Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 186 (8410)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Lucrări importante

Proiecte în educație, infrastructură, edificii de cult, dar și un punct de lucru al ISU pentru locuitorii din comuna Crucea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vieți salvate și timpi de intervenție mult diminuați. Asta s-a reușit prin înființarea la Crucea a unui punct de lucru al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucovina Suceava. Punctul este deservit permanent de o autospecială cu apă și spumă, un modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și echipaje de pompieri ale Detașamentului Vatra Dornei. Deservește peste 10.000 de oameni din 16 localități, respectiv Broșteni, Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Haleasa, Holda, Holdița, Lungeni, Neagra, Pietroasa, Crucea, Chiril, Cojoci, Satu Mare, Rusca și Sunători.

Dorin Rusu, primarul comunei Crucea, este de părere că acest proiect este unul din cele mai importante pentru locuitori. ”Sosirea unei ambulanțe sau a unei autospeciale de pompieri de la Vatra Dornei însemna un timp de minimum 20 de minute, ori acestea sunt esențiale în cazul intervențiilor de urgență. Știu cazuri când oamenii de la punctul de lucru Crucea au intervenit eficient și rapid și au salvat vieți omenești, dar și bunuri”, a opinat primarul Dorin Rusu.

Recent, în satul Chiril, la intrarea pe TransRarău, au fost finalizate lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a căminului cultural. Aici funcționează o sală de spectacole, unde se pot proiecta și filme. Căminul cultural din Chiril este dotat cu grupuri sanitare și este deservit de o centrală proprie, iar în curte este amenajat un părculeț de joacă pentru copii.

Prin programul guvernamental PNDL 2 s-au realizat modernizarea și dotarea școlii și grădiniței din satul Crucea. Copiii pot beneficia acum de săli de clasă cu mobilier nou, laboratoare, sală de proiecție dotată cu videoproiector, sală de mese cu frigider și veselă, grupuri sociale și sală de dușuri necesare pentru activitatea de after-school. Clădirea este dotată cu centrală proprie, iar copiii se pot destinde în parcul amenajat în curtea instituției.

Prin intermediul aceluiași proiect, s-a reușit modernizarea a trei drumuri comunale. Este vorba de Chiril (Nistor), sensul giratoriu și Pârâul Crucii, respectiv Coasta Șarpelui - Pârâul Leșului, cu infrastructură nouă, ziduri de sprijin, gabioane, podețe și culei de preluare și scurgere a apelor pluviale.

Nu au fost omise nici activitățile recreative, sens în care la baza sportivă din Crucea a fost construit un teren de tenis de câmp, dar și o pistă de alergare pe distanța de 100 de metri, cu trei culoare. Mai trebuie spus că în comuna Crucea, la intersecția DN 17B cu TransRarăul va fi amplasată o stație de reîncărcare a vehiculelor electrice, proiect accesat prin Agenția Fondului de Mediu.

O atenție deosebită a fost acordată și religiei, indiferent de confesiune. La biserica din Satu Mare s-au alocat bani pentru achiziția unei centrale termice și construcția unei anexe pentru grupuri sociale și pentru amplasarea centralei. De asemenea, este asigurată finanțare pentru un altar de vară, catapeteasmă, pictura interioară și construcția unui lumânărar. În satul Cojoci, banii au fost folosiți pentru achiziționarea unei centrale termice, acoperirea bisericii cu tablă și lucrări interioare de modernizare a tavanului și a pereților laterali. Și la Chiril s-au acordat bani din bugetul local pentru achiziția de tâmplărie la biserica adventistă, acolo unde se mai dorește construirea unei anexe în care să funcționeze grupurile sociale și să fie amplasată centrala termică.

”După cum se vede, ne-am ocupat de modernizări și atragerea de fonduri pentru lucrări în cât mai multe domenii de activitate, și asta pentru că fiecare om contează. Singura nemulțumire este legată de reparația, reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă, canal și epurare. Chiar la începutul acestei luni, pe 2 august, am luat legătura cu firma de insolvență care se ocupă cu vânzarea bunurilor care au aparținut Sucursalei Crucea a Companiei Naționale a Uraniului. Mi s-a transmis că raportul de evaluare pe care sucursala din Crucea trebuia să îl trimită nu a fost finalizat. Fără acest raport nu putem cumpăra rețeaua, iar dacă nu suntem proprietari nu putem face nici un fel de intervenție pentru că legea nu ne permite. Eu sper ca acest raport să fie transmis cât mai rapid pentru că această rețea de apă și canal are nevoie de intervenții rapide”, a mai spus primarul Dorin Rusu.

În scurt timp vor demara și alte lucrări de interes pentru locuitorii din comună. Este asigurată finanțarea și s-a semnat contractul de lucrări pentru un cămin cultural nou în centrul localității Crucea, iar ultimul kilometru de pământ  va fi modernizat și betonat pe șase tronsoane din diferite localități ale comunei. De asemenea, este asigurată finanțare pentru dotare cu birotică și mobilier la Școala Gimnazială Crucea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiecte în educație, infrastructură, edificii de cult, dar și un punct de lucru al ISU pentru locuitorii din comuna Crucea.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiecte în educație, infrastructură, edificii de cult, dar și un punct de lucru al ISU pentru locuitorii din comuna Crucea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei