Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 204 (8428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vindecarea traumelor prin terapie

„Nu mai există nicio îndoială că anumite forme de terapie pot determina modificări la nivelul creierului”.

Acestea sunt cuvintele câștigătorului Premiului Nobel Eric Kandel și se referă la dovezile tot mai numeroase conform cărora anumite forme de terapie la care apelăm la un moment dat generează modificări neuroplastice la nivelul creierului. Altfel spus, hărțile imprimate la nivelul creierului se schimbă. Simplul fapt de a vorbi în prezența unui bun terapeut sau a unui bun prieten despre problemele noastre chiar ne modifică structura creierului.

Studiile legate de diferitele tipuri de terapie arată că neuronii din cortexul prefrontal se activează, iar activitatea din zona care răspunde de procesarea emoțiilor dureroase se reduce. Terapia ne ajută să privim o amintire dintr-o nouă perspectivă, astfel încât să nu mai resimțim durere cu privire la ceva care ne-a tulburat sau rănit în trecut.

În termeni biologici, energia este deviată către partea frontală a creierului, departe de zona unde se stochează durerile emoționale. Astfel, se creează milioane de noi conexiuni neuronale în partea frontală a creierului, iar conexiunile asociate cu trauma, având mai puțină energie la dispoziție care să le alimenteze, încep să dispară. Intensitatea emoțională provocată de o traumă, de stres cronic sau chiar depresie poate atinge asemenea cote, încât adeseori se produc leziuni la nivelul creierului, într-o anumită măsură, însă creierul are o capacitate de regenerare uimitoare, mărturie în acest sens stând studii care arată că putem chiar să reparăm acele leziuni cauzate de traumă sau de stres.

Traumele din copilărie au legătură cu foarte multe afecțiuni de care suferim ca adulți. Aceste traume pot cauza eliberarea unui val de hormoni de stres care distrug, pur și simplu, celulele din zona creierului ce stochează amintirile, în speță hipocampusul, dizolvându-le efectiv. Unii specialiști privesc acest proces ca pe un mecanism de protecție. Circuitele neuronale sunt „distruse”, pentru a ne împiedica să ne amintim acele lucruri care ne-au provocat suferință și, astfel, să retrăim acea traumă. Studii de dată recentă, însă, ne arată că neuronii din hipocampus se pot regenera. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de neurogeneză. Așadar, nu numai că putem literalmente să ne recablăm creierul, dar îl putem și regenera. În urmă cu doar zece ani, o asemenea idee era ridicolă în ochii oamenilor de știință, dar azi știm că e adevărat și, în plus, că este mult mai ușor de realizat decât ați crede.

În 1998, specialiști de la Laboratoarele Salk din La Jolla, California, au descoperit pentru prima dată celule stem ale neuronilor în hipocampusul uman, o dovadă a producerii procesului de neurogeneză. Neuronii erau în proces de formare.

Cu toții știm că o perioadă activă, plină de activități și stimulări fizice, mentale și sociale ajută la regenerarea leziunilor produse la nivelul creierului. Cercetările arată că atunci când exersăm sau experimentăm lucruri noi, când ne simțim entuziaști, încântați, fascinați de ceva, când suntem îngroziți sau oripilați, când suntem uluiți de ceva sau chiar experimentăm anumite stări spirituale, în acele momente are loc procesul de neurogeneză în mod natural. Multe dintre aceste stări sunt asociate cu puternice emoții pozitive. Astfel, gândurile și emoțiile noastre pot determina neurogeneza și există o probabilitate destul de mare ca faptul că vorbim despre aceste lucruri să determine, de asemenea, declanșarea acestui proces de neurogeneză.

Studiile arată că neurogeneza continuă până la senectute, chiar până în ultimele clipe ale vieții. Recent, oameni de știință de la Laboratoarele Salk au injectat o anumită substanță chimică unor voluntari, bolnavi aflați în fază terminală, o substanță specială care permite formarea de noi neuroni ce se pot observa la microscop. Aceștia au descoperit că, la nivelul hipocampusului voluntarilor respectivi, se produsese neurogeneza până în ultimele lor zile de viață, indiferent cât de în vârstă erau.

Cercetările și studiile au fost extinse și în alte zone ale creierului și, până acum, s-a descoperit producerea neurogenezei în zona responsabilă de procesarea mirosului - bulbul olfactiv, în zona care procesează emoții - septum, în zona care procesează mișcarea - striatum și la nivelul măduvei spinării, ceea ce sugerează că dispunem de un potențial mult mai mare de regenerare decât își închipuise știința până acum. Corpul uman este un miracol viu, cu o putere uluitoare de vindecare și de regenerare, iar acest lucru este influențat de mintea noastră. Gândurile și emoțiile pot provoca neurogeneza.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vindecarea traumelor prin terapie.
 Vizualizări articol: 2561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 20 voturi
Vindecarea traumelor prin terapie5.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei