NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
marţi, 11 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 160 (8384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5922 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Patrimoniul cultural imaterial al umanității

„Ia românească”, expusă pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cămaşa cu altiţă, cunoscută de toți drept „ia românească”, a ieșit din spaţiul convenţional de expunere şi a ajuns, pentru prima dată, la sediul UNESCO din Paris, într-o expoziţie intitulată „Umăr la umăr – Sărbătorirea comunităţii şi a artei realizării cămășilor tradiţionale femeiești din România şi Republica Moldova”. Expoziția marchează aniversarea a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și celebrează înscrierea, la 1 Decembrie 2022, a Dosarului „Arta cămășii cu altiță – un element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Expoziția deschisă publicului în intervalul 6-13 iulie pune în valoare 24 de cămăși cu altiță, din muzee naționale, dar și din colecții particulare din România și Republica Moldova, iar muzeograful de origini sucevene Horațiu Silviu Ilea a fost printre cei care au mers la Paris pentru a prezenta exponatele (inclusiv unele din Breaza, județul Prahova, și Mănăstirea Humorului, județul Suceava, dar și ale comunității urbane Semne Cusute) într-o manieră profesionistă.

În cadrul expoziției au fost puse în valoare și două din creatoarele de cămăși cu altiță din comunitatea Mănăstirea Humorului, protejate de UNESCO - Valeria (mama) și Lina (fiica) Jucan, care duc mai departe arta realizării cămășii cu altiță.

Evenimentul include și o componentă de new media, pe lângă cămășile cu altiță expuse fizic vizitatorii având acces și la o expoziție virtuală, în care intră prin intermediul ochelarilor VR. Experiența în realitatea augmentată prezentă în această expoziție este incitantă și constituie o premieră atât pentru România, cât și pentru UNESCO, datorită efortului conjugat al specialiștilor de la Universitatea Politehnică și al celor de la Universitatea Națională de Cinematografie și Film „I.L. Caragiale” din București.

Prin intermediul realității virtuale, vizitatorii sunt transpuși în mijlocul unor comunități care cos, al unor festivaluri și nunți tradiționale, într-o lume în care cămașa cu altiță are rolul principal și își devoalează toate secretele. „Eu aș sugera fiecărui român să se documenteze puțin ca să vadă cât de bogată este această simbolistică a cămășii cu altiță. Am fost absolut fascinată de diversitatea și complexitatea sa. Din respect pentru propria identitate culturală, merită să sondăm puțin și să intrăm mai adânc în universul cămășii cu altiță. Ar trebui, totodată, să o prețuim, să o promovăm și să o protejăm mult mai mult”, consideră Simona Miculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

Cămașa cu altiță, cunoscută de toți drept „ia românească”, a intrat pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al UNESCO ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova. Cămașa cu altiță este piesa de bază a costumului tradițional românesc de sărbătoare și a fost purtată inclusiv de Regina Maria, iar altița este acea parte brodată manual de pe umerii cămășilor pentru femei. În trecut, această cămașă transmitea informații nu doar despre priceperea și talentul femeii care o cosea, ci și despre starea materială și poziția socială a celei care o purta sau statutul civil ori vârsta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ia românească”, expusă pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris.
 Vizualizări articol: 2345 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Ia românească”, expusă pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei