe?

S-a început o anchetă, cele două surori au fost evaluate de un medic și de psihologi. Nu au rezultat indicii concrete medico-legale ale agresiunii sexuale (deflorare, modificare vagin etc.), însă psihologii au întocmit un raport din care a rezultat că ambele surori prezintă traume și relatează frânturi din ce li se făcea în toaleta băii. Acuzația a fost întărită după ce o altă fetiță de la grădiniță, din altă familie, a dat declarații asemănătoare, care indicau același tip de agresiune sexuală. Se pare că au mai existat și alte fetițe care ar fi putut ajunge victime în acest dosar, însă părinții au refuzat evaluarea psihologică.

Cu cele trei fetițe între 3 și 7 ani părți vătămate în dosar, în baza evaluării psihologice, a declarațiilor fetițelor și ale părinților și a altor mijloace de probă indirecte, educatoarea a fost pusă sub acuzare pentru viol, rele tratamente aplicate minorului și agresiune sexuală.

Anchetatorii s-au bazat pe faptul că nu este posibil ca trei copile să mintă ori să fie manipulate și să o facă atât de bine încât un specialist psiholog să nu își dea seama de asta. Repetăm, probe directe de agresare sexuală prin penetrare nu au fost.

Acuzația a părut foarte solidă, mai ales că judecătorii de la două instanțe au admis arestul preventiv al educatoarei timp de 3 luni de zile.

 

Cursul anchetei s-a schimbat radical – fetițele ar fi dat răspunsuri sincere, dar induse, nu prezintă traume și au dezvoltare normală

Pe parcursul procesului de la Judecătoria Suceava, avocații inculpatei au cerut judecătorului să aprobe efectuarea unei expertize care să răspundă la mai multe întrebări și să fie realizată de un expert independent. Printre altele, s-a motivat că întotdeauna evaluările psihologice făcute la Suceava au fost favorabile acuzării.

Cert este că judecătorii au admis această expertiză.

Cele trei fetițe au ajuns, alături de părinți, în fața unui expert din Iași. Printre altele, acesta a concluzionat că fetițele oferă răspunsuri sincere, dar induse. Adică, fetele ar confirma agresiunile sexuale, dar nu din convingerea lor, ci în urma numeroaselor discuții din familie. De asemenea, foarte important, specialistul psiholog a constatat la fetițe că nu au traume vizibile și au o dezvoltare normală din toate punctele de vedere, la aproximativ trei ani de la presupusele fapte, repetăm.

De altfel, tocmai acești 3 ani au fost invocați de avocatul familiei a două dintre fetițe, care a arătat că o astfel de expertiză nu mai este relevantă.

Cert este că această expertiză a întors radical cursul anchetei, în sensul că a infirmat violul și agresiunea sexuală.

Fie că este vorba de acuzațiile de viol, rele tratamente aplicate minorului sau agresiune sexuală, Judecătoria Suceava a pronunțat soluția de achitare, invocând articolul 16. alin. 1 lit. a) Cod procedură penală – fapta nu există.

În mod cert, procurorii vor contesta soluția de achitare, iar procesul se va judeca în a doua fază la Curtea de Apel Suceava. Alți magistrați vor reanaliza așadar dosarul și vor da un verdict care va fi și cel final.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum s-a ajuns la verdictul ”Nevinovat” în cazul educatoarei acuzate și arestate pentru abuzarea sexuală a trei fetițe.
 Vizualizări articol: 3275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Cum s-a ajuns la verdictul ”Nevinovat” în cazul educatoarei acuzate și arestate pentru abuzarea sexuală a trei fetițe1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei